dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
A dla mnie jego śmierć wydaje się co najmniej dziwna w kontekście ostatnich wydarzeń.
Facet tonął w długach, zaplanował wielką trasę koncertową, za którą zgarną pewnie nie małą zaliczkę.
Pewnie cały majątek dawno prawnie rozdzielony po rodzince, do tego tantiemy, a jeszcze w TVN24 podali że jest co najmniej 100 nie opublikowanych hiciorów.
A więc wg mnie sfingował swoją śmierć, majątek cały przejęła na papierze dawno rodzinka, odcinając się od długów.
A Jacko siedzi sobie na jakiejś zapomnianej wysepce, popija koktajl bananowy i śmieje się do telewizora.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
dybon, to ma sens...

Przeszedl operacje plastyczna, ma inna twarz, a swoja stara oddal jakiemus czlowiekowi, zaplacil mu kupe forsy... Operacja - wyszla jak wyszla, dlatego puscil plote o tym, ze mu sie twarz rozpada itp...

Elvisa parę osób widziało...

[ Dodano: 2009-06-27, 00:24 ]
Dziś w MTV cały dzień tylko utwory Majkela, ciekawy mnie ile to tantiem, ktoś może wie jak się to przelicza.
A nie zapominajmy o tym że teraz dopiero ruszy fala zakupów płyt...

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
No to mamy kolejną teorię spiskową... Król Elvis żyje no to król Majkel też musi... :-)
W radiowej trójce podawali, że był zadłużony na 450000000 dolarów... :-) A miesięczny czynsz za wynajem posiadłości, jaki musiał płacić to 100000 dolców. :-)
A ludzie gadają, że k7 droga jest... :-)

[ Dodano: 2009-06-27, 00:32 ]
dybon, w przypadku Zaiksa i imprez masowych płaci się ryczałtem. Podajesz im tylko listę utworów, jakie były grane i już. Parę lat temu za juwenalia zapłaciliśmy coś koło 2000 złociszy. Nie wiem jednak, jak to jest rozegrane za granicą.

Cytat
No to mamy kolejną teorię spiskową... Król Elvis żyje no to król Majkel też musi... :-)

A co z Morrisonem, Joplin, Hendriksem, Brucem Lee, ich gwiazdy też jakoś szybko zgasły...

[ Dodano: 2009-06-27, 00:41 ]
sculptor napisał/a:
dybon, w przypadku Zaiksa i imprez masowych płaci się ryczałtem. Podajesz im tylko listę utworów, jakie były grane i już. Parę lat temu za juwenalia zapłaciliśmy coś koło 2000 złociszy. Nie wiem jednak, jak to jest rozegrane za granicą.

Polska to biedny kraj, ale to ceny tylko za odtwarzanie utworów, ciekawszy jest cennik za występ gwiazdy, a jeszcze lepszy zapis w umowie o braku konsekwencji się jej niestawienia.

A i tak ceny pewnie śmieszne w porównaniu do tych z za wody.

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
dybon napisał/a:

A nie zapominajmy o tym że teraz dopiero ruszy fala zakupów płyt...

o godzinie 10.40 u nas w saturnie braklo plyt Majkela :-P

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Pomijając całego offtopa.. Zawsze słuchałem jego muzyki, ale nigdy kawałków koncertowych (jak zwykle z resztą). Teraz oglądam koncerty i szok.. Wiedziałem, że był szołmenem, ale to jest zło. To co robił na scenie to jest klasa.

dybon, nie zapominaj o Fredim Merkurym. :-)

Co do tantiem to pamiętacie może taką akcję polskich radiuff? Zaiks chciał podnieść stawkę za odtwarzanie polskich utworów. Wtedy to największe polskie stacje się zbuntowały i przez trzy dni puszczały tylko zagraniczne przeboje. Zamiast polskich piosenek zapodawali numer telefonu do Zaiksu. :-) No i poskutkowało... :-) Wnioskuję zatem, że zagraniczne utwory są dużo tańsze.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
sculptor napisał/a:
A ludzie gadają, że k7 droga jest... :-)

:mrgreen:

sculptor napisał/a:
Wnioskuję zatem, że zagraniczne utwory są dużo tańsze.

Teraz to Panie wszystko w Chinach robią.

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Ech, jakimś wielkim fanem Jacksona to nie byłem, ale miło było czasem posłuchać jego piosenek. Szkoda że nastąpiło to tak nagle, mało kto się tego spodziewał ... zwłaszcza przed tym jak miał ponownie zagrać się na scenie.

A co do Zaiksu, czy to nie było tak jakiś czas temu, że nie pomimo tych wszystkich spływających do nich opłat okazało się, że nie mają pieniędzy na wypłaty dla artystów (bądź "artystów")?

Ps. Teorie spiskowe rządzą!

Desmond napisał/a:
A co do Zaiksu, czy to nie było tak jakiś czas temu, że nie pomimo tych wszystkich spływających do nich opłat okazało się, że nie mają pieniędzy na wypłaty dla artystów (bądź "artystów")?

Desmond, możliwe. To było ładnych kilka lat temu i nie pamiętam już szczegółów. Pewnie prawda jest gdzieś po środku. :-) Ale to tylko obrazuje pazerność rynku muzycznego u nas w Polsce. Pomijam już, że na dzień dzisiejszy nie ma on za wiele do zaoferowania, moim zdaniem. Może właśnie dlatego, gdy umiera jakiś artysta z olbrzymim wkładem w rynek muzyczny to jakoś wywołuje to pewnego rodzaju smutek i pustkę nie do zastąpienia...

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
dybon napisał/a:
ciekawy mnie ile to tantiem, ktoś może wie jak się to przelicza.
sculptor napisał/a:
w przypadku Zaiksa i imprez masowych płaci się ryczałtem.
Tylko ze Zaiks to tantiemy autorskie, a tantiemy dla wykonawców to osobna bajka, choć ludzie mają tendencję do wrzucania tego do jednego worka (Teksty w stylu: "Nie będziemy płacić tantiem, niech artyści zarabiają na koncertach!" - ciekawe, jak ma na koncertach zarabiać kompozytor i tekściarz, jak nie będą dostawali tantiem?). Oczywiście są ludzie których dotyczą i jedne i drugie tantiemy. :)
PS: To taka uwaga na boku była.

PS2: Żeby nie było, że zupełnie na boku uwaga: nie ma jednego konkretnego przelicznika tantiem za emisje. Wszystko zależy od umowy danej stacji TV/radiowej z daną organizacją zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
MJ odegrał niesamowitą rolę w dziejach muzyki. Dowodem na to mogą być charakterystyczne dla niego sekwencje i ruchy, które kopiuje i modyfikuje baaardzo wielu artystów i "artystów". Trochę na śmiesznie:
"Grupa MoCarta w Teatrze" - Jackson
http://www.youtube.com/watch?v=ZJgRtOQw2ac

mecius  Dołączył: 01 Sie 2008
Wito76 napisał/a:
Dodam jeszcze utwór Give in to me. Solówka w wykonaniu Slasha z Guns'N'Roses to jedna z najlepszych jakie słyszałem w historii.

Trudno się nie zgodzić, z tą opinią :-B ;-)

adapter  Dołączył: 02 Mar 2007
a to http://www.youtube.com/watch?v=5_n7cftdkl0

[ Dodano: 2009-06-27, 14:19 ]
i pamiętam black or white który ocenzurowano ale nie pamiętam za co

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
ja osobiście też fanem bym sie nie nazwał za jego życia , ale zawsze lubiłem posłuchać jego muzyki . Napewno też wiele razy dałem się zmanipulować przez media które jechały po jego prywatnym życiu , teraz napewno już można powiedzieć że koleś był absolutnie wybitną postacią . Jeżeli pop można nazwać ambitną muzyką , to z nim odeszły wszystkie ambitne wartości . Po prostu "lajf"

http://www.youtube.com/watch?v=9_PcQ8s9Qso - YOU ROCK MY WORLD

PS
dla tych którzy nie mają rozeznania w podejrzeniach o pedofilię , dżekson prawnie został we wszystkich procesach uniewinniony przez ławy przysięgłych ( tylko w jednym polubownie wypłacił kasę)

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
tref, jeśli chodzi o jego charakterystyczne ruchy, to moim skromnym zdaniem zapoczątkował tak zwane electro. Te wszystkie pseudo roboty z youtube to przecież tylko rozwinięcie i wyeksponowanie tego co już dawno pokazał Jackson.

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
http://www.youtube.com/wa...feature=related
Od małego do dużego, od kiedy usłyszał muzkę w jego wykonaniu - niech trwa...
R.I.P.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Jak dla mnie, najlepsze jak do tej pory pożegnanie i hołd.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006

Skocz do: