smopi  Dołączył: 12 Maj 2008
  2M Wywoływacz normalny MD-76
Witam!

Czy ktoś z Was używał wywoływacza 2M MD-76? Cena jest zachęcająca (o połowę tańszy od Kodaka D76/Ilforda ID11), tylko mam wątpliwości czy chłopaki z 2M czegoś nie skopali? Zwłaszcza interesuje mnie, czy skład nie różni się w zależności od partii produktu?

Będę wdzięczny zwłaszcza za informację od osób, które używają/używały tego produktu przez dłuższy czas.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
Ja używałem D-76 własnej produkcji sklepu www.czarno-biale.pl
Efekty - jak z Dosią, a skoro nie widać różnicy... to 10zł/1l stock płacę... :-)

[ Dodano: 2009-02-05, 15:03 ]
smopi napisał/a:
Zwłaszcza interesuje mnie, czy skład nie różni się w zależności od partii produktu?

no, to jakieś testy lab by musiały być... ;-) , ja mogę tylko stwierdzić, że za każdym razem (już 3 paczki zużyte) jest tak samo z efekte wołania - jest OK

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ja uzywam D-76 i D-23 własnej produkcji i chyba mam jeszcze taniej. :mrgreen: Na powtarzalność nie narzekam, a w razie czego wiem, gdzie składać reklamację. :-P

technik219  Dołączył: 25 Sty 2009
Re: 2M Wywoływacz normalny MD-76
smopi napisał/a:
Witam!

Czy ktoś z Was używał wywoływacza 2M MD-76? Cena jest zachęcająca (o połowę tańszy od Kodaka D76/Ilforda ID11), tylko mam wątpliwości czy chłopaki z 2M czegoś nie skopali? Zwłaszcza interesuje mnie, czy skład nie różni się w zależności od partii produktu?

W d-76 niewiele da sie skopać. Siedzi czterech chłopaków przy taśmie, każdy ma łychę i dosypuje swoje: jeden 10 łych takiego białego jak drobny cukier, drugi pół łychy innego białego, trzeci łychę białego igiełkowego, a czwarty na czubek łychy takiego czegoś mniej białego. Chyba, że im się te łychy pomylą... :lol:

Wystarcza dokładność praktyczna ±5 procent odważki, a różnica w działaniu nie będzie zauważalna nawet w badaniach sensytometrycznych.

SQ6GIT napisał/a:
ja mogę tylko stwierdzić, że za każdym razem (już 3 paczki zużyte) jest tak samo z efekte wołania - jest OK

O właśnie - o to mi chodziło! :-)

Dada napisał/a:
Ja uzywam D-76 i D-23 własnej produkcji i chyba mam jeszcze taniej.

Tak, składając wywoływacz samodzielnie na pewno wychodzi najtaniej. Skład na d76 znam i raczej trudno coś zepsuć. Tyle, że przy ilościach jakie potrzebuję na razie nie będę się w to bawił.

technik219 napisał/a:
Chyba, że im się te łychy pomylą...

Właśnie o te łychy się trochę obawiam ;-)

[ Dodano: 2009-02-07, 14:33 ]
SQ6GIT napisał/a:
10zł/1l stock płacę...
Kurcze, jeszcze kilka dni temu było 12 zł. Dzisiaj wchodzę na stronę i co widzę? 16 zł!!! :evil:

Dada napisał/a:
Ja uzywam D-76 i D-23 własnej produkcji i chyba mam jeszcze taniej.
A gdzie kupujesz składniki w ilościach niehurtowych? I ile Cię kosztuje zrobienie wywoływacza na 1 litr?

kurzymis  Dołączył: 01 Mar 2009
a czy we Wrocławiu można w jakimś sklepie kupić składniki? Jeśli nie, to gdzie najlepiej (czytaj najtaniej) można zamówić poszczególne składniki i czy można kupić 'na wagę' czy to jest konfekcjonowane w jakiś większych opakowaniach?

kurzymis napisał/a:
gdzie najlepiej (czytaj najtaniej) można zamówić poszczególne składniki i czy można kupić 'na wagę' czy to jest konfekcjonowane w jakiś większych opakowaniach?
Trochę czasu minęło od mojego ostatniego wpisu w tym wątku i między czasie zdecydowałem się na samodzielne składanie wywoływacza. Siarczyn sodu kupiłem na Allegro a pozostałe składniki tu: LINK Nie wiem czy to jest najtańsze źródło. Odczynniki kupujesz w pojemniczkach, np. metol kupiłem w opakowaniu 50 g - czyli na zrobienie np. 1 litra stocka odpowiednią ilość musisz sobie sam odważyć.

smopi, to ile CI wychodzi za 1l stock?
PS. no i chyba jakaś apteczna waga jest potrzebna?

SQ6GIT napisał/a:
smopi, to ile CI wychodzi za 1l stock?
PS. no i chyba jakaś apteczna waga jest potrzebna?

Niecałe 3 zł. Co do wagi to zainwestowałem w prostą wagę z Allegro - koszt to kilkadziesiąt złotych. Zwraca się po zrobieniu kilku litrów stocka. Są tacy co zamiast wagi używają łyżek i łyżeczek ;-) i podobno też jest dobrze (LINK)

//EDIT
Tu masz przykład klatki z negatywu wywołanego w DK-76b (odmiana D-76 bez hydrochinonu i z metaboranem sodu zamiast boraksu): LINK. Skan praktycznie nie był obrabiany poza zamianą tiff->jpg (Ilford PAN400).

smopi napisał/a:
Niecałe 3 zł.

to faktycznie - taniej już się chyba nie da.. :-)

Skocz do: