opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
jak centrala we Wrocławiu, to ja mam typ na 99% ;-)

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
opiszon napisał/a:
jak centrala we Wrocławiu, to ja mam typ na 99% ;-)

Ale mam nadzieje, że uszanujesz uczciwą postawą MarWoja i nie powiesz.

Niemy, oczywiście że nie powiem

jakbym nie uszanował, to już bym napisał

Niemy  Dołączył: 22 Cze 2008
Ciesze się że są porządni ludzie na tym świecie.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

MarWoj  Dołączył: 15 Mar 2007
Dzisiaj jeszcze coś mnie "oswieciło" w tej całej sprawie:
wspomniany kredyt wzieliśmy 12 marca,przelew z jego spłatą poszedł 31 marca. Na poczatku kwietnia złożylismy wniosek o kredyt hipoteczny, nie przyznajac się do posiadania karty kredytowej i małego kredytu gotówkowego w RORze. Po wstępnym rozpatrzeniu wniosku przez bank (nie ten od RORu),otrzymalismy wstępne warunki przyznania kredytu : spłata karty i tego kredytu w RORze (nie powiem,że nie byłem zdziwiony - były wyszczególnione kwoty i numer kredytu,nawet chyba z aktualnym stanem jego spłaty). Zatem jakim cudem miesiąc póżniej(jakos tak w połowie maja), dostaliśmy ów kredyt hipoteczny,jeśli "wisielismy" w jakimś bankowym rejestrze kredytobiorców ? :shock:
Poza tym od przyznania kredytu do jego uruchomienia upłynęły 2-3 tygodnie. Nie wierze,że przed uruchomieniem dużego kredytu w walucie obcej ,kredytodawca nie przeprowadził ostatecznej weryfikacji kredytobiorcy przed wypłatą,bo od zlecenia przelewu do jego realizacji upłynęły jescze kolejne 3-4 dni,i bank nie zgłosił żadnych zastrzeżeń. jak w takiej sytuacji mógł być nie zamknięty rachunek innego kredytu ? :roll:

diplodok  Dołączył: 13 Cze 2006
tez wiem jaki to bank...
mialem z nimi te jazdy...
umowilem sie przez infolinie na zmiane rat kredytu, dostalem pismo (zwyklym listem) potwierdzajace nowe warunki splaty a po 4 miesiacach nagle okazalo sie ze sciagneli mi cala wyplate na splae kredytu...
oczywiscie na poczatku nikt nic nie wiedzial ale jak w koncu udalem sie do federacji konsumentow i gosc przy mnie zadzwonil do banku to w ciagu 2 dni przyslo pismo z przeprosinami a kasa wrocila na konto.
okazalo sie ze dzial windykacji nie wiedzial o nowej umowie i mniejsze raty potraktowal jako zerwanie umowy sciagajac mi wszystko z konta na raz :shock:

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
opiszon napisał/a:
mam typ na 99%
eee, coś ściemniasz, imć Bartolini - skąd Ty możesz to wiedzieć?
:-P :evilsmile:

ramcin  Dołączył: 24 Paź 2007
MarWoj napisał/a:
... Nie wierze,że przed uruchomieniem dużego kredytu w walucie obcej ,kredytodawca nie przeprowadził ostatecznej weryfikacji kredytobiorcy przed wypłatą...

Bez przesady, bank dostaje zabezpieczenie w postaci twojej hipoteki, więc nikt nie będzie się bujał i sprawdzał po kilka razy w BIK'u czy przypadkiem klient nie wziął w tym czasie kredytu - raport jest sporządzany raz na początku drogi i pracuje się tylko na tym(wydrukowany podpięty, no chyba że klient ma kredyty które widnieją w bik, a są dawno spłacone, ale wtedy to wystarczą zaświadczenia o spłacie z tamtego banku).
Dodatkowo pragnę zauważyć że inforamcje do BIk przekazywane są z opóźnieniem, więc nawet po miesiącu mogłeś nie figurować jako kredytobiorca w felernym banku.

Kiwak napisał/a:
eee, coś ściemniasz, imć Bartolini - skąd Ty możesz to wiedzieć?

nie no, ja to mogę tylko przypuszczać, szczególnie że teraz to na urlopie jestem

bezpłatnym :-P

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
ramcin napisał/a:
Bez przesady, bank dostaje zabezpieczenie w postaci twojej hipoteki, więc nikt nie będzie się bujał i sprawdzał po kilka razy w BIK'u .

Zgadza się, a dodatkowo posiadanie innych kredytów nie przeszkadza wzięciu innego kredytu, jezeli masz wystarczajace zdolnosci kredytowe (czyli zarobki)

dr_Fell  Dołączył: 30 Sie 2008
I jak się sprawa rozwija ? Udało Ci się coś wyjaśnić ?

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
Też wiem jaki.
Kredyt za auto spłaciłem szybciej i musiałem im jeszcze dorzucić kasę.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Mi wczoraj udało się pozytywnie zakończyć sprawę karty kredytowej.
W skrócie.
W grudniu 2008 za pośrednictwem telelinii zrezygnowałem z jednej z 2ch kart, do jednej linii kredytowej, ale o osobnych rachunkach do spłaty. Wcześniej przez to też miałem problemy.
Około kwietnia, zaczęły przychodzić dziwne wydruki z operacji kartowych, najpierw opłata roczna 28zł, potem za jakiś czas +20 parę zł za nie terminową spłatę, ja jak głupi zwiększałem wpłaty na czynną kartę, pod koniec maja się zorientowałem że to znów problemy z zamkniętą kartą jak mi nakaz spłaty przysłali.
Nie jestem typem wyżywającym się na pracownikach telelini, przecież to nie ich wina.
Się okazało że owszem, ale coś tam nie zamknęło się.
Złożyłem pisemną reklamację w oddziale banku, napisałem również prośbę o odtworzenie nagranej rozmowy z rezygnacji z karty.
W między czasie dzwoniła windykacja, oczywiście nic nie wiedzieli o reklamacji, ale nie kazali płacić, potem ja dzwoniłem do telelini, ci radzili mimo wszystko płacić.
Znów się telefonicznie upomniałem, znów nie było mojej reklamacji w systemie, ale pani obiecała że ktoś w tej sprawie oddzwoni, i oddzwonił na drugi dzień ale wiedział tylko że odpowiedzą zaraz na reklamację, nie wiedział jak, ale radził płacić.
Czeski film.
Dług urósł w między czasie do 80zł + nakaz natychmiastowej spłaty ja nie spłacę tych 80zł.
Już chciałem to zapłacić, i wczoraj zadzwoniłem do nich coby wiedzieć ile konkretnie, a tu miłe zaskoczenie, konto zamknięte, wszystkie naliczone opłaty zwrócone, anulowane...
Czekam jeszcze na pisemne tego potwierdzenie, bo tak sobie zażyczyłem w reklamacji.

Może to i śmieszne pieniądze, ale odpuszczać nie warto.

meehaw  Dołączył: 21 Paź 2007
MarWoj, polecam TO forum, miałem kilka problemów prawnym (m.in. jeden z bankiem) i uzyskałem tam szczegółowe odpowiedzi.

Powodzenia w sprawie.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Ja doczekałem się odpowiedzi na mają reklamację,

No cóż, zadowolony jestem.

Skocz do: