CytatRewolucja - format JPEG idzie do kosza!
Wysłużony format zapisu zdjęć JPEG ma trafić do koszta. Microsoft chce zastąpić go nowym formatem - HD Photo.
Na targach branży fotograficznej, PMA 07 International Convention and Trade Show, Microsoft zapowiedział, że udostępni światu swój nowy format zdjęć - HD Photo, który ma zastąpić przestarzałego JPEG-a.
| Pentax Z-1p | MX | FA*24/2.0 | FA 77/1.8 Ltd |
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
| Pentax 67 | 6x7SMC 55/3.5 | 67SMC 105/2.4 |
| Contax G1 | Contax G2 | Biogon T* 28/2.8 | Planar T* 45/2.0 |
| Provia 100F | Provia 400F | HP5+ | TriX | Delta 100 | Waidodayo!
Tak, tak samo jak mp3, już to widzę. Siła przyzwyczajeń jest zbyt duża. Gdyby dało się łatwo zastąpic jotpegi, to już dziś wszyscy by używali PNG, albo JPG2000.tref napisał/a:format JPEG idzie do kosza
CytatGdyby dało się łatwo zastąpic jotpegi, to już dziś wszyscy by używali PNG
Moje zdjęcia pozostają amatorskie ze względu na szumy na wysokim ISO i brak AF
k10d i k-7
CytatWłaśnie chodziło mi o to, że chyba lepiej byłoby stosować do wszystkiego PNG,
Prawde mówiąc, bardziej na myśli miałem "lokalną pracę" ze zdjęciami, niż zastosowania internetowe. Rzeczywiście masz rację, dopóki niewielki obrazek w PNG zajmuje kilkaset kb albo i więcej, to nie bardzo jest o czym mówić.bEEf napisał/a:Żartujesz... ? Ekhm, zdajesz sobie sprawę, jaka jest różnica w stopniu kompresji stratnego jpg i bezstratnego png? I jaki ma to wpływ np na czas wczytywania stron z galeriami itp...
| Pentax 645n | FishEye 30/3.5 | FA645 45-85/4.5 | FA645 80-160/4.5 | FA645 200/4 | Voigtländer 6x9 |
CytatZ drugiej strony, dziwi mnie, że MS coś daje za darmo... gdzie haczyk?
nie trzeba tworzyc, wystarczy znalezc i kupic jakas firme z duzym potencjalem na etapie rozwojowym - korporacja, ktorej zasoby zuzywam piszac tego posta, wlasnie tak robi - w ostatnim roku fiskalnym 'stworzono' w ten sposob 3 nowe produktytref napisał/a:nie posądzam MS o próbę stworzenia własnego softu na wzór Adobe... za duże koszty i konkurencja
pozdrawiam,
dzerrry
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Cytatnie trzeba tworzyc, wystarczy znalezc i kupic jakas firme z duzym potencjalem na etapie rozwojowym
bEEF, piszac, ze zuzywam zasoby mialem na mysli sprzet i czas, za ktory mi sie badz co badz placi. I nie pracuje w MS Odpisalem tylko na post Trefa. Sam wiem ile pracy kosztuje takie stworzenie przez kupienie, bo najczesciej wiaze sie to z integracja. Ja na szczescie jeszcze tego nie przezylem, ale widze jak cierpi kolega z biurka obok Co nie zmienia faktu, ze chyba nie ma korporacji, ktora klepie kod od zere - to jest po prostu fizycznie niemozliwe. Dlatego tez mam taka mala prywatna teorie spiskowa, ze Windows dazy do stania sie kiedys, kiedys komercyjna, czy jak kto woli nie-wolna dystrybucja Linuksa To porozumienie z Novellem jest bardzo frapujace - wirtualizacja sracja, dobra, dobra .bEEf napisał/a:Tak więc stwierdzenie, że MS nic nie tworzy, tylko kupuje jest w gruncie żeczy absurdalne, bo do tej pory kupili już tyle, że naprawdę ma im kto ten soft tworzyć
pozdrawiam,
dzerrry
^mmm^ napisał/a:Jeżeli png ma kompresje bezstratną to jaki zysk byłby z wprowadzenia go zamiast istniejącego formatu tiff? Bo obawiam się, że nad jpgiem przewagi w rozmiarze pliku nie ma - a raczej jest przeciwnie.