geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
  Dyfuzor jaki wybrać
Zaraz pewnie posypie się fala krytyki ale zadam to pytanie bo w większości tematów jakie znalazłem były linki do allegro z dopiskiem: "coś takiego"; co nic mi nie dawało bo aukcje przeniesiono do archiwum.
Więc.... jaki dyfuzor?
Szukam jakiegoś dobrego o niewielkiej wadze (żeby nie trzeba był lampy potem kleić i żeby palnik nie opadał) i dobrych właściwościach do fotografii reportażowo-plenerowej (tak żeby w kościele z baaardzo wysokim sufitem raczej marnej możliwości wykorzystania ścian do odbicia w połączeniu jak na razie z kitem nie trzeba było walić prosto).
Jakiś czas temu zrobiłem softboxa, takiego:
http://www.dforum.de/Technik/softbox/softbox.htm
i choć działa fajnie to wygląda komicznie... rodzinka (oprócz żony, bo widziała zaangażowanie jakie włożyłem w jego stworzenie) parsknęła śmiechem i pytali coooo tooooo jeeeest? Fakt, wygląda co najmniej dziwnie :roll:
Można spotkać kilka rodzajów: zwykłe prostokątne puszki, LIGHTSPHERE, GaryFong, dmuchane :-/ czy jakoś tak...
W jednym z tematów znalazłem link odnośnie błyskania lampami i tam gościu ma taki dziwny dyfuzor z klapką... ale tak fafloli po amerykańskiemu, że nic nie fersztejen:
http://www.youtube.com/wa...l&v=7NEmufNi70w
wiecie co to jest? Mówi, że drogi ale dobry.
Nie zależy mi żeby był za "rozsądną cenę" ale majątku też wydać nie zamierzam...
Proszę o podpowiedzi i przepraszam jeśli ktoś pomyśli: "o nie znowu jakiś zielony dubluje" :roll:

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
STO-FEN - praktycznie nie sciagam z lampy...

rdomino  Dołączył: 25 Kwi 2009
STOFEN nade wszystko... małe i genialne. Na początku miałem opory żeby wydać circa 100pln na kawałek mlecznego plastika, ale teraz spokojnie wiem, że warto. Założone na na tumaxa 880 powoduje, że ówże nie ma kłopotów z nierównomiernym rozsyłem światła. Poszerza kąt rozsyłu światła, pionowo i poziomo. Wada jest taka, że stefan pracuje pod kątem 45 stopni, więc jak obrócisz aparat w pion, to musisz mieć ruchomy w poziomie palnik albo pogodzić się z dość dziwnym oświetleniem. Albo walić ze stofenem na wprost, czego nie zaleca producent, ale daje radę... Poza tym, siła światła spada 2,5 krotnie.
Prosże - przykład fotki moją sunią z tumankiem i stefanem :) - sala była fajna bo sufit dość niski, biały a ściany jasne, lekko kremowe... fotka

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Wytłumaczcie mi jaka jest różnica między dwoma kawałkami plastiku z czego jeden jest markowy...

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Crow napisał/a:
Wytłumaczcie mi jaka jest różnica między dwoma kawałkami plastiku z czego jeden jest markowy...

Nie miałem podróbki w ręce.. Kumpel ma do Canona i cała popękana (organoleptycznie stwierdzam ze jest ciut sztywniejszy plastik w podróbce) - ale nie mogę sobie wyobrazić co z nią robił że aż tak sie rozleciała...
Zdjęcia wychodzą mu ładne a to chyba najważniejsze..

Crow: robiło się rozmaite wynalazki własnoręcznie, kombinowało... efektu stofena nic nie przebiło. I kompaktowości przy okazji.
I nie chodzi mi o to, że oryginalny - akurat taki kupiłem. Może są jakieś "stufeny" albo "stefony" albo "stofen-like" i dobrze działają - nie wiem, nie miałem kontaktu z czymsik takimś. To co mam na lampie działa, daje przyjemne oświetlenie, nie straszy ludzi i nie wygląda jakby przed chwilą fotograf upuścił aparat na stoisko z jogurtami ;)
I ma swoje wady, o czymże wspomniałem. Mimo, że oryginalny :)
Obejrzałem przed chwilą jak alledrogo reaguje na hasło "stofen". Zdaje się, że dwie podróbki po jakie 20 zeta, ale w porównaniu z oryginalnym nie mają na pewno jednej rzeczy: ryflowania na górze i dole. Ciekawe czemu? Takie coś przecież nie jest chyba problemem na wtryskarce?

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
rdomino napisał/a:
ie mają na pewno jednej rzeczy: ryflowania na górze i dole

Przepraszam, czego?
Przymierzam się do kupna (chyba jednak "podróby" za 19 zł) do Metza, a naprawdę nie wiem, co masz na myśli :oops:
Zastanawiam się właśnie, czy plastik nie różni się od oryginału na tyle, żeby zmienić włąściwości światła w stosunku do oryginału. Czy ktoś może miał okazję porównać oryginał i kopię?
19 złotych nie majątek, ale może nie warto sobie tym wogóle zawracać głowy i kupić oryginał? Niby kawałek plastiku, ale mogę sobie wyobrazić, że jakieś niuanse jednak są...

No takie pionowe rowki na dolnej i górnej (przy palniku na wprost przed siebie) ściance... no użebrowanie płytkie... jakby ktoś po nim drapnął pazurami, albo raczej gęstym grzebieniem :)
Oczywiście cały czas mówimy o stofen omni-bounce, czyli superdanonku :) - bo jeszcze jest Two-way uni...

Czy ten STO-FEN OM-PZ8 pasuje do 540fgz bo znalazłem, że tylko do 360... czy te dwa palniki mają takie same rozmiary zewnętrzne czy nie?

jacgyver  Dołączył: 13 Gru 2007
ryflowanie to obróbka nadająca odpowiednią fakturę (przeciwpoślizgową).
Moze kojarzysz blachę ryflowaną która ma niewielkie wypukłosci. Czasami dawano ją na podłogach w starszych autobusach.
Ale w Stofenie?? Może chodzi o pogrubienie materiału na tej części która jest zakładana na lampę.

powalos  Dołączył: 20 Kwi 2006
geeker84, Do 540 FZG jest Stofen OM-40MZ. Pasuje do niej i do Metza 40MZ1i oraz 40MZ3i

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
pkosela napisał/a:
Przymierzam się do kupna (chyba jednak "podróby" za 19 zł) do Metza

Podróby chyba do Metza 58 nie znajdziesz a jedynie oryginalny OM-MZ80.

[ Dodano: 2009-07-03, 14:26 ]
rdomino napisał/a:
No takie pionowe rowki na dolnej i górnej

Te rowki są na szerokokątnych dla rozproszenia światła.

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
rdomino napisał/a:
No takie pionowe rowki
jacgyver napisał/a:
ryflowanie to obróbka nadająca odpowiednią fakturę (przeciwpoślizgową).

Jasne! Dzięki.
plwk napisał/a:
Podróby chyba do Metza 58 nie znajdziesz a jedynie oryginalny OM-MZ80.

http://www.eltec.alpha.pl/szukaj.php?q=metz+58
Co prawda za 29, a nie 19, ale są.
Jest jeszcze obiecujący sklep w Pasażu Wileńskim. Chyba tam widziałem po 19 zł...
/edit
http://www.e-trade.com.pl - nie ma

opłaca się OM-40MZ za 89zł z przesyłką?

Też się zastanawiam. Bywają rzadko. Gdy byłem zdecydowany jakiś rok wstecz (mam Metza 40MZ1i) to facet odpisał, że nie ma i bardzo trudno je dostać. Teraz widzę, że się pojawiły. Muszę przemyśleć, bo ostatnio z kasą trochę kiepsko.

Ja się zdecydowałem na ten za 89zł

geeker84, też się zdecydowałem. Nie mam na czym oszczędzać, ale "raz kozie śmierć" jak mawiają. Pzdr.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
geeker84 napisał/a:
kupujemy nowego K7
KUPUJEMY :lol: U mnie w MM będą po niedzieli... zobaczymy to...
Co do dyfuzora to kupiłem ostatnio DYFUZOR CLOUD2, którego jeszcze nie ma u mnie za tydzień będzie już na mojej lampie:
http://www.allegro.pl/ite...olta_chrom.html

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Kupiłem sobie dyfek z ELTECa http://www.eltec.alpha.pl...126&q=metz%2048. Tworzywo bardzo miękkie, wręcz niełamliwe. A jakość rozproszonego światła IDENTYCZNA jak oryginalnej mydelniczki (przetestowane w studiu). Jednym słowem szkoda wydawać ponad 100zł za markowy kawałek plastiku.

Ale chyba ten Stefan co do mnie leci nie najgorszy jest?

Skocz do: