dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
andrusz napisał/a:
Ty nawet mylisz udostępnianie z dozwolonym użytkiem.
Nic nie myle. Nie pisalem o plytach w samochodzie. W momencie, gdy na komputerze znajda jakis slad udostepniania przez p2p, cala twoja kolekcja "dozwolonego uzytku" zamienia sie kolekcje "nielegalnie udostepniana", co dla polskich sadow jest rownoznaczne z handlowaniem piratami na stadionie. andrusz, nie sieje paniki i nie panikuje, bo sam codziennie naruszam prawo autorskie, ale w zyciu rozne rzeczy sie zdarzaja i gwarantuje, ze gdyby jutro rano zadzwonila Ci do drzwi policja z nakazem, to stracilbys duza czesc pewnosci siebie.

andrusz napisał/a:
Chciałem tylko zauważyć, że mamy rok 2009, a nie lata 80-te,
Poczytaj sobie raporty Amnesty International i Human Rights Watch za rok 2008 pod katem praworzadnosci policji w tzw. krajach o rozwinietej demokracji.

Problem z prawami autorskimi jest o wiele powazniejszym problemem niz mogloby sie wydwac. Szkodliwosc spoleczna naruszenia praw autorskich jest praktycznie zadna, a przez organy scigania jest niejednokrotnie traktowana powazniej niz niejedno przestepstwo z KK. W tej chwili wystarczy jeden telefon na Policje, zeby udupic praktycznie kazdego czlowieka z dostepem do internetu. Nawet jesli masz 100% legalny komputer to i tak Ci zabiora do ekspertyzy, razem ze wszystkimi plytami, ktore znajda w mieszkaniu.

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
tatsuo_ki napisał/a:
po prostu staram sie uswiadomic niektorym, np. tobie, ze chocbys mial najswietsza z najswietszych racji, to zdazaja sie sytuacje, gdy i niewinny idzie do wiezienia

Właśnie chodzi mi o to, że takimi stwierdzeniami wolisz siać panikę niż zapoznać się z tym co każdemu z nas wolno, a co nie. Wydaje mi się, że ignorancja więcej szkodzi niż "kozaczenie' jak ty to nazywasz (jeśli to było do mnie, to nie wiem co konkretnie masz na myśli).

tatsuo_ki napisał/a:
pokora, moj drogi , pokora...
...i znajmość swoich praw (o tym cały czas zapominasz) :!:

[ Dodano: 2009-05-11, 00:11 ]
dzerry napisał/a:
andrusz napisał/a:
Ty nawet mylisz udostępnianie z dozwolonym użytkiem.
Nic nie myle.

Takie odniosłem wrażenie, skoro rozmawiając o filmach w samochodzie, przytaczasz przypadki sprawdzania zawartości komputera :-P

dzerry napisał/a:
W momencie, gdy na komputerze znajda jakis slad udostepniania przez p2p

Niestety najczęściej oprogramowanie p2p udostępnia pliki, które masz w kompie, więc nie porównuj tego do kopii płyt CD w samochodzie (czy odtwarzaczu mp3).

dzerry napisał/a:
Poczytaj sobie raporty Amnesty International i Human Rights Watch za rok 2008 pod katem praworzadnosci policji w tzw. krajach o rozwinietej demokracji.

O tym wiem, ale jednak nie jest to sytuacja z lat 70-80. Jak chcesz, to możesz o tym założyć osobny wątek, bo tu chyba nie miejsce na to.

dzerry napisał/a:
Problem z prawami autorskimi jest o wiele powazniejszym problemem niz mogloby sie wydwac.

Dzerry, wiem o tym, jestem w miarę na bieżąco. Niestety prawo idzie w nie tą stronę, co byśmy chcieli, np. wydłużają czas obowiązywania praw autorskich, co jest głupie.

Aha - żeby nie było niejasności: jeśli chodzi o prawo autorskie (i w ogóle prawo), to jestem zwolennikiem poszerzania wiedzy, a nie zastraszania. Niestety w naszym społeczeństwie ciągle rozpowszechniony jest bzdurny pogląd, że jak skopiujesz płytę CD od kolegi, to jesteś piratem*.

Cytat
*Pirat - osoba, która napada w celu rabunkowym używając statku lub łodzi. Piraci atakują zwykle inne statki, ale mogą również napadać cele nabrzeżne.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
dobra dzerry, trzeba uznac racje andrusza, on jest twardziel a my miekkie faje... zyjemy zastraszeni przez wladze i sramy po gaciach, zeby tylko ktos nie uslyszal jak przeklinamy w myslach na ulicy, bo pojdziemy do wieznia... nic nie wiemy o prawach jakie nam przysluguja i dlatego zawsze bedziemy frajerzy, nie to, co cwaniaki z warszawy...

tatsuo_ki widzę, że to ty chcesz mieć mieć rację. Niech ci będzie.

To z mojej strony EOT.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
OT
"Autostopem przez galaktykę"

http://www.chip.pl/chip/n...ych-internautow

potrzebny jakikolwiek komentarz?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Może nie wygrają ale ciekawie będzie http://osnews.pl/czy-dzie...zwolony-uzytek/ .

zalezy jak wyprane mozgi maja i beda mieli po procesie przysiegli...

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
tatsuo_ki napisał/a:
http://www.chip.pl/chip/news/wydarzenia/prawo-i-polityka/2009/05/francja-zaostrza-polityke-wobec-niesfornych-internautow

Francuski “Trybunał Konstytucyjny” uznał ustawę za niezgodną z ustawą zasadniczą http://prawo.vagla.pl/node/8493 .

gezeb napisał/a:
Francuski “Trybunał Konstytucyjny” uznał ustawę za niezgodną z ustawą zasadniczą http://prawo.vagla.pl/node/8493 .

Uff... dobrze, że wybili Sakozyemu te idiotyzmy z głowy :-)

A amerykanie (właściwie, to mafia producencka za pomocą rządu) naciskają Hiszpanów, żeby zmienili prawo, bo:
Cytat
...sąd nie dopatrzył się naruszenia przepisów prawa karnego i umorzył(?) postępowanie przeciwko mężczyźnie, który "ściągnął z sieci ponad 3322 chronione prawem filmy". Hiszpańskojęzyczne źródła twierdzą, że mężczyzna został uniewinniony.

http://prawo.vagla.pl/node/8523

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
O, Amerykanie się chyba cięci na Hiszpanów zrobili. Jakiś czas temu Kongres wyznaczył "oś zła piractwa internetowego", czyli wyliczał kraje, w których piraci się najbardziej: Chiny, Rosja (te dwa nie dziwią), Kanada (ciekawe), Meksyk, Hiszpania.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Rosji i Polski nie było? :shock:

takseo  Dołączył: 25 Wrz 2008
Gwiazdor,
Cytat
Rosja

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A, no tak. :oops: Ale miło, że już Polski nie wymieniają. :-)

Gwiazdor napisał/a:
Polski nie wymieniają

bo polscy hakerzy wlamali im sie na serwery i podmienili pliki z lista :P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Kurde. I jak tu nie być piratem? :-?
Jestem legalistą to uczciwie chciałem kupić kilka płyt. Obszedłem lokalne sklepy większe i mniejsze. W takim EMPIKU wyciągnąłem listę i się okazało, że owszem - jeden z tytułów, co bym chciał jest. Dwie sztuki, we Warszawie. Mogą spróbować ściągnąć do Wrocławia, ale nie wiadomo, czy dojdzie. Zamówić też się nie da :-P
Może jakiś dobry sklep internetowy z płytami? W rockserwisie znalazłem dwie z tych, co bym chciał - ale trzeba długo czekać, zanim przyjdą :-/ A pewnie po miesiącu napiszą, że się nie ma i nie się nie da. A z Internetu, myk, myk, w kwadrans mam i to za darmo. Ech... :-(

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
matb, to pobierz, słuchaj, ale nie ustaj w poszukiwaniach i chęci zakupu oryginału. W moich oczach będziesz rozgrzeszony :)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
matb, a o jakie plyty chodzi? Polecam ebay.co.uk - oryginalne plyty starsze niz rok kupujesz za funta plus 3 za przesylke.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
dzerry, dzięki, poszukam. A płyty to takie różne dziwne. Lazo Bone, Old 97's i Rhett Miller, The Bolshoi i parę innych też może przy okazji.

matb napisał/a:
Kurde. I jak tu nie być piratem? :-? Jestem legalistą to uczciwie chciałem kupić kilka płyt.

matb napisał/a:
A z Internetu, myk, myk, w kwadrans mam i to za darmo.

matb w tym przypadku nie zrobiłeś nic nielegalnego (oczywiście, jeśli nie udostępniłeś tych płyt publicznie). Ściąganie muzyki nie jest nielegalne! Zawsze możesz powołać się na prawo "dozwolonego użytku osobistego" :-)

A jeśli chodzi o kupno płyty, to szukałeś może w Gigancie ?

Skocz do: