galant  Dołączył: 11 Cze 2008
squonk napisał/a:
wiesz, w cenniku u Czesia jest od bodaj grudnia....ale z tym obiektywem pod P jest jak roznica pomiedzy wiewiorka a syfem - sproboj zlapac..

Jak dotąd nie musiałem łapać, ale:
Balta- "dostępność: na zamówienie (1-3 dni)"
e-cyfrowe.pl- "zazwyczaj od 2 do 4 dni roboczych"
fotozakupy.pl- "około 14 dni"

Dzwoniłeś do ww. sklepów? Jesteś pewny że nie są w stanie sprowadzić w określonym terminie?

256mb  Dołączył: 26 Maj 2008
Kuszelas napisał/a:

Właściwie, żeby mieć pewność jakości produktu trza by było kupić nierogaciznę ze znanego źródła a potem zatrudnić masarza, co jest trudne bo jest to jednak sztuka ginąca na naszych oczach.

Masarz kojarzy się bardziej z masowaniem a nie człowiekiem walącym na oślep siekierą.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
A masażysta?

Robert  Dołączył: 19 Lis 2006
256mb napisał/a:

Masarz kojarzy się bardziej z masowaniem a nie człowiekiem walącym na oślep siekierą.

może już nic lepiej nie pisz

Cześ  Dołączył: 15 Lut 2007
squonk napisał/a:
w cenniku u Czesia jest od bodaj grudnia

tyle, że u mnie widnieje info o tym, iż towar jest niedostępny.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Wg dpreview, które powołuje się na Tamrona, 10-24 z bagnetem K ma być dostępny z w Japonii 12 czerwca, w pozostałych krajach - niedługo później.

http://www.dpreview.com/n...4sonypentax.asp

UWAGA! Na początku lipca ma wjechać dostawa z wyczekiwanym Tamronem. Jak to w przypadku Tamrona bywa na początku będzie ich minimalna ilość. Jeśli są chętni to już zbieram zamówienia.

nichiren  Dołączył: 18 Lis 2006
Cześ, Cena taka jak wisi na sklepie?

nichiren, oficjalnie tak, nieoficjalnie... pisać na PW lub maila ;-)

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
Pojawił się już na allegro i w cyfrowe.pl.

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
No to kupujcie i potem dajcie znać czy warto ;-) Jak na razie zbieram na Sigmę 10-20 i mam już na 1,5 raty :-D

ggdh  Dołączył: 06 Sty 2008
mdfan, nie rozczarujesz sie, ale na pelnej dziurze na @10mm nie jest za rozowo. Cza przymykac...

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Nie dziwię się. Zresztą raczej nie zamierzam robić tym zdjęć na pełnej dziurze :) Do Tamrona zachęca cena, ale Sigma wcale nie jest niebotycznie droższa, a jest już sprawdzona.

Hermes  Dołączył: 04 Lut 2008
mdfan, Sigma to moje podstawowe szkło na wypady w góry. Zerkam na Tamrona, bo czasem brakuje tych kilku milimetrów ogniskowej coby i rodzina była widzialna w kadrze.

Lechu67  Dołączył: 18 Gru 2008
Odświeżę temat. Może już ktoś ma i podzieli się opinią jak się sprawuje to szkiełko, bo jestem zainteresowany zakupem - potrzebuję coś dszerokiego ale bez szaleństwa cenowego, nie będzie często używany.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
Tamron 10-24 mm f/3.5-f/4.5 Di-II LD Aspherical IF
Witam@
Powracam z tematem szerokiego szkła (Tamron 10-24 mm f/3.5-f/4.5) - w szukajce jest wątek, ale raczej teoretyczny i lekko nieaktualny. Zależy mi na opinii tych, którzy mieli okazję wypróbować oraz ewentualnie na praktycznym porównaniu z Sigmą 10 - 20 mm f/4.0-f/5,6. Sample mile widziane. Oczywiście na optycznych, dpreview i pixel-peeperze patrzyłem, ale nie mam nadal zdania - czy wystarczy, czy rujnować się na Sigmę? Sample bardzo mile widziane.
Pozdrawiam@

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stary ale jary, kontynuuj tutaj.

majpitek  Dołączył: 14 Gru 2008
OK, dzięki.

tomekz  Dołączył: 10 Kwi 2007
Też go w rękach nie miałem ale również testy czytałem.
IMO to testy na serwisach są jednoznaczne - trzeba brać starą Sigmę.
Szczególnie, że można za całkiem przyzwoite pieniądze ją kupić (np. teraz na jednym
ze "znanych serwisów aukcyjnych" ;-) )

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Mam T 10-24 z parę miesięcy. Budowa jak najbardziej prawidłowa. Myślę,że nawet trochę lepsza niż Tamrona 28-75 ( gumy), aczkolwiek T. 28-75 wygląda bardziej " profi" ;) tzn jest cięższy, ma pierścień przysłony i blokadę " antywysuwną".
Ostrość? Hmmm- powiem tak - na 18mm i otwartej przysłonie pentaxowy kit wgniata Tamrona w ziemię, co zgadzało by się z testem przeprowadzonym przez O... O... O.. (a, nie przejdzie mi przez klawiaturę) . Więc im mniejsza dziurka tym większa przyjemność z ...fotografowania.
Pod słońce praca -niezła -choć trzeba stosować osłonę - bo pojawiają się jakieś "duszki" dosyć szybko.
Jest to szybkie szkło- trzeba przyznać, że na pracę wiertarki w przypadku Tamrona narzekać nie można. Ale za to AF po ustawieniu przysłony >= 8, w Pentaxie K-7 jak i K100D nie za bardzo chce działać, trzeba szukać naprawę kontrastowego punktu aby aparat potwierdził złapanie ostrości.
K-7 włącza funkcję korekcji obiektywu dla tego szkła- nie działa jednak ona ( dla innych niepentaxowych szkieł nie jest ona aktywna- dla tego Tamrona jest)
Obiektyw ma bardzo mała odległość ostrzenia - 20kilka centymetrów_ więc jakiś tam bokeh też można uzyskać.
Filtr 77mm CPL firmy Fotga( 40zl -Allegro);) -zdeczko winietuje.
To szkło używam do fotografowania ...ludzi ;)
Nie jest to jego dobra strona ( tzn moja -a raczej mego wyboru), Jednak DA 16-45 był bardziej uniwersalny.
Aaaa no i to produkt jest " made in China"

24mm @5.6

10mm@ 3.5

10mm @ 3.5

sorry _ale to z "ogólnej" Picassy więc podpisy zostały ( i te 6pix za dużo)

Skocz do: