kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Czy ktoś może posiada tego Tumaxa z lampą pierścieniową i mógłby się podzielić wrażeniami?

akagi66  Dołączył: 16 Lis 2007
można już kupić w sklepie :
http://www.skapiec.pl/site/cat/53/comp/375797

[ Dodano: 2008-09-21, 21:39 ]
a czy ktoś może wie jaką liczbę przewodnią ma sama lampa tumaxa ?

forestowy
[Usunięty]
30 główny palnik, 14 pierścień

to niedużawo ma chyba sama lampa :-( a już myślałem , że dwa w jednym naprawdę istnieje 8-) takie rzeczy to tylko w erze chyba :-/

krawiec
[Usunięty]
nie ma potrzeby tworzenia nowego tematu wiec zapodaje w starym ....

...pytanie czy ktoś z Was bawił sie w tworzenie podobnej konstrukcji http://www.ozi.webas.pl/kolo/ no i z jakim efektem ?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Ja zrobiłem takie coś (no, może trochę ulepszone) z diód LED, mniejsze kilkanaście razy zapewne. O efektach na razie nie powiem, bo wczoraj skręciłem wszystko do kupy.

krawiec
[Usunięty]
do macro czy portretu bedziesz używał ? spotkalem sie z wersjami na diody,ale raczej do foto macro.

Do makro. Ale tam jest coś koło 74 diód, jak próbnie odpaliłem, to okazało się, że pewnie do portretu też by było może miało zastosowanie. Jeszcze potrzebny będzie dyfuzor i pognam pstrykać owady. Nastawiałem się konstrukcyjnie na 100mm Macro Takumara. Ale to chyba dalej do złotej rączki trzeba będzie wrzucić...

krawiec
[Usunięty]
jak bede tworzył takie cudo to pod katem portretu.czas pokaze co z tego wyjdzie ;-)

LEDy dają mocno po oczach... Potrzebny jakiś dyfuzor.

krawiec
[Usunięty]
cos o tym wiem...bo uzywam latarki czołowej z ledami ( ale nie do fotografii oczywiscie :-) ) jesli uzyje dyfuzora to nie bede mial efektu gwiazdek w oku ( w sumie to nie az tak wazne ) musialbym podpatrzec oryginalne lampy pierscieniowe uzywane do cykania portretowego

afuszejk  Dołączył: 28 Maj 2008
to są symptomy tego, że idzie ku dobremu? kurcze, to jest basic (bejziiiik!).

[ Dodano: 2008-12-09, 15:09 ]
studyjne sa przeciez nie na ledach tylko na zarowkach. ja mam zamiar niebawem wyprodukowac ringlight (bo nie flash tylko swiatlo ciagle) i to nie jest skomplikowane urzadzenie : )

xaviersaint  Dołączył: 03 Sty 2008
akagi66 napisał/a:
jest i lampa pentaxa http://www.e-cyfrowe.pl/p...fc-p-10447.html

Tylko cena poraża. Od 1750 do 2300 za sztukę, plus ewentualne koszty dostawy.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Czy ktoś w końcu robił makro tym Tumaxem 880 ?
Jakieś doświadczenia. ?
Bo zdecydowanie najtaniej wychodzi (około 550 PLN)

FotoPepe, Ja go ostatnio zakupiłem w foto-tipie.

Paczuszka przyszła, wyciągnąlem lampę i nie zdążyłem podpiąć do KaDychy, bo po kilku testowych błyskach się zepsula :lol: Na szczęście czytałem już na forum o awaryjności Tumaxow więc byłem przygotowany na to ryzyko. W foto-tipie nie bylo problemów z wymianą i nowa komplecik od tygodnia na razie działa :-) Przy okazji była mała wtopa foto-tipa, bo w opisie aukcji lampa ma pierścień na obiektyw 58mm, a w zestawie był 72mm ale też bez problemu wymienili mi wczesniej zakupione redukcje.

Lampa głowna jest dość słaba, aczkolwiek dużo silniejsza od wbudowanej, przy palniku na wprost, ładnie oświetla.
Niestety odbijanie od sufitu jest mało efektywne, lampa niedoświetla (około 1EV), zdaje się, że niektóre lampy na pttl mają taką przypadlość. Trochę to irytujące, bo widać, że lampa nie wali pełną mocą i pary by jej straczyło, a fotki dalej przyciemne.

Lampa pierścieniowa, nawet nie najgorzej wykonana (tzn. spodziewałem się ogólnie, że to będzie straszny badziew a nie jest tak źle). Na wstępie zaznaczę, że to nie jest ringlight (jak może niektórzy myśleli) , lampa ma dwa palniki, można wyłączać każdy z osobna. Światło z lampy jest trochę ostre i płaskie, także trzeba dorobić coś do delikatnego rozproszenia. Już małe "walce" z kalki technicznej bardzo pomagają.
Poniżej fotki z Tamrona 70-300 z Raynoxem i Tumaxem.

Szczególnie na biedronce widać za ostre światlo.

I jeszcze kilka przemyśleń.

Pierścieniówka ma dwie fajne diody do wspomagania autofocusa, działają bardzo fajnie, niestety w makro AF-u nie używamy, więc nie działają w ogóle :-/ Szkoda, że nie można ich włączać manualnie. W ogóle najbardziej brakuje mi w tym zestawie manualnych ustawień. Bardzo fajną opcją jest to, że może równocześnie błyskać głowny palnik i pierścieniowy. Niestety zastosowanie do portretów, czyli głowny palnik w sufit i lekki błysk z pierścieniowego do zniwelowania cieni pod nosem czy brodą, jest nie za bardzo możliwe bez możliwości manjualnego ustawienia proporcji błysku.

Z drugiej strony za te pieniądze nie można zbyt wiele oczekiwać.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
Kenzo Thx za relację :)
Może jestem dziwny, ale się jeszcze waham :-/
Chyba najpierw spróbuje zrobić zestaw na diodach z ciepłotą 5600K.
Tumaxa zawsze zdążę kupić :)
A mój zestaw miałby regulowaną moc świecenia, do tego bez problemu jakąś diodę można dedykować na AF ;)

Ewentualnie znaleść elektronika co przerobi to od nikosia http://allegro.pl/item673...h_do_nikon.html

Dent  Dołączył: 30 Lip 2007
KENZO.
Czy byłbyś tak miły i spróbował zrobić zdjęcie zęba lub uśmiechu???
Wiem że dziwna prośba .ale potrzebuję to do pracy, a męczę się ze starym pentaksowym AF-140 bez pttl i szlag mnie trafia (mam do tego Tamrona 90 makro).
Będę bardzo dzwięczny za pomoc
Pozdrawki
Dent

przyłączam się do prośby :mrgreen:

Dent, spróbuje :-) ale nie wiem czy jutro zdążę, jak nie to dopiero po urlopie

Skocz do: