matb  Dołączył: 02 Lis 2006
posłuchać muzyki - czyli sprzęt audio dla ubogich
Naszła mnie nieodparta chęć posłuchania muzyki. Tylko wychodzi na to, że nie mam na jak. Znaczy nie mam na czym. No to pomyślałem, że pójdę do sklepu, posłucham, kupię i będzie fajnie. Ale okazuje się, że to wcale takie proste nie jest :evil:

Obiektywizując w pieniądzu siłę potrzeby posłuchania muzyki, warunki lokalowe, preferencje muzyczne, budżet czasu wolnego, stan konta i parę innych czynników wyszło mi, że to co szukam to jakaś zgrabna, przyzwoita mała wieża z amplitunerem i CD, wejściem audio, do którego możnaby podłączyć (kiedyś?) przedwzmacniacz gramofonowy, może z USB (na wszelki wypadek) i wyjściem na subwoofer (też na wszelki wypadek). W cenie do 2000zł mniej więcej. Wstępne przeczesanie rynku (przez internet) przyniosło, ze wybierać mam między którąś z Yamah PionoCraftów (najpewniej e410) albo jakimś Denonem DM 3x.
To w sumie było łatwe. Tylko się cholera okazało, że dostać taki sprzęt we Wrocławiu łatwo nie jest :-P Jak już jest, to ceny ma wyższe niż gdziekolwiek indziej. A o odsłuchu to można pomarzyć. Szczególnie, jakby się chciało bezpośrednio porównać jedno z drugim, bo żeby mieli w punkcie sprzedaży przyzwoitą salę odsłuchową i choć jednego Denona i PianoCrafta - to tak nie ma :-/
Ech... i co? Mam w ciemno kupić w internecie :-?

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Może wsiądź w Interregio i odwiedź zachodnich sąsiadów? :-P

Wysyłkowo zawsze możesz się ratować 10-dniowym czasem na odesłanie. Tylko to dodatkowy kłopot, więc nie wiem czy będzie Ci się chciało.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Posiadam Denona UD-M30 czyli poprzednika obecnych modeli. Ogólnie jestem zadowolony ale... ma trochę małą moc. U mnie gra z B&W 302 i czasem brakuje mu potęgi brzmienia. Z drugiej strony - chyba trudno tego oczekiwać po tak małym zestawie. Scena dźwiękowa też nie zachwyca ale należy wziąć również pod uwagę rozmieszczenie głośników i charakter ich brzmienia. To co napisałem dotyczy muzyki, bo w filmach ten skrzat brzmi naprawdę potężnie (pomimo braku subwoofera potrafi wstrząsnąć pokojem) i nie mam poczucia jakiegoś dyskomfortu. Podobnie ma się sytuacja z grami (jest podłączony do komputera) - efekty (pomimo dwóch głośników) brzmią fantastycznie. Z tego co czytam PianoCrafty mają większą moc i bardziej dopracowaną górę. Ale to tylko teoria. Weź ulubioną płytę/płyty do ręki (takie co to znasz na pamięć) i posłuchaj. Aha - jest jeszcze Onkyo - bardzo podobny do Denona. Moim zdaniem - jeśli zostaniesz przy dołączonych głośnikach to każdy z tych zestawów zagra dobrze. Jeśli jednak będziesz chciał coś innego do tych maleństw podpiąć - wybierz ten z mocniejszym wzmacniaczem.
Powodzenia!

Skocz do: