Alek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Slava napisał/a:
Alek, a co by Ci dał PTTL przy zmniejszonej mocy lampy? Przecież po to on jest, żeby sam zmniejszał.

Chodzi mi o dopalanie w odleglosci okolo np 40cm. Stad moje pytanie, czy np lampa pokaze ze ma mozliwosc dopalic od np 30cm do 2m?Czy np tylko w zakresie od 1m do np 7m. Np w swoim Metzu 40MZ3i moge zmniejszyc zakres od 30cm do np 60cm co daje niesamowicie male zakresy ,do makro rewelka. Ale czy 540 FGZ pozwoli np zrobic tak maly zasieg, bo moze jest tak ze dopala od np 1m....?Musze sprawdzic w instrukcji. A swoja droga, ktos to probowal?
PS Czemu tak wiele osob narzeka na PTTL, niedoswietlenie, nie powtarzalnosc dokladnosci, zly czas miedzy przedblyskiem a blyskiem wlasciwym (zamykanie oczu przez ludz) itd. Czy to jest wina K10d czy np ktos probowal z MZ6, MZS w PTTL i np jak skuteczny jest sam TTL w Z1/Z1p np?
Alek

[ Dodano: 2007-03-15, 11:42 ]
l_uka napisał/a:
Alek, a korekcje pttla to nie robi się czasem przez "korekcje blysku" na minus? Lampa w pttlu ma do dyspozycji cala moc - jak ja wykorzysta to zalezy do ekspozycji i jej warunkow.

Moze i ta jest, chodzi mi czy dopali np z odl 30 do 60cm robiac makro i uchylajac ja w dol. Jak tak, to ok

sculptor  Dołączył: 20 Maj 2008
Tak sobie szukałem po forum sposobów usuwania purple fringing w 77/1.8 i natrafiłem na ten wątek. Niby to wina matrycy, ale ma ktoś jakiś sposób na to "ustrojstwo"? W skrajnych sytuacjach jest to nieco irytujące i jakoś do tej pory ciężko mi szło usuwanie tego (używałem LR).
Skoro to matryca to jak się zachowuje na nowej K-5? To samo czy jest jakaś różnica?

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
konwersja do BW, zawsze dziala ;-)

zy napisał/a:
konwersja do BW, zawsze dziala ;-)

...ale nie zawsze jest pożądana. :-(

Makler  Dołączył: 09 Mar 2009
Szukałem również kiedyś czegoś na purple fringing wprawdzie niestety nie do 77ltd tylko do starszych manualnych szkieł Pentaxa (np. M 85/2). Jedyne co znalazłem to Paint Shop Pro (aktualnie własność Corela). W menu Adjust jest "Chromatic Aberration Remowal... ". Można tam robić presety i da się naprawdę spore AC usunąć w dowolnych kolorach, ale nie automatycznie.
Jest jeszcze oczko wyżej w tym samym menu automat "One Step Purple Fringe Fix", który też działa z tym że np. na to co potrafi wygenerować Pentax-M 85/2 przy f:2 jest za słaby ale już przy f:2.8 radzi sobie dobrze. Nie mam żadnych doświadczeń z 77ltd lecz myślę że tu mógłby się ten automacik sprawdzić. Niestety obie funkcję do szybkich nie należą.

Makler, dzięki za wskazówki!

Makler napisał/a:
Niestety obie funkcję do szybkich nie należą.

No właśnie, w LR te narzędzia też mają lekkie opóźnienie. Widocznie algorytmy są dosyć zaawansowane i to musi trochę potrwać.

maser  Dołączył: 15 Lut 2009
W programie Photo Brush jest też opcja usuwania aberacji, nawet dość szybka.

Skocz do: