Spadł mi na ziemię i wypadły kulki, trzymające mechanizm dalmierza. Już prawie cały rozkręciłem, jednak zatrzymała mnie korbka szybkiego naciągu. Może ma ktoś w tym doświadczenie i wie jak ją ściągnąć?
   Spadł mi na ziemię i wypadły kulki, trzymające mechanizm dalmierza. Już prawie cały rozkręciłem, jednak zatrzymała mnie korbka szybkiego naciągu. Może ma ktoś w tym doświadczenie i wie jak ją ściągnąć? 

) i odkręcamy tą gałkę, albo trzymamy za widełki, które wchodzą do kasetki.
  ) i odkręcamy tą gałkę, albo trzymamy za widełki, które wchodzą do kasetki.

).
  ).

W sumie jest to banalne.. chociaż trochę czasu dochodziłem do tego.. nie dość, że lewy gwint, to żeby to odkręcić trzeba zablokować cały mechanizm przewijania filmu. Ja w tym celu odkręciłem tą część gdzie wkładamy kocówkę filmu(trzyma się na jednej śrubie, która znajduje się we wnętrzu) i przytrzymałem zębatkę kombinerkami. UWAGA! Nie wiem jak z mechanizmem liczącym klatki. U mnie był spie... więc nie mogę dokładnie powiedzieć jak to rozłożyć, żeby nie zepsuć.
  W sumie jest to banalne.. chociaż trochę czasu dochodziłem do tego.. nie dość, że lewy gwint, to żeby to odkręcić trzeba zablokować cały mechanizm przewijania filmu. Ja w tym celu odkręciłem tą część gdzie wkładamy kocówkę filmu(trzyma się na jednej śrubie, która znajduje się we wnętrzu) i przytrzymałem zębatkę kombinerkami. UWAGA! Nie wiem jak z mechanizmem liczącym klatki. U mnie był spie... więc nie mogę dokładnie powiedzieć jak to rozłożyć, żeby nie zepsuć.

Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.

technik219 napisał/a:Jak złożysz to z powrotem, to daj znać ile śrubek zostało - może wystarczy na takiego małego, maciupeńkiego Fiedzika....
 Za to rozregulowałem totalnie dalmierz, bo rozkręciłem obiektyw i źle złożyłem do kupy. W prawdzie wyregulowałem go "na oko" (matówka w miejsce filmu) ale nie jestem do końca przekonany.
  Za to rozregulowałem totalnie dalmierz, bo rozkręciłem obiektyw i źle złożyłem do kupy. W prawdzie wyregulowałem go "na oko" (matówka w miejsce filmu) ale nie jestem do końca przekonany.technik219 napisał/a:Wstawiłem raz do Zorki z 1952 migawkę od Zenita z 1989 - pasuje wszystko, śrubki, mocowania, tarcza czasów. Tylko coś tam po drodze przestawiłem (jakiś trybik) i nie naciąga się do końca. Nie chce mi się poprawiać - i tak nie będę używał - ale fakt faktem - wszystko pasuje.
buran napisał/a:A jak było z czasami?Chyba można było ustawiać kiedy się chciało?

Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
 Naciągałem te cholerne sprężynki...i....chciałem dobrze a wyszło jak zwykle
  Naciągałem te cholerne sprężynki...i....chciałem dobrze a wyszło jak zwykle  
 buran napisał/a:jak domowym sposobem sprawdzić czy czasy są prawidłowe w starej zorce
Pozdrawiam
6x6  -  24x36  -  FF  -  APS-C - malutki dron
Kiedyś tu będą zdjęcia
PENTAX k200D;  PENTAX DA 3,5-5,6 18-55 AL II, PENTAX DA 4-5,6 50-200, MC HELIOS 44K-4 2, PENTAX F 1:1,7 50; TAMRON 28-105 4-5,6 AF IF; Lensbaby 2.0
Jak robi się zdjęcia? ;)

technik219 napisał/a:No i dlatego lubię to forum!
 Wpadłem na to, gdy podczas ostrzenia odpadła mi ta blaszka i nagle wszystko stało się taaaaaaaaakie
   Wpadłem na to, gdy podczas ostrzenia odpadła mi ta blaszka i nagle wszystko stało się taaaaaaaaakie   
hasos napisał/a:myślałem o canonie canonet 28
 Canon 50D + Kit + 50mm 1.8