Enzo napisał/a:MMM napisał/a:Nie ma pewniejszej i LŻEJSZEJ roboty niż na państwowym.
Może pieniądze mniejsze ale komfort pracy wysoki.
Rozumiem, że pracowałeś "na państwowym" i mówisz z własnego doświadczenia? Bo coś mi się wydaje, że doświadczenia mamy zgoła odmienne.
jungli napisał/a:Pierdzielicie jak stare baby od rydzyka, kto te durne ustawy,uchwaly i prawa wymysla?
My Polacy...
"Living is easy with eyes closed"
TLu napisał/a:Masz wybór: Nikon, Canon, Zenit, Leica, Hasselblad, Olympus, Sinar i wiele innych.
TLu napisał/a:A ja muszę oddawać kasę do Zakład Utylizacji Składek.
TLu napisał/a:Jest różnica, urzędnik to koszt dla wszystkich podatników, czyli wszyscy mu płacą (muszą w podatkach) za wykonywanie pewnych prac.
Na rynku zaś następuje wymiana dóbr; dam Ci buty, a Ty mi dasz boczek.
Urzędnik nie daje Ci żadnego dobra, chyba że urzędniczka Płacić musisz i już, a przy okienku zwykle jeszcze raz (np. za dowód, paszport itp.).
Kiedyś to były czasy ! Po drzewach się chodziło...
Kotlet`s professional photography
http://sebastianstoklosa.blogspot.com/
julian.s napisał/a:... tak samo jak insynuowanie, że ktoś się nadaję tylko do kasy w Tesco, wybacz uważam, że takie stwierdzenie to jest po prostu prostactwo.
julian.s napisał/a:Nie chciałbym przy tym obrażać osób pracujących w Tesco
Enzo napisał/a:TLu napisał/a:Masz wybór: Nikon, Canon, Zenit, Leica, Hasselblad, Olympus, Sinar i wiele innych.
I dystrybutora Pentaksa też mogę sobie wybrać?
Enzo napisał/a:często niestety bywa klient nie znający przepisów prawa jedzie sobie po bogu ducha winnym urzędniku bo w końcu to ON mu za to płaci i on wymaga. Niestety ale często urzędnik (a i urząd) bywa traktowany jak worek treningowy na którym sobie można wszelkie niepowodzenia i frustracje wyładować. Czasami niestety sobie na to zasłuży, ale równie często jest to atak nieuzasadniony.
Myślę, że jeszcze sporo wody w Wiśle upłynie zanim urzędnicy i przedsiębiorcy zaczną traktować się po partnersku. Do tego trzeba nie tylko mądrych ustaw ale i dobrej woli obu stron. Ja zawsze powtarzam - gdziekolwiek idziesz coś załatwić (do urzędu, sklepu itp.) po drugiej stronie siedzi człowiek. Traktuj więc go tak jak sam chciałbyś zostać potraktowany. W moim przypadku ta zasada się sprawdza.
jungli napisał/a:Mam dla Was taki pomysl narzekacze, nie lepiej wodorowke na Polando, zaorac i zrobic plac zabaw dla cywilizowanych dzieci?
jungli napisał/a:Pierdzielicie jak stare baby od rydzyka, kto te durne ustawy,uchwaly i prawa wymysla?
My Polacy...
Buracy...
Taki narod.
MZ-5n + Fg, FA28-70, Sunpak MZ440AF-PT
Flexaret VI
TLu napisał/a:
bardzo wyważenie piszesz, aż milo Cię czytać. Masz rację, że wszędzie są ludzie. Niestety jednak, średnia robi opinię. Średnie, przeciętne zachowanie urzędników względem petentów jest na wiele niższym poziomie niż w gdzie indziej. Człowiek zamiast w urzędnika, zamienia sie nierzadko we "władzę" i okazuje tę władzę petentom, w efekcie mamy biurwę nienawidzącą petenta, bo ten coś chce.
K5 18-55 WR,*55/1.4, *50-135/2.8
mas7odon napisał/a:"Człowiek człowiekowi Panią z dziekanatu"
TLu napisał/a:Jesteśmy krajem z przetrąconym kręgosłupem jak Francja czy Rosja, gdzie elity poszły do piachu lub na emigrację. Ci co zostali tu, zostali zmarginalizowani. Od pięćdziesięciu lat tow.Szmaciaki są u steru, a że są tępi i pazerni, to łatwo ich lobbować.
Po drugie psioczę na urzędników, bo jest ich za dużo. Z mojej pensji zostaje mi 30-40%, bo resztę zjadają podatki. To jest dużo większy ucisk niż miał feudalny chłop.
Różnica jest taka, że ja mogę robić zdjęcia, a on miał świeże powietrze.
Pozdrawiam
kwantus
-----------
K200D+grip, DA 18-55 AL II + DA 50-200 ED + SMC A 50/1,7 + Samyang 10mm/2,8 ED AS NCS CS +Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL + Soligor C/D 70-210/3,5 Macro | M42--> Helios 44-M-4 58//2| Metz 58 AF-1
|K-3II|K20D|DA 18-55|SIGMA 70-300 APO MACRO| Orestor 135/2.8 M42|Pentax FA28-80|Jupiter 85/2|SD 4GB| AF-540FGZ :D
Enzo napisał/a:Piszę to bo wiem, że sporo osób po studiach (w tym także i ja) ma wielkie plany swojej kariery zawodowej. Dobrze jest mieć plany. Ale jeszcze lepiej jest zdobywać doświadczenie
Flexaret VI
jungli napisał/a:TLu,
Nie no spoko jak sie nie godzisz z obecna sytuacja, to albo zaciskasz zeby i nadstawiasz karczycho albo wyjezdzasz na Bora Bora i masz wsio w d... twoj wybor
Flexaret VI
Podziwiam twój zapał w "dostarczaniu" pieniędzy państwu ,a wiadomo że biorą od tych co mają i są uczciwi bo chcą płacić , ja nie chcę płacić więc nie pracuje ,lęcę sobie od czasu do czasu na takie Bora-Bora i jest klawo .CytatUsiłuję zarobić na bilet i utrzymanie na Bora Bora, ale lwią część moich pieniędzy zabiera mi państwo
CytatKoszt poboru podatku VAT to 40%
jungli napisał/a:TLu,
No pewnie, ze lepiej jakby byla sielanka, zgadzam sie z Toba, tylko dalej nie rozumiem, czemu wylewasz swoje zale na forum, co Ci to da?
jungli napisał/a:Wierz mi sam pracowalem w tym kolchozie pare lat, co niektorzy wiedza, zwolnilem sie na wlasna prosbe, bo nie chce brac w tym udzialu. Od tamtej pory jestem bezrobotny, dotacji nie dostalem, bo jakze by inaczej w tym p... kraju ale nie zalamalem sie i pomimo braku pieniedzy pre do przodu do wyznaczonego celu (teraz aktualnie juz nie pre, bo musze wyprzedac wszystki sprzet, trzeba pomoc czasem innym niz sobie) jak dlugo, sytuacja/zona/rodzina pozwoli, nie poddam sie i bede to kontynuowal.
anarchia to stan przejściowy dla oligarchi, ale sza! Polityka na forum jest zabronionajungli napisał/a:To jak nie wyjezdzasz, to moze jakis anarchistyczny ruch albo cus?
Flexaret VI
TLu napisał/a:urzędniczenie to raczej marna kariera
TLu napisał/a:Urzędnicy wydają pieniądze wg sposobu 3 i 4, dlatego należy się im przyglądać i dokładnie rozliczać, bo roztrwonią wszystko.
jungli napisał/a:generalnie komuny nie ma tyle lat, a tam nic sie nie zmienilo... przykre prawda?
Pentax, zasadniczo.