I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Aparat i jakieś słoiki
Yashica Mat124, Canon 100d
Nie przesadzaj z 4k. Niepełnoklatkowy Pentax jest za 5k.Eldred napisał/a:Jak by było za ~4k to mógłby być hit, ale w systemie jeszcze szkła są ważne, a jak jest z pełnoklatkowymi stałkami w systemie alfa, pod względem wyboru i ceny, nie mam pojęcia. Aż zaraz wskoczę na skąpca.pl i się zorientuję.
Zeissy z Af'em i nic więcej nie zostanie jak już sprzedasz dom, samochód i wszystko co masz żeby je kupićPentagram napisał/a:Zeissy z AFem i nic więcej nie trzeba.
A Zeiss 85/1,4 i 135/1,8?Eldred napisał/a:na FF w zasadzie brakuje portretówki
W innych systemach nie jest taniej. Wiesz: być albo mieć.Eldred napisał/a:Zeissy z Af'em i nic więcej nie zostanie jak już sprzedasz dom, samochód i wszystko co masz żeby je kupić
Nie wiem jak jest z tanimi amatorskimi szkłami, ale tymi droższymi się bawiłem dość długo i AF jest bardzo szybki i pewny.dsk napisał/a:Tylko ten AF w Zeissach bywa dużo gorszy niż w Pentaksie.
Eldred napisał/a:No i wracam:
- 20/2.8 za około 1700zł
- 28/2.8 za około 1000zł
- 50/1.4 za około 1200zł
na FF w zasadzie brakuje portretówki ale falcon 85/1.4 by mi wystarczył.
Noo, gdyby Sony wydało tanie FF, to taki zestawik 20/2.8 (zamiast sigmy 10-20), 50/1.4 zamiast sigmy 30/1.4 i falcon 85/1.4 (IMHO dużo lepsza ogniskowa na FF niż na aps-c) na prawdę miałby sens.
Ale to nie jest jeszcze ten aparat, matryca ma 24 mega tak jak w 900'tce, chociaż by to dyskwalifikuje u mnie ten aparat.
PZ1, KX i kupa szkieł
Dla mnie zdecydowanie nie. Wolę duże korpusy, znacznie wygodniejsze w pracy. Rozmiar K10/20 z gripem byłby idealny.Alek napisał/a:Pentax wreszcie pokaze swoj model FF, np. cos na bazie K7 byloby idealem.
K-5, DA 21/3.2 Ltd, DA* 50-135/2.8 SDM, DA 16-45/4, AF-360 FGZ, Manfrotto 055XPROB + 804RC2, Fuji X10