jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Alyjen, ja używam go od jakiegoś czasu - efekty jak z Omnibounce'a, ale pozwala na wygodne używanie z holderem do filtrów FXtra, co jest znacznie wygodniejsze niż noszenie kolorowych Stofenów.

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
no właśnie w tym kierunku myślę, no i wygodniej go poskładać i wrzucić do torby chyba ;)
ten rzep na którym się go mocuje należy do standardowego wyposażenia? widziałem że można go kupić osobno ale to chyba ma sens jak się ma kilka lamp i jeden dyfuzor do przekładania

Do standardowego wyposażenia należą naklejane rzepy, jeśli dobrze pamietam... Pasek rzepowy trzeba kupić osobno, ale wolę pasek, bo nie lubię oklejać lamp.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
Zamierzam kupić do swojej 540-tki dyfuzor... czy takie coś idealnie wejdzie na palnik uwzględniając te wybrzuszenie z jego jednej strony ?? -> http://www.allegro.pl/ite...ex_430exii.html

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
ja dziś zakupiłem do mojego Metza 48 af taki sam jak pokazujesz ale od tego sprzedawcy
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=522495982

twierdził że mimo iż dyfuzor jest lekko profilowany pod lampe canona, to jest na tyle elastyczny że jeżeli wymiary są takie same palnika ( w moim przypadku identyczne 64x44mm) będzie bez problemu pasował i się trzymał na lampie.

Łukaszzz  Dołączył: 15 Wrz 2007
540 FGZ Pentaxa ma wymiary palnika ~ 70mmx48mm stąd moje pytanie, czy aby na pewno patrząc na poprzednie posty podejdzie do niej dyfuzor od lampy Canon 430EX oraz Canon 430EX II :/ :/ :/

takpoprostu  Dołączył: 10 Kwi 2008
a to dziwne jest,bo ja kupiłem tez do canona 430 ex i mi podawali ze ma wymiary 64x44 a na aukcji podanej przez ciebie ma 70x43mm ?... dziwne

Premislaus  Dołączył: 28 Paź 2008
Mamy więc tutaj wypowiedzi o stofenie Omnibounce'a, domowych wyrobach z pudełek po serku, oraz możliwości dopasowania z canona 430ex. Na allegro nie ma dyfuzorów dedykowanych bezpośrednio na 540, google też nie za bardzo pomaga. Gdzie znaleźć można więc jakiś sklep,kogoś sprzedający dobry dyfuzor.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Premislaus napisał/a:
Na allegro nie ma dyfuzorów dedykowanych bezpośrednio na 540
Poważnie ?
Allegro
Sprzedawca bardzo w porządku. Kupowałem już od niego parę razy.

argawen napisał/a:
Premislaus napisał/a:
Na allegro nie ma dyfuzorów dedykowanych bezpośrednio na 540
Poważnie ?
Allegro

Upssss. Zastrzeliłeś mnie. dzięki za linka. Nie dodałem w wyszukiwarce af na początku, tylko 540fgz i nie znalazło. Dzięki jeszcze raz :-B

Premislaus, Omnibounce, to produkt Stofena. Dyfuzor dedykowany do 540FGZ bez problemu kupisz u producenta lub w sklepach typu B&H, czy Adorama. Polecam jednak zainteresować się wspomnianym Ultrabounce Lumiquesta - w połączeniu z FXtra, to naprawdę dobre rozwiązanie.
P.S. mam też kolorowe Omnibounce do 540EZ/550EX (do 540FGZ nie robią), nie pasują zbyt dokładnie, ale da się używać.

argawen napisał/a:

Dzięki jeszcze raz Argawen - dyfuzor przyszedł i sprawuje się znakomicie :mrgreen: .

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
Ja zakupiłem jednak Lumiquesta, estetycznie to wygląda, dopasować łatwo, jak się ma jakieś rzepy do zakupu w krawieckich sklepach to można łatwo z lampy na lampę przekładać
przy błyskaniu na wprost ratuje sytuacje choć cudów nie ma ;)

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
właśnie dotarł do mnie dyfuzor typu STO-FEN dedykowany do Pentaxa 540
wygląda na to że doświetla lepiej niż skarpeta, a już ogromną zaletą jest to, że założenie trwa 1 sek. natomiast ze skarpetą musiałem się siłować (najlepiej było zdjąć lampę z korpusu)

dyfuzorek jest idealnie dopasowany do lampy (lepiej się nie dało)
mogę podać linka do sprawdzonego sprzedawcy

UWAGA, TANIO !!!
http://cgi.ebay.com/ws/eB...e=STRK:MEWNX:IT
http://myworld.ebay.com/xj-technology/

SoulSick  Dołączył: 10 Lip 2008
widac miales szczescie, ja zakupilem cos podobnego i bylo prawie przezroczyste :-/
na fotkach z aukcji wygladalo praktycznie jak Omni-bounce hehe...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
SoulSick, też się zastanawiałem co przyjdzie, i czy przyjdzie rzeczywiście dedykowane od 540 tki

wszystko jest ok, dlatego czuję się zobowiązany podzielić się sprawdzonym linkiem :-)

Skocz do: