Robert K.  Dołączył: 24 Lip 2008
Mała torba zamiast plecaka
Witam!
Na wszystkie klamoty fotograficzne mam plecak. Dość spory.
Gdy jednak zamierzam gdzieś wyskoczyć na spacer, nie ma sensu brać wszystkich śmieciuchów ze sobą, więc myślę o zakupie małej torby.
Jedyny warunek: MUSI zmieścić K20D z założonym Tamronem 17-50/2.8.
Wstępny wybór padł na Lowepro EX 140 (tu jakaś średnio udana fotka niebieskiej wersji:
EX 140 )
Ktoś sprawdzał organoleptycznie, czy taki zestaw pomieści się z tej torbie?

Flapjack7  Dołączył: 04 Sie 2006
Torba Lowepro Terraclime 100 -opinie? Jaką torbę naramienną?
Zamierzam kupić sobie torbę naramienną, która nie rzuca się w oczy potencjalnym "fascynatom nieswojego sprzętu foto". W oko wpadła mi torba Lowepro Terraclime 100

Ktoś z użytkowników ma może taką torbę lub używał i może podzielić się wrażeniami? Jak się to nosi, czy wygodne itp. itd.

Może zaproponujecie jakąś inną torbę? Interesuje mnie właśnie coś w tym stylu - bardziej młodzieżowa torba, nie wyglądająca jak typowa torba foto. Nie musi być duża - aparat (najlepiej wkładany równolegle do ciała, żeby torba nie była "gruba") + jeden obiektyw i jakieś rzeczy codziennego użytku :) Tak do 300 zł max.

Dzięki i pozdrawiam

badworm  Dołączył: 21 Lut 2009
No więc stanęło na tym, że w kwestii plecaka kupiłem Safepaq Profi BP2/PRO4001C. Niedrogi, całkiem funkcjonalny, całkiem pakowny. Po około 2 miesiącach niezbyt intensywnej eksploatacji mogę chyba już co nieco na jego temat napisać. Pierwsze co to klamry bocznych pasów - wyjątkowo słabe, pierwsza pękła przy ściąganiu jakoś ze 3 tygodnie po zakupie a druga w trakcie noszenia kilka dni temu. Nie wiem czy reklamacja w tym przypadku zostanie uznana a zresztą kost wysyłki plecaka pewnie przekroczyłby koszt zakupu pasującej połówki od innego typu klamry, o ile dałoby się ją znaleźć. Mógłbym użyć połówki od pasków mocujących statyw ale to wymagałoby ich rozprucia a poza tym powstanie ten sam problem, co w przypadku reklamacji - będę miał nowe ale takie same klamry. Skoro pękły już dwie to jaką mam pewność, że za chwilę nowe też nie pękną?
Kolejna sprawa to przegródki w głównej komorze - nie wiem czy wszystkie plecaki tak mają lecz jeśli kadyszka niejako na nich wisi (bo mam ją na samej górze) a plecak generalnie jest puisty to rzepy się odrywają i aparat leci w dół.
System zamykania małej komory jest wyjątkowo nieszczęśliwy - pas materiału nad zamkiem wybitnie utrudnia jego szybkie zamykanie lub otwieranie. Chyba ten patent wzięli od Campusa, który coś podobnego stosował w plecakach rowerowych ;)

W kwestii pakowności to chyba nic nie mogę zarzucić plecakowi - na 2,5 dniowy wypad na Dolny Śląsk zabrałem wszystko to, co chciałem choć miejsca na żywność nie było za dużo. Wyjątkowo fajnie się sprawdza przednia komora - naprawdę dużo się tam mieści.
Podsumowując jednym zdaniem - całkiem niezły plecak jak za 130PLN a że boczne pasy ze względu na sztywność ścianek nie są aż tak potrzebne (jakby co to zawiązuję ich końce wokół szlufek znajdujących się na bocznych ściankach) to ich awarię można przeboleć.

Jako, że plecak na krótkie wypady samochodem się niezbyt nadaje to podjąłem decyzję o zakupie torby. Ta, którą dostałem w zestawie wraz z aparatem była przede wszystkim za mała (body z kitem i do tego 50-200 ledwie się mieściły) no i za delikatna (brak usztywnień poza dnem) a że pozbyłem się poprzedniego aparatu to gotówka na nową torbą się znalazła :) Wybór padł na Lowepro Nova 160W. Dosyć duża, choć chyba najmniejsza, gdzie można myśleć o zmieszczeniu kadyszki z założonym jednym obiektywem i do tego dwa obiektywy lub jeden obiektyw i lampa błyskowa. Gruba, solidna (choć plastykowe zaczepy paska i ucha do nich trącą tantedą - w poprzedniej torbie tej firmy miałem metalowe...), jak to Lowepro. Duża ilość kieszonek daje możliwość zabrania naprawę wielu szpargałów.

PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
Podbijam temat

Szukam torby o rozmiarach 30 długość, 11 szerokość i 14 wysokość najlepiej firmy nie-lowepro... zależy mi na tym żeby zmieścić trzy aparaty (jeden kompakt z zoomem, lustrzanka z obiektywem + dodatkowy szerokokątny obiektyw i jeden mały płaski kompakt)

[ Dodano: 2009-07-16, 12:52 ]
Hej co sądzicie o tej torbie:
http://www.funsports.pl/p,pl,460,torba+wb8009.html

?

[ Dodano: 2009-07-16, 17:37 ]
No i zamówiłem wyżej wymienioną... :)

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Witam!
Szukam torby do GX-20 z kitem ,z tele lub lampą, oraz żeby było gdzieś jeszcze M50/1.7 upchać. Cena tak do 150. Myślałem nad Nova 160 ale chyba się do niej nie zmieści Samsung. Może wersję 170? Macie jakieś inne propozycje?

jiro  Dołączył: 15 Lis 2008
Wolalbym troche dopłacić i kupic Kata z serii DC(zreszta taka posiadam) niz lowepro nova. :-)

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
jiro, dlaczego tak sądzisz? Lepsze wykonanie, lepsza konfiguralność itp? Wiesz gdzie można je kupić? I czy mają one pokrowiec przeciwdeszczowy?

marcinez  Dołączył: 26 Mar 2008
A może kup coś z crumplera? Torbę można kupić już w cenie około 150 zł, tylko czy pomieści to wszystko o czym pisałeś :?:

Outlander  Dołączył: 31 Lip 2009
Cóż, jako że niedawno sam przechodziłem ból poszukiwania idealnego plecaka to podzielę się swoimi spostrzeżeniami.
Poszukiwałem plecaka który pomieścił by aparat i trochę foto-drobiazgów oraz miał jeszcze kieszeń na inne rzeczy. Musiał umożliwiać szybkie wydobycie aparatu a za razem bezpieczny i łatwy transport rowerem.
Takie wymagania skierowały mój wzrok na plecaki typu slingshot. Po intensywnych poszukiwaniach i trudnych decyzjach na placu boju zostały: Lowepro SlingShot XXX AW oraz Kata D-3N1-XX. Postanowiłem skorzystać z uprzejmości i cierpliwości pracowników sklepu jabbafoto i pojechałem pomacać plecaki ;-) Co mogę napisać po spędzeniu ponad 30 min na macaniu kolejnych plecaków to: Lowepro SlingShot 100 AW oraz Kata D-3N1-10 są STRASZLIWIE małe i nadają się raczej tylko na małe wycieczki z aparatem z krótkim obiektywem - odpadły. Optymalny dla mnie rozmiar posiadają Lowepro nr. 200 oraz Kata nr. 20. Odpowiednio modele 300 i 30 są już naprawdę pojemne i jak dla mnie za duże.

I to właśnie one w szranki stanęły.
Lowepro SlingShot 200 AW (230zł): spełnia postawione wymagania, jest przyzwoicie wykonany i jest sporo tańszy od konkurenta
Kata D-3N1-20 (330zł): znakomita jakość i wykonanie, bardziej przemyślany, lepiej wyposażony no i genialny system modularnych szelek (lewe ramię, prawe ramię, plecak lub super mocny krzyżowy).
Przyznam że spodobały mi się plecaki Kata i właśnie na taki się zdecydowałem. Póki co jest on od miesiąca intensywnie używany (codziennie go noszę i jeżdżę z nim na rowerze) i uważam że jest wart swojej niemałej ceny :evilsmile:

Faktycznie plecaki kata serii 3n1-x0 są bardzo fajnie zrobione. Niestety nie miałem możliwości przymierzenia plecaka przed zakupem i kupiłem najmniejszy model w/w serii. Na razie jest ok, brakuje mi trochę miejsca w przedziale "bagażowym". Komfort noszenia i szybkiego dostępu do aparatu, jest jednak znakomity. Drobną wadą może być nietypowy wygląd plecaka, mogący wzbudzić zainteresowanie amatorów "cudzego" mienia.

Outlander  Dołączył: 31 Lip 2009
Niby tak ale z drugiej strony nie ma ewidentnych oznak zawartości jak np plecaki do laptopów czy dwukomorowe plecaki foto.
Jeśli miałbym szukać wad to mógłbym się przyczepić do luzujących się napinaczy szelek ale to naprawdę czepianie się :-) Inną sprawą jest że mógłby mieć lepszą wentylację pleców ale tu nie jest mnie wstanie zadowolić żaden plecak, mam nawet taki z specjalnym stelażem i siatką a i tak mam mokre plecy :-( Z kolei na plus trzeba zaliczyć to że plecak jest skonstruowany tak że tak samo komfortowo mogą go używać osoby prawo i lewo ręczne a to jest rzadkość.

roger  Dołączył: 20 Gru 2006
Witam

Czy ktoś z Was używał torby z serii Kata DC, np. Kata DC-445 ?
Zastanawiam się nad tą torbą, ale we Wrocku nie ma jej gdzie obmacać.
Prezentuje się dobrze na zdjęciach...

Dołączam się do pytania wyżej :) Myślałem nad kupnem trochę mniejszego modelu. Na zdjęciach nie widać jak rozwiązana jest kwestia pokrowca przeciwdeszczowego. Zakrywa on szczelnie torbę, ale jak ją przenosić??

bsq  Dołączył: 28 Lip 2009
Mam pytanie:
Potrzebuje plecak, bo wyjezdzam w gory i niezbyt usmiecha mi sie chodzenie z torba. Plecak najlepiej gdyby nie byl otwierany od tylu, ale tak aby sprzet byl latwo wyciagalny. Musi sie w nim zmiescic korpus 3 obiektywy, jakies picie czy bluza, akcesoria. Z jakiej firmy najlepiej korzystac? Nie za bardzo mam pojecie w tej kwestii wiec bede wdzieczny za rady. (aha, plecaki caselogica mnie jakos nie przekonuja).

do wydania mam 250, absolutnie max 300zl.
Upatrzylem vanguarda pampas 59, ale nie widze nigdzie zdjec ktore pokaza jak plecak wyglada na plecach. Nie mam rozeznania jaki jest on duzy.
bralem pod uwage lowerpro fastpack 250, ale podobno lowerpro nie jest dobrym wyborem... jakies rady albo zdjecia vanguarda?

Swego czasu myślałem nad modelem kenline 59 lub oregon 59 tej samej firmy. Na you tube możesz zobaczyć jak te plecaki wyglądają (pokazuje je gość z fotobalcar.cz. W góry wyglądają na niezłe, ale za bardzo uniwersalne nie są, gdyż jak dla mnie trochę za duże na miasto. Nie chciałbym kupować plecaka wyłącznie w góry i dlatego zrezygnowałem. W każdym razie jak ktoś często jeździ w góry i potrzebna mu duża część bagażowa to te plecaki mogą być niezłym rozwiązaniem.

kwantus  Dołączył: 08 Lip 2008

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
Flapjack7, wymienione warunki spełnia (prawie ) torba Nikon CF-EU04. Do tego jest dobra i tania (na aukcjach razem z przesyłką >100,-) ;) Wada jest wyszyty napis Nikon na pokrywie - i nie mam tu na myśli wojny systemowej - tylko właśnie rzucanie się w oczy amatorom cudzych rzeczy (dlatego wyżej napisałem prawie)...

Rzeczywiście torba całkiem fajnie wygląda i gdyby nie napis to wygląd ma całkiem "niefotograficzny" :)

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
marcinez, właśnie wymyśliłem, żeby go zakryć jakąś naszywką, np: "pentax.org.pl Zgromadzenie Pod Wezwaniem Pleśniaka" :P

Napis to nie problem :-D Tak jak piszesz można go zamaskować. ;-) Ciekawe jak ta torba sprawuje się w praktycznym użytkowaniu. Można ja poniżej 100 zł kupić, tylko jak z jakością wykonania?

Skocz do: