siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
ebay, płatność, finalizacja transakcji...
Jako, ze na ebay robiłem tylko raz zakupy zagraniczne i już nie pamiętam... i biorąc pod uwagę mój angielski na poziomie, zrozumienia podstawowych zwrotów i to w wymowie ;-)
Mam pytanko odnośnie pewnej aukcji;
http://cgi.ebay.pl/B-W-ND...p3286.m63.l1177
Po zalogowaniu i kliknieiu kup teraz po kliknięciu na zapłate przekieruje mnie do paypala z tego co pamiętam.
Czy w aukcji gość (sklep) pisze coś o jakimś meilu potwierdzającym jak to ma czasem miejsce na allegro :?: albo potwierdzenie adresu wysyłki.

Domyślam się, że od podanej ceny zapłace jeszcze cło i vat :?: jaki procent ceny (tak ok.)

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
Musisz poszukać jaki koszt cła i VAT, bo Służba Celna wyszczególniła produkty na swojej liście. Chyba, że ktoś zna jaki procent... :->

Polecam serwis - http://e-platnosci.23.pl/

anduril  Dołączył: 31 Lip 2007
Wygląda, że to kod 9002200090, ze stawką 6,7%. VAT chyba 22%, ale głowy nie dam.
Pamiętaj, że oblicza się to tak:
(Cena towaru + koszty przesyłki) * 1,067 * 1,22.

Na przyszłość polecam ISZTAR i Lista kodów

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
VAT 22%. Przecież to nie produkt rolniczy, ani nic podobnego :)

To jeszcze jedno pytanko, opłaty typu cło, vat płacę przy odbiorze paczki kurierowi, czy tak :?:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
siwyyy77, to zależy

jeżeli paczka była ze sklepu i miała dołączone wszelkie dokumenty, to celnicy obliczą sobie cło i pewnie nic nie będziesz musiał zapłacić

ale w normalnej sytuacji, to dostaniesz polecony z Pocztowego UC, z wezwaniem do uzupełnienia dokumentacji (wydruk potwierdzenia zakupu oraz płatności) oraz wyszczególnienie towarów zawartych w paczce oraz ich wartości

do UC idziesz sam, sam załatwiasz sprawę i sam płacisz, odbierasz paczkę i załatwione
(można też to wszystko załatwić listownie, czy faksem, wtedy paczkę może dostarczyć listonosz, ale dopiero po opłaceniu cła+vatu)

jungli
[Usunięty]
opiszon,

A mozesz tez dostac pake do domku i kwit do zaplacenia na poczcie badz u tegoz listonosza...

hej

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Mi chińczyk zadeklarował 3$.

Zwykłą pocztą przyszło.

jungli napisał/a:
A mozesz tez dostac pake do domku i kwit do zaplacenia na poczcie badz u tegoz listonosza...

no ale to chyba tylko w tym wypadku, jak po otwarciu paczki deklaracja zgadza się z tym co w paczce/są dołączone jakieś papiery
bo inaczej sobie nie wyobrażam wyliczenia należności i wydania sprzętu przez UC :?: :roll:

jungli
[Usunięty]
Kiedys dostalem paka z zaglebia Shenzen tuzin szkiel fresnela do rzutnikow, mistrzowie zbaranieli, bo nie wiedzieli co to i pod co to podciagnac, ubaw mialem po pachy:)... i przyszlo poczta EMS, ktora nasze kochane pocztowe chlopaki realizuja, oclone w kwocie... moglem sie zgodzic lub nie, kwit dostalem juz do reki, zaplacilem listonoszowi....

Moze w Waszym regionie cosik inaczej jest ale u nas paczek UC nie zatrzymywalo, chyba, ze ewidentnie byl jakis walek i chodzilo o grubsza kase....

wieta ile to papierkow trzeba wypisac zeby wytlumaczyc zatrzymanie?:)

hej

jungli napisał/a:
Moze w Waszym regionie cosik inaczej jest ale u nas paczek UC nie zatrzymywalo, chyba, ze ewidentnie byl jakis walek i chodzilo o grubsza kase....

może być że inaczej ;-) w końcu inna Izba Celna

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
A ile mniej więcej czeka się na taką procedurę celną? Pierwszy raz coś mi clą i według trackingu paczka (która w dwa dni po wysłaniu dotarla przez ocean do Polski) od ponad tygodnia leży u celników a nie dostałem jeszcze żadnego powiadomienia. Jak myślicie (albo wiecie z doświadczenia) - czy jak jutro zadzwonię na informację celną to uda mi się to oczekiwanie nieco skrócić czy tylko wkurzę tam kogoś i sobie jeszcze dłużej poczekam?

To zależy czy celnik będzie miał dobry humor :-) A poważnie - przecież to Ty płacisz, masz prawo wiedzieć co się dzieje z Twoją paczką.

Mam kumpla w Szwajcarii. Tam to jest świetnie rozwiązane. Jego kompletnie nie interesują cła, VAT-y, sraty itd. Po prostu wszystkie podatki są doliczane automatycznie i płaci u listonosza przy odbiorze. Nie łazi i nie dzwoni po urzędach. Szkoda czasu. Jednak można prosto i łatwo, ale nie u nas.

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Ha! Zanim gdziekolwiek zacząłem telefonować do moich drzwi zadzwonił taki specjalny, ciemnooliwkowy listonosz z paczką i rachunkiem celnym. Idę robić zdjęcia :mrgreen: .

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
mdfan napisał/a:
Mam kumpla w Szwajcarii. Tam to jest świetnie rozwiązane. Jego kompletnie nie interesują cła, VAT-y, sraty itd. Po prostu wszystkie podatki są doliczane automatycznie i płaci u listonosza przy odbiorze. Nie łazi i nie dzwoni po urzędach. Szkoda czasu. Jednak można prosto i łatwo, ale nie u nas.

Mylisz sie - u nas, od poczatku roku tez tak to dziala (o czym sam sie przekonalem niedawno).

Tu jest informacja nt. temat:
http://manager.money.pl/h...9,0,346783.html

To dobra wiadomość bo zamówiłem sobie filterek :-)

Ps. Jeszcze taka mała uwaga, komentarze na ebay'u :roll: czy to standart że tam (powiedzmy za granicą) pierwszy wystawia sprzedający... bo komentarz otrzymałem niespełna godzine po zapłaceniu paypal ;-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
siwyyy77 napisał/a:
Ps. Jeszcze taka mała uwaga, komentarze na ebay'u :roll: czy to standart że tam (powiedzmy za granicą) pierwszy wystawia sprzedający... bo komentarz otrzymałem niespełna godzine po zapłaceniu paypal
Może nie standard, ale dość częsta praktyka. Teraz z tego co wiem, to kupującemu nie można wystawić negatywa, więc takie "polskie" czekanie z odwetowcem w rękawie w ogóle nie ma sensu, ale jeszcze wtedy, kiedy można było, komentarz od sprzedawcy tuż po wpłacie był czymś normalnym.

Ja przyznam, że eBay wydaje mi się jakoś bardziej cywilizowany od Allegro...

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
mdfan, nie tylko Tobie.

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
mdfan napisał/a:

u nas jest dokładnie tak samo, nie wiem od kiedy, ale tak samo to działa.

po prostu Szwajcaria :mrgreen:

Skocz do: