tatroman  Dołączyła: 13 Maj 2008
Markus napisał/a:
Mam jeszcze pytanie dotyczące istockphoto :

- po co jest opcja dodaj referencje i co ona daje ?

- co to jest sieć twórcza ? (dodaj do mojej sieci )

Jak w praktyce korzystać z tych opcji i jakie korzyści się z nimi wiążą ?

Markus i inni ;)
od jakiegos czasu wklejam swoje fotki na istock... Nie mam wielkiego doświadczenia, ale z serducha opowiem o tym, czego sie na istock dowiedziałam:

1. co to jest opcja "dodaj referencje i do czego służy?"
Rererencje to takie "stockowe" wyrazy szacunku i uznania dla autora lub fotek. Po dodaniu referencji wysyłany jest email do tego, komu te referencje wystawiliśmy i ten ktoś ma mozliwośc bądź zaakceptowania ich bądź odrzucenia. Dopiero po zaakceptowaniu wystawionych przez Ciebie referencji - pojawiają się ona na czyimś koncie.
Czy ma to jakieś ekonomiczne uzasadnienie - chyba nie... w każdym razie nie widzę... raczej to takie miłe połechcenie nas... czy tez kogoś, komu my chcemy te referencje napisać...

2. "co to jest sieć twórcza"
Sieć Twórcza działa na podobne zasadzie jak "lista znajomych", czy "przyjaciół" w innych serwisach fotograficznych. Jej celem jest wzajemne promowanie się (gdy ktos zagląda na 1 stronę twojego portfolio - może również zechcieć zajrzeć do autorów, będących w Twojej sieci twórczej). Większość z ludzi, którzy zapraszają Cie do sieci - regularnie zagląda do Twojego folio i ocenia lub opiniuje Twoje fotki... A im fotka ma więcej opinii / ocen tym wyżej pojawia się w wyszukiwarce...
Ludzie z sieci informuja się nawzajem np. o ciekawych incjatywach fotograficznych, konkursach no i wysyłają zaproszenia do umieszczenia fotek w zakładanych "Lightboxach"...
Wysyłając zaproszenie do kogoś - zaproszenie do sieci - warto parę słów skrobnąć... Nie cierpię, gdy ktoś przysyła mi tylko puste zaproszenie i ... nawet potem do mnie nie zagląda. Postanowiłam wyczyścić swoję sieć z takich osób i krok po kroczku będę "eliminować" takie pasywne elementy...

To na razie tyle.... Gdy dowiem sie innych ciekawostek - napiszę.

A oto link do mojego portfolio na istockphoto:

http://jezykpolski.istock...4&SearchLang=PL

pzdr.

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź.

Pozdrawiam Markus

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
Markus, nie mam 18, mogę sprzedawać?

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Hej mam pytanie... widze tutaj ze gadacie o jednej stronie ktoś tam napisał ze oni są bardzo rygorystyczni.. itd.. a jaką strone w języku PL polecicie ? mam 50 tyś zdjęc z czego ładny odsetek jest w miare ( nie to co pokazywałem tutaj w dziale galeria :P ) i chciałbym zacząć no moze nie od razu miliony ale żeby udało się te 400 zł miesięcznie ok nie ważne..
to jakie strony polecicie ?

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
piotrek0001 napisał/a:
mam 50 tyś zdjęc

Cytat

Szacun!!! To wychodzi jakieś ponad 200 zdjęć dziennie!! Dzień w dzień...

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Arti napisał/a:
To wychodzi jakieś ponad 200 zdjęć dziennie!! Dzień w dzień...

nie wiem jak w k200d które ma piotrek0001, ale w k20d jest taki fjuczer jak "zdjęcia interwałowe"

można sobie fajnie nabić dużo zdjęć (ale tylko 99 w serii ;-) ) - coś jak podkręcanie maksymalnej osiągniętej prędkości na liczniku w rowerze stawiając go na siodełku i kręcąc na maksa kołem 8-)

---
właściwie to wzorem alkosa mógłby założyć stronę
200pad.piotrek0001.info czy jakoś tak :evilsmile:

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
luhso, nie mozesz

piotrek0001, polskich stron nie polecam, w ogole sie nie oplaca tam nic wrzucac. No moze ewentualnie stockplus.

Z zagranicznych istockphoto, dreamstime, shutterstock, stockxpert. Mozesz te same zdjecia wrzucac do wszystkich naraz.
Co do 50.000 zdjęć, hmm. Nie wiem jakie foty robisz, ale jak z 50-100 przyjma ci na stocki to bedzie niezle. ;-)

piotrek0001  Dołączył: 05 Sty 2009
Arti napisał/a:
piotrek0001 napisał/a:
mam 50 tyś zdjęc

Cytat

Szacun!!! To wychodzi jakieś ponad 200 zdjęć dziennie!! Dzień w dzień...

mała poprawka aparatem k 200 d zrobiłem jak dotąd 17 tyś zdjęc
kodakiem + sony zrobiłem 11 tyś zdjęć ale to przez 3 lata

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
no to już tylko 70 fot, dzień w dzień

chyba i tak respekt

andrzejb  Dołączył: 25 Gru 2008
piotrek0001 napisał/a:
mała poprawka aparatem k 200 d zrobiłem jak dotąd 17 tyś zdjęc
kodakiem + sony zrobiłem 11 tyś zdjęć ale to przez 3 lata
Z całym szacunkiem i bez "osobistych wycieczek" ale jestem ciekaw Twoich prac.Chętnie bym zobaczył,może zapodasz nam coś z tych które zamierzasz sprzedać.Ja w swoim K200 też prawie 2 razy przekręciłem licznik za trochę więcej niż pół roku ale dotychczas nie zauważyłem u siebie zdjęć nadających się do tych celów.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Arti, Niekoniecznie. Posiadanie zdjęć nie oznacza, że sam je robiłem. Mam... liczę, 17 albumów pociętych negatywów (nie licząc tych których nie mam pod ręką). Ani jednej z tych klatek sam nie zrobiłem, ale są one moją własnością. Różnie się w życiu układa ;-)
Ale co do respektu Kolegom, to się przyłączam. Nie chodzi o to, że bym nie strzelił 100 zdjęć dziennie, no może 50, ale wywołać tego i obrobić, to bym na 100% nie wyrobił na kompie. Zarzygał bym się po trzech dniach.

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
samber napisał/a:
Ani jednej z tych klatek sam nie zrobiłem, ale są one moją własnością.

Zgodnie z regulaminem stockow nie moglbys ich sprzedawac.

izbkp  Dołączył: 15 Gru 2008
samber, W jaki sposób rozwiązujesz prawne problemy ze sprzedażą cudzych zdjęć bo jak wiem to nie jest taka prosta sprawa by zdjęcie wykonane przez kogoś innego stało się Twoją prawną własnością to musi (z mocy ustawy) istnieć pisemna umowa określająca pola eksploatacji?

Skocz do: