Bomber  Dołączył: 24 Sty 2007
opinie Pentax smc FA-J 75-300 /4,5-5,8 AL
witam

Ostatnio zapewne zawracam nie potrzebnie głowe tematami o obiektywach, ale mysle ze forum jest po to aby pomagac, jesli uznacie ten temat za zbędny to prosze usunąc.

Nie moge znalesc opinii uzytkownikow na temat tego obiektywu,
Jesli ktos moze napisac o nim to bede bardzo wdzięczny, i mam pytanie co oznacza FA-J oraz AL ?? Czy to komplikuje podłączenie tego szkła do K100D ??
Dodam ze szkło miałoby zastosowanie w fotografii przyrodniczej: tele, makro (czesto z raynox dcr 250)
Mile widziane sample z tego obiektywu :))

[ Dodano: 2007-03-20, 16:01 ]
OK juz wiem co znaczy AL:
AL (z ang. Aspherical Lens) - akronim oznaczający soczewki asferyczne. Elementy asferyczne odpowiedzialne są za zmniejszanie aberracji sferycznych.
a pierścien do zmiany apertury to jest który pierscien, co on reguluje ?

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
a pierścien do zmiany apertury to jest który pierscien, co on reguluje

"Aperture" to po prostu przysłona :-)

beribazoo  Dołączył: 15 Mar 2007
Bomber, malo osob sie wypowiada o tym obiektywie a jesli juz ktos cos o nim pisze to ze lepszy jest Pentax FA 80-320 f/4.5-5.6.
Czym sie roznia oprocz ogniskowa i cena, tego szczerze mowiac nie wiem, ale jakby sie znalazl ktos kto posiadaja tego FAJ'a lub tego 80-320 to chetnie go wyslucham.

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006

sskorpion  Dołączył: 01 Lis 2006
Re: opinie Pentax smc FA-J 75-300 /4,5-5,8 AL
Bomber napisał/a:
witam

Ostatnio zapewne zawracam nie potrzebnie głowe tematami o obiektywach, ale mysle ze forum jest po to aby pomagac, jesli uznacie ten temat za zbędny to prosze usunąc.

Nie moge znalesc opinii uzytkownikow na temat tego obiektywu,
Jesli ktos moze napisac o nim to bede bardzo wdzięczny, i mam pytanie co oznacza FA-J oraz AL ?? Czy to komplikuje podłączenie tego szkła do K100D ??
Dodam ze szkło miałoby zastosowanie w fotografii przyrodniczej: tele, makro (czesto z raynox dcr 250)
Mile widziane sample z tego obiektywu :))

[ Dodano: 2007-03-20, 16:01 ]
OK juz wiem co znaczy AL:
AL (z ang. Aspherical Lens) - akronim oznaczający soczewki asferyczne. Elementy asferyczne odpowiedzialne są za zmniejszanie aberracji sferycznych.
a pierścien do zmiany apertury to jest który pierscien, co on reguluje ?

Było już kilka wątków na ten temat:
http://manufactura.home.p...bcc97932d95ae7a
http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=1364

Skocz do: