Canon zły oraz K-7, MZ-30, SF7, ME, Spotmatic, Tessar 50/2.8, Kijew 60
Benek napisał/a:Nie wiem jak ten fisiaj, ale Sigma 10-20 to naprawdę świetne szkło. Świetnie pracuje pod słońce (trzeba się naprawdę postarać żeby jakiegoś blika zebrać). Niezła rozdzielczość, dobre wykonanie i stosunek cena/jakość.
A fisiaj - fajne szkło, ale raczej typu zabawowego. Co ważne nie założysz na nie żadnego filtra! A to dla mnie bardzo ważne, bo bez połówek i polara nie mogę żyć.
I to co pisali przedmówcy - można prostować kadr, ale zawsze musisz go przyciąć (zobacz drugie wyprostowane przez ciebie zdjęcie - zostawiłeś z lewej strony wżerkę w środku kadru). I tracisz na pewno na jakości zdjęcia.
Gdybym miał drugi raz wybierać znowu kupiłbym S 10-20.
15-35-70 ltd
Benek napisał/a:A fisiaj - fajne szkło, ale raczej typu zabawowego
nie jest to do konca prawda - zalezy do jakiegoBenek napisał/a:Co ważne nie założysz na nie żadnego filtra!
http://www.pajacyk.pl/ - kliknij pajacyka
http://www.pbase.com/fafniak/marcin_krynicki
http://www.mojesmoje.pl/index.htm - wszelkie uwagi mile widziane - zajrzyj do nas koniecznie
Benek napisał/a:I to co pisali przedmówcy - można prostować kadr, ale zawsze musisz go przyciąć
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
MMM napisał/a:Oczywiście, że do fisheye założysz filtry.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Fafniak napisał/a:nie jest to do konca prawda - zalezy do jakiegoBenek napisał/a:Co ważne nie założysz na nie żadnego filtra!
opiszon napisał/a:Benek, polara na fisza
przecież fisz z kryciem 180 stopni i tak złapie gradient na niebie, niezależnie od tego jak dużego i drogiego polara kupisz
Samyang pracuje równie świetnie pod słońce i ma obraz w pełni używalny na rogach :)Benek napisał/a:Nie wiem jak ten fisiaj, ale Sigma 10-20 to naprawdę świetne szkło. Świetnie pracuje pod słońce (trzeba się naprawdę postarać żeby jakiegoś blika zebrać). Niezła rozdzielczość, dobre wykonanie i stosunek cena/jakość.
A fisiaj - fajne szkło, ale raczej typu zabawowego. Co ważne nie założysz na nie żadnego filtra! A to dla mnie bardzo ważne, bo bez połówek i polara nie mogę żyć.
Właśnie. :)opiszon napisał/a:to akurat żaden argument, bo z fisheya po wyprostowaniu i przycięciu i tak wyjdzie ci szerszy albo przynajmniej taki sam kadr jak z S 10-20 (nie ma szans, żeby był węższy, chyba że sam sobie za dużo wykropuje)
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
Benek napisał/a:MMM napisał/a:Oczywiście, że do fisheye założysz filtry.
Pewnie że można. Wszystko można. Można nawet filtr na kran założyć.
Tylko rzuć mi proszę jakiś link do sklepu internetowego, gdzie takie filtry sprzedają (może być z Hong-Kongu). Jaki jest wybór i dostępność takich filtrów? A przy okazji porównaj ile kosztuje taki filtr, a ile jego odpowiednik ze średnicą np. 77. Wszystko można w teorii, ale w praktyce okazuje się, że wcale to takie łatwe nie jest.
Acha - interesowałaby mnie połówka na fisiaj, odpowiednik Cokinowego M oraz P.
Druga rzecz - OK, istnieją filtry na fisiaje, widziałem kiedyś takie nasadko-nakładki. Można też kombinować i zakładać na obiektyw pierścienie, na które dopiero wkręca się filtr. Tylko czy takie machinacje nie wiążą się z winietą?
15-35-70 ltd
I właśnie to wszystko skłania mnie ku fiszajowi.opiszon napisał/a:Benek, polara na fisza
przecież fisz z kryciem 180 stopni i tak złapie gradient na niebie, niezależnie od tego jak dużego i drogiego polara kupisz
<pozdrawiam>
M.
Zupełnie odpentaksiony
przyłączam się do pytania.mdfan napisał/a:A jakim softem to prostowałeś ?
Yashica Mat124, Canon 100d