Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Do użytkowników Iphone
Witam,

Jako, że mój obecny PDA pojedzie do serwisu i będę bez telefonu jakieś 3 tyg, postanowiłem wypróbować sobie Iphone. Mam zamiar go kupić właśnie na ten czas, a jak się spodoba, to i zostawić może ;-) Jest tyle opinii w necie, że chłam, albo że cudo- cóż, trzeba samemu sprawdzić.

I tutaj mam prośbę do posiadaczy owego urządzonka. Jest tutaj ktoś, kto byłby w stanie mi pomóc w ogarnięciu Jailbreak'a, softu, odblokowywania, wgrywania app i tak dalej i tak dalej ?
Czytam tutoriale, ale mało z nich jakoś rozumiem.
A takto- na gg, albo przez skype- mógłby mi ktoś pomóc to rozgryźć ;-)

Bardzo proszę o odzew skłonnych do pomocy użyszkodników iphona (3G?) ;-)

Pozdrawiam :-B

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Hello,

Sprawa jest bardzo prosta. Chyba wszystkie bajery jakie mozna wykonac na iPhone sa opisane krok po kroku tutaj: http://iclarified.com/tutorials/iphone/index.php

Lacznie z ladowaniem jailbreaka.

Ja z ang nie do końca na takim poziomie jestem ;-)

Przepusc to przez google translate, mysle ze mozna sie polapac o co chodzi. Szczegolnie ze do kazdego kroku sa screenshoty.

[ Dodano: 2009-08-24, 14:03 ]
http://translate.google.c...history_state0=

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Ajfon Srajfon

oraz

Eldred napisał/a:
Ajfon Srajfon

oraz

Obrazek

O właśnie o takie opinie mi chodzi. Chce to sprawdzić.

kierdel, ja autentycznie nie ogarniam tego. Mógłbyś mi pomóc?
W sprawie WM- wsio spoko, banał. Ale to to jakieś pokręcone wszystko...

Przemekbelch napisał/a:
kierdel, ja autentycznie nie ogarniam tego. Mógłbyś mi pomóc?

Sluze pomoca. Napisz konkretnie jakie masz pytania i watpliwosci. Tutaj albo PW.

Ogolnie Jailbrake to jest przerobka oryginalnego softu iphona (wybierasz zawsze najnowsza wersje) ktora jest przez applowe aplikacje niezauwazalna, niesie ze soba zawsze kilka poprawek systemu iPhona i pozwala na instalowanie programow innych niz z appstora.

Daje to mozliwosc "odblokowywania" ciekawych opcji ktore sa niedostepne na dziewiczym iPhonie oraz instalowania przydatnych dodatkow - w zaleznosci od potrzeb uzytkownika.

kierdel napisał/a:
Daje to mozliwosc "odblokowywania" ciekawych opcji ktore sa niedostepne na dziewiczym iPhonie oraz instalowania przydatnych dodatkow - w zaleznosci od potrzeb uzytkownika.

Mógłbyś mi przybliżyć jakie to opcje?

Ogólnie to czytałem, że najpierw trzeba grać oryginalny najnowszy soft. Ale też pisało, że trzeba coś tam odznaczać czy coś bo inaczej zablokuje telefon na jakąś sieć i jest pozamiatane, czy coś w tym stylu, że ogólnie telefon sie zablokuje. Nie rozumiem tego...

[ Dodano: 2009-08-25, 11:12 ]
Aha, jeszcze jedno ;) kierdel, powiedz mi jak to jest z instalowaniem aplikacji. Czy to trzeba podłączyć iphone do kompa, odpalić ten cały market i ściągać, czy to bez kompa i leci z pakietu internetowego ? Przecież niektóre aplikacje to 80-100mb! No i jak np. ściągnie się jakąś gre z neta na komputer, to jak ją później zaintalować na iphone ?

[ Dodano: 2009-08-25, 11:13 ]
Dobra, jeszcze jedno :-D To prawda, że iphone cały czas pobiera sobie coś z internetu i przez to lecą środki z konta? Czy po odblokowaniu ten problem już nie występuje?

Przemekbelch napisał/a:
Ale też pisało, że trzeba coś tam odznaczać czy coś bo inaczej zablokuje telefon na jakąś sieć i jest pozamiatane, czy coś w tym stylu

Nie wiem o co chodzi, jak zapodasz linka albo zacytujesz to moze wyjasnie.

Przemekbelch napisał/a:
Aha, jeszcze jedno ;) kierdel, powiedz mi jak to jest z instalowaniem aplikacji. Czy to trzeba podłączyć iphone do kompa, odpalić ten cały market i ściągać, czy to bez kompa i leci z pakietu internetowego ?

Mozna instalowac z kompa przez iTunes, mozna z pakietu internetowego, mozna z Wifi - jak masz bezprzewodowe w domu - to najwygodniejsze.

Przemekbelch napisał/a:
Przecież niektóre aplikacje to 80-100mb

Sa takie ogromne aplikacje na iPhone?

Przemekbelch napisał/a:
No i jak np. ściągnie się jakąś gre z neta na komputer, to jak ją później zaintalować na iphone ?

Synchronizujesz to z iTunes (taki programik co sie go instaluje na kompie). Muzyke, video, programy i inne p***** mozna synchronizowac z iTunes. Cos ala sychronizacja PDA z windowsem.

Przemekbelch napisał/a:
To prawda, że iphone cały czas pobiera sobie coś z internetu i przez to lecą środki z konta? Czy po odblokowaniu ten problem już nie występuje?

U mnie skubaniec cos tam wysylal. Oryginalnie (nie wiem jak jest teraz, bo chyba nie mam super najnowszego softu) w iPhone 3G nie mozna bylo wlaczyc/wylaczyc EDGE. Wiec iphone skrobal sobie pakieciki.

Cytat
Mógłbyś mi przybliżyć jakie to opcje?

A no na przyklad mozesz miec latwo dostepny panel do wlaczenia, wylaczenia takich opcji jak edge, 3g i inne. Mozesz podmieniac latwo wyglad na inne ikonki etc. Mozesz wreszcie puszczac dowolna aplikacje w tlo (normalnie jak wychodzisz to sie zamyka i tracisz dane tymczasowe). Mozesz sobie zainstalowac konsole oraz serwer ssh. Daje to mozliwosc nawigacji po dowolnych katalogach oraz wgrywania/usuwania danych (w koncu da sie nagrac jakis film albo dowolna muze u dowolnego kumpla ktory ma WiFi a nie ma iTunes). Masz inny odtwarzacz muzy zeby nie musiec ciagle synchronizowac iTunes. No i jezeli chodzi o opcje to wszystkie opisane w na stronie ktora podalem (np mozliwosc dzwonienia przez skype przez siec 3G - normalnie tylko wifi), przegrywania plikow przez bloototh, kiedys nie bylo copy-paste, teraz chyba jest wiec to nie problem. I wiele wiele wiele innych rzeczy - ale tak jak napisalem - to jest kwestia twoich preferencji czego potrzebujesz do milego uzytkownia.

Aha i najwazniejsze - instalowanie softu innego niz Applowy jest niezgodne z licencja.

kierdel napisał/a:
Nie wiem o co chodzi, jak zapodasz linka albo zacytujesz to moze wyjasnie.

Proszę bardzo :-)
http://forum.myiphone.com...help-t5956.html

Cytat
A wczesniej byl zdejmowany simlock? Bo moze sie zaktualizowal do wersji 3.0.1 i juz nie jest bez simlocka.

yyy... :shock:

kierdel napisał/a:

Mozna instalowac z kompa przez iTunes, mozna z pakietu internetowego, mozna z Wifi - jak masz bezprzewodowe w domu - to najwygodniejsze.

Niestety nie mam wifi w domu. No i tutaj nawiążę do:
kierdel napisał/a:
Aha i najwazniejsze - instalowanie softu innego niz Applowy jest niezgodne z licencja.

Jakie to niesie za sobą konsekwencje? (poza utratą gwarancji?)
Np. ściągnąłem fajną gierę, ale nie applową. Czy przez iTunes w ogole uda mi się ją zainstalować? Czy tylko przez Cydie?
Cytat
Cydia - aplikacja pozwalająca instalować inne aplikacje, których nie ma w AppStore. W Cydii znajdziemy programy firm trzecich, które nie znalazły się w oficjalnym sklepie Apple z różnych względów (ograniczenia SDK, regulaminu AppStore itp.). Cydia zawiera zbiór źródeł (repozytoria), z których to źródeł pobierane są aplikacje i instalowane na iPhonie. Cydia instalowana jest w procesie Jailbreak'a

źródło: http://forum.myiphone.com...ne-m-t4534.html
Czyli co, inne giery można ściągać z Cydii? Ale jak, podłaczyć iphone pod kompa i wtedy będzie ciągnął z mojego łącza ? (przypominam nie mam wifi). Sporo tutaj pytań zgromadziłem, ale chce to w końcu ogarnąć :mrgreen:

Cytat
Sa takie ogromne aplikacje na iPhone?

Są, gierki :lol:
kierdel napisał/a:
U mnie skubaniec cos tam wysylal. Oryginalnie (nie wiem jak jest teraz, bo chyba nie mam super najnowszego softu) w iPhone 3G nie mozna bylo wlaczyc/wylaczyc EDGE. Wiec iphone skrobal sobie pakieciki.

Czy w sofcie 3.0.1 po wgraniu Jailbrake nadal będzie ściągał, czy trzeba wyłączać połączenie z internetem i włączać tylko wtedy, gdy odpalamy przegladarke? :-?
p.s. Ile kb miesięcznie zżerał?
kierdel napisał/a:
(w koncu da sie nagrac jakis film albo dowolna muze u dowolnego kumpla ktory ma WiFi a nie ma iTunes)

A tego to nie rozumiem ;-)

Przemekbelch napisał/a:
Proszę bardzo :-)
http://forum.myiphone.com...help-t5956.html

Wyglada na to ze ktos mial zdjetego programowo simlocka. Potem zrobil upgrade do nowszej wersji i musial jeszcze raz zainstalowac jailbrake i zdjac simlocka. W koncu napisal
Cytat
Wszystko działa znakomicie , zasięg 100 % wszystko śmiga jak nowe, dzięki chłopaki !!

Przemekbelch napisał/a:
Niestety nie mam wifi w domu. No i tutaj nawiążę do

Chyba zostaje podlaczanie przez kompa. Zainwestuj w najbadziewniejszy routrer bezprzewodowy (jezeli masz internet z kabla internetowego to podlaczenie i zgranie wszystkiego jest bardzo proste).

Przemekbelch napisał/a:
Jakie to niesie za sobą konsekwencje? (poza utratą gwarancji?)
Np. ściągnąłem fajną gierę, ale nie applową. Czy przez iTunes w ogole uda mi się ją zainstalować? Czy tylko przez Cydie?

Nie sciagalem gier nie applowych. Moim zdaniem to sie powinno dobywac przez Cydie albo Installera. Tylko nie rozumiem po cholere sciagac jakies mega wyczesane gierki na to. Najpowszechniejsza rozrywka na iPhone to sa proste gry logiczno zrecznosciowe. Do giercowania lepsze jest PSP, przeciez na iphone nie ma za bardzo nawet jak grac bo jest dotykowy, wiec sprawdza sie tylko do prostych w interfejsie aplikacji. Masz od groma gier i aplikacji z applowego App Store. Reszta rzeczy funkcjonalnych do dociagniecia z Cydi. To nie jest do sciagania gier, tylko do pimpowania :mrgreen: iPhone na bardziej funkcjonalny sprzet.

Przemekbelch napisał/a:
Czy w sofcie 3.0.1 po wgraniu Jailbrake nadal będzie ściągał, czy trzeba wyłączać

Nie wiem jak jest na nowym sofcie. Ilosc sciagnietych danych mozna sobie podgladac wiec bedziesz widzial czy cos kombinuje na boku. Wlaczenie/wylaczenie EDGE/3G (na 3G szybciej bateria pada, warto to wylaczyc jezeli nie jest potrzebne) etc przy zainstalowanym jailbrake to sa dwa ruchy: przeciagniecie paluchem po ekranie w jego gornej czesci a nastepnie klikniecie w ikonke z wybrana opcja.

Moim zdaniem iPhone dostaje skrzydel gdy jest zakupiony z pakietem internetowym. Wtedy sie nie szczypiesz z pakietami. Jezeli nie masz takiej opcji a iPhone ciagle nabija licznik to jednym ruchem wlaczasz/wylaczasz to kiedy ci jest potrzebne.

Cytat
Moim zdaniem iPhone dostaje skrzydel gdy jest zakupiony z pakietem internetowym. Wtedy sie nie szczypiesz z pakietami. Jezeli nie masz takiej opcji a iPhone ciagle nabija licznik to jednym ruchem wlaczasz/wylaczasz to kiedy ci jest potrzebne.

W każdym miesiącu aktywuje jeden-dwa pakiet 25MB do przeglądania internetu, ale wole się upewnić ile sam Iphone zabiera.

kierdel napisał/a:
ylko nie rozumiem po cholere sciagac jakies mega wyczesane gierki na to. Najpowszechniejsza rozrywka na iPhone to sa proste gry logiczno zrecznosciowe. Do giercowania lepsze jest PSP, przeciez na iphone nie ma za bardzo nawet jak grac bo jest dotykowy, wiec sprawdza sie tylko do prostych w interfejsie aplikacji.

Nie każdy ma PSP, no i wszędzie go ze sobą nie zabierzesz ;-)
A naoglądałem się na youtube tylu fajnych filmików z grami na iphone, że chciałbym to po prostu wypróbować ;-)
Tym bardziej, że mam taką pracę, że w ciągu dnia mam 2-3h przerw i po prostu się nudzę (a nie jestem w domu). Tutaj pasjans na WM wiódł prym, ale no właśnie... Się człowiek naogladał na youtube tych gier na iphonie i proszę... A że PDA w serwisie ... ;-)

kierdel napisał/a:
Chyba zostaje podlaczanie przez kompa. Zainwestuj w najbadziewniejszy routrer bezprzewodowy (jezeli masz internet z kabla internetowego to podlaczenie i zgranie wszystkiego jest bardzo proste).

O routerze pomyśle, ale powiedz mi- jak podłączę iphone pod komp, to gdy odpale na nim market, czy tez po prostu przeglądarkę- zacznie używać mojego stałego łącza, czy nadal będzie korzystać z pakietu od operatora?

Przemekbelch napisał/a:
A naoglądałem się na youtube tylu fajnych filmików z grami na iphone, że chciałbym to po prostu wypróbować ;-)

A to przypadkiem nie byly gry z App Stora?

Przemekbelch napisał/a:
O routerze pomyśle, ale powiedz mi- jak podłączę iphone pod komp, to gdy odpale na nim market, czy tez po prostu przeglądarkę- zacznie używać mojego stałego łącza, czy nadal będzie korzystać z pakietu od operatora?

Wg mnie na 99% powinien smigac na stalym laczu. Potwierdze jak wyprobuje w domu.

kierdel napisał/a:
A to przypadkiem nie byly gry z App Stora?

A tegoż nie wiem. Np. chodzi o grę NFS, defence the tower, etc.

Cytat
Wg mnie na 99% powinien smigac na stalym laczu. Potwierdze jak wyprobuje w domu.

Bardzo proszę sprawdź- zależy mi na tej informacji :-)

[ Dodano: 2009-08-25, 15:53 ]
kierdel, powiedz mi jeszcze.
Czy to prawda, że na Iphone nie da się odbierać plików przez BT ani ich wysyłać przez BT na inne telefony?
Czy to prawda, że nie ma możliwości kasowania pojedyńczych smsów? (chyba, że poprawili to w wersji softu 3.0 ? )
Czy to prawda, że nie można ustawiać swoich melodii (np. mp3) na dzwonek ? Czy to jest do oblokowania/ominięcia?

Skocz do: