Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
folab napisał/a:
Ekran w aparacie pokazuje jednak trochę inaczej.

No tak, tyle że dobry monitor do kompa kosztuje więcej niż aparat.
Dodatkowo wypada go skalibrować.
Wtedy dopiero masz faktyczny podgląd zdjęcia.
Ekran w aparacie jest tylko pomocniczy, więc wielkich osiągów nie zrobi ale i tak wypada go ustawić prawidłowo.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Jacek S napisał/a:
Dodatkowo wypada go skalibrować.

A kalibrator to z kąd wziąśc ? Rozmawiałem z właścicielem firmy LAFOT (maszyny foto) powiedział że kalibratory tańsze niż dziesięc tyśięcy zł to se można w du... wsadzic. :roll:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tam nie jest potrzebna kalibracja :shock:

plwk napisał/a:
Tam nie jest potrzebna kalibracja

gdzie :?:

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
folab napisał/a:
Rozmawiałem z właścicielem firmy LAFOT (maszyny foto) powiedział że kalibratory tańsze niż dziesięc tyśięcy zł to se można w du... wsadzic.
To raczej Pantone Huey. Bo Spydera chyba nie da rady.

Nie ma co przesadzac,ani z monitorami ani z kalibracją,zależy co się robi.
Juz na oko widac że biel na ekranie ucieka w ten czy inny odcien.Kalibratorem możemy ustawic różne wersje kolorystyczne zależnie od rodzaju światła jakie pada na ekran,jeżeli skalibrujemy prz włączonych żarówkach to przy świetle dziennym będziemy widzieli trochę inaczej.Przy amatorskich fotkach wyystarczy na oko ,moim zdaniem.

Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
folab napisał/a:
A kalibrator to z kąd wziąśc ? Rozmawiałem z właścicielem firmy LAFOT (maszyny foto) powiedział że kalibratory tańsze niż dziesięc tyśięcy zł to se można w du... wsadzic. :roll:

Skąd.
A tam, takie gadanie że coś sobie można w zad włożyć, trochę mnie irytuje :-/ . To takie "walenie w moim basenie", że zacytuję klasyków polskiej sceny rockowej. Są też tacy co mówią, że pięcioletni samochód tańszy niż 10 tys. to szmelc, aparat niżej od Nikona d3 też szajs, a zegarek kosztujacy mniej niż 1500 zł. to chińskie barachło. Ale przecież zależy do czego się te rzeczy potrzebuje.
Gdybym miał wydawnictwo i dostał zlecenie wartości 10 mln $ (albumy z malarstwem, 200 tys. nakładu na zamówienie Kongresu USA) to pewnie nie zaufałbym monitorowi za 800 zł i kalibratorowi za 400 zł.
Ale na potrzeby amatorskie kalibrator typu Spyder2Express (który zresztą sam kupiłem za 300 zł) jest w sam raz. Ale jeśli ktoś ma kasę i kaprys, może sobie strzelić taki za 10 tys. Czemu nie...

folab napisał/a:
wyystarczy na oko ,moim zdaniem.

No to takie masz efekty.
Jeśli nie używasz kalibratora, to wszystkie Twoje posty na temat kolorów
można skasować bo są bez sensu.

Pan właściciel firmy Lafot o ile tak powiedział nie popisał się wiedzą, tylko palnął głupotę. (osobiście nie wierzę iż jest aż takim dyletantem)
Nie chodzi o profesjonalny kalibrator do tworzenia profili wydruku dla maszyn drukarskich. Wystarczy prosty kalibrator do skalobrowania monitora dla profilu sRGB w którym oglądasz zdjęcia i robisz odbitki w labie.
Odnośnie oświetlenia w pokoju to chyba KAŻDY nawet początkujący fotoamator powinien wiedzieć, że trzeba pokój przystosować pod tym względem aby warunki były powtarzalne.

Nawet jak pracowało się w ciemni tradycyjnej (cz-b) przy czerwonym bądź pomarańczowym świetle to trzeba było się do niego przyzwyczaić aby poprawnie na etapie wywoływania odbitki można było ją ocenić pod względem jasności. Nikt w ciemni nie zmieniał codziennie światła.

Benek napisał/a:
Czemu ty tego biednego folaba tak nie lubisz?!

Ja go lubię. Gdybym go nie lubił to nie odpowiadałbym na jego bezsensowne posty ;-)

Na przykład:

folab napisał/a:
Juz na oko widac że biel na ekranie ucieka w ten czy inny odcien.Kalibratorem możemy ustawic różne wersje kolorystyczne zależnie od rodzaju światła jakie pada na ekran

Coś usłyszał, ale nie dosłyszał do końca. Nikt przecież nie każe codziennie zmieniać światła w pokoju. A skalibrować monitor wypada. Podobnie jak wypada nastroić pianino. Chociaż tak na ucho to pianino przed nastrojeniem też gra ;-)

A kalibrator nie kalibruje tylko bieli ale wszystkie kolory. No i w pianinie też warto chyba nastroić wszystkie struny a nie tylko jedną.

Ale idąc tropem Folaba to skoro potrafi wystukać jednym palcem "Wyszły w pole kurki trzy" i na jego ucho jest ok, to znaczy że pianina stroić nie trzeba. A że nie umie zagrać innych wariacji np. Mozarta to znaczy, że i tak wina pianina ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Monitor + kalibrator
obydwa dobrej klasy
obydwa najlepiej zeby pracowały ze soba "sprzetowo" nie softowo poprzez oszukiwanie karty graficznej
Te kalibratory za 500-1500zl spokojnie wystarczaja
Monitory od 4000tys tez wystarczaja

Inaczej masz tak jak ja - kalibrator ktory oszukuje karte i dupny monitor który wyświetla barwy po kalibracji calkiem niezle ale przejscia tonalne ma dramatyczne.
folab, skąd ty bierzesz te wszystkie teksty? :shock:

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Fafniak napisał/a:

Dla amatora to abstrakcja.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
plwk napisał/a:
a i owszem....
ale patrze na to ile kosztuje K7 ..... :-P
A na serio to widac jak wielka krzywde poczynily monitory LCD
CRT mozna bylo wzglednie latwo kalibrowac - nie bylo problemu z przejsciami tonalnymi...
A teraz ? Co LCD to inne kolory , kretyńskie rozmowy o kolorach, jasności itd. itp.
To samo z telewizją wyświetllaną na LCD - dramat!

Sławek_S  Dołączył: 21 Mar 2007
plwk napisał/a:
Fafniak napisał/a:

Raczej spora abstrakcja przy cenie 4 milionów złotych.
Taki monitor to już chyba w ogrodzie trzeba ustawić, bo w domu się raczej nie zmieści :)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
plwk napisał/a:
Fafniak napisał/a:

Dla mnie to w ogóle abstrakcja taka kwota. Chyba, że o jakąś mocno egzotyczną walutę chodzi.
Fafniak napisał/a:
ale patrze na to ile kosztuje K7 .....
Prawie tysiąc razy mniej niż ten proponowany monitor. I co z tego niby ma wynikać?

Raven  Dołączył: 03 Gru 2007
Czy ja dzisiaj mam ciężki dzień i czegoś nie zrozumiałem, czy to tylko wy nie zakminiliście, że chodzi o monitor za 4tys, a nie 4000tys? No bo jakoś ciężko mi pojąć, że coś takiego mogłoby istnieć?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
Fafniak napisał/a:
Te kalibratory za 500-1500zl spokojnie wystarczaja

Mam Eizo L887. Kalibrowałem go ostatnio za pomocą EyeOne Display 2. I... kicha. Tzn. profil dostaję, charakterystyka monitora niemalże liniowa, ale... Uruchamiając walidację profilu dostaję spore odchylenia - 5dE dla niebieskiego i nawet 10dE dla czerwieni. Wyczytałem w sieci, że tego typu monitory wymagają do kalibracji spektrofotometrów (np. ColorMunki, i1XTreme) a nie kolorymetrów (Spyder2, Spyder3, i1Display2). Po skalibrowaniu muszę jeszcze ręcznie korygować barwy. Z drugiej jednak strony nie mam pewności, że walidacja z i1Display2 jest poprawna...

I bądź tu mądry...

Doczytałem jeszcze, że ponoć kolorymetry Spyder3 i DTP-94 (nie sprzedawany detalicznie, ale dostępny z niektórymi monitorami) też dają radę - kwestia filtrów i czułości czujników.

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
rjan no odchyłka ponad 5dE to już niefajnie - tak mam tylko w notebooku. Poza tym facet na szkoleniu z barw powiedział, że monitory LCD zaleca się kalibrować co miesiąc, bo niestety kolory im się rozjeżdżają :roll: Dlatego następny mój zakup to będzie chyba ColorMunki (zestaw).

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
andrusz napisał/a:
rjan no odchyłka ponad 5dE to już niefajnie

Tylko pytanie, od czego ta odchyłka? Od rzeczywistości, czy od tego, co wydaje się kalibratorowi, że widzi?

BTW. może ktoś z okolicznych forumowiczów posiada taki spektrofotometr, tudzież Spyder3 i mógłby pomóc w kalibracji mojego monitora? :-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
rjan napisał/a:
andrusz napisał/a:
rjan no odchyłka ponad 5dE to już niefajnie

Tylko pytanie, od czego ta odchyłka? Od rzeczywistości, czy od tego, co wydaje się kalibratorowi, że widzi?

Niestety matryce nie świecą jednakowym światłem. My tego nie widzimy, ale kolory "pływają", a kalibrator mierzy jak bardzo. W dobrych monitorach też to występuje, tylko te wartości są mniejsze.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
W dobrych monitorach też to występuje, tylko te wartości są mniejsze.
Akurat ten Eizo do tanich nie należy. Lub należał, bo już go raczej w sprzedaży nie ma.

Skocz do: