andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
argawen napisał/a:
andrusz napisał/a:
W dobrych monitorach też to występuje, tylko te wartości są mniejsze.
Akurat ten Eizo do tanich nie należy. Lub należał, bo już go raczej w sprzedaży nie ma.

Racja, "dobre" to miałem na myśli bardzo dobre i bardzo drogie monitory fotograficzne ;-) Ale właśnie też się dziwię, że aż takie wahania ma ten egzemplarz. rjan a jaki przebieg ma ten monitor (ile godzin)?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
andrusz, przebieg ok. 4700h (info z menu). Pływania raczej nie mam - wartości te są stałe, podobne dla różnych temperatur barw i jasności. Wygląda to tak, jakby kalibrator niewłaściwie profil przygotowywał. Ew. walidacja działała nieprawidłowo. Z tego, co wiem, kalibracja polega na wyświetlaniu odpowiednich barw i mierzeniu tego, co monitor wyświetla. Potem wprowadzane są korekcje, które dają w efekcie obraz jak najbardziej zbliżony do pożądanego. Im mniej korekcji jest wymagane, tym lepiej monitor daje sobie radę i jego charakterystyka jest bardziej liniowa. W wyniku kalibracji dostaję przykładowo:

Dla porównania, LCD laptopa:

Z powyższego wynika, że barwy powinny być ok. Tymczasem walidacja (soft dołączony do kalibratora), pokazuje coś innego. Przy takich odchyłach charakterystyka powinna być zgoła odmienna...

Zrobię jeszcze porównanie z pakietem Kodaka - porównam odbitki z obrazem na monitorze.

rjan a walidację robisz zaraz po kalibracji czy wcześniej kalibrowałeś, a teraz tylko sprawdzasz? Próbowałeś robić tą walidację kilka razy? Wyniki są powtarzalne? Bo OneOne to porządny sprzęt i raczej bym go nie winił. Ew. może spróbuj ponownie go skalibrować?

[ Dodano: 2009-08-27, 13:58 ]
Mały OT się zrobił ;-)

andrusz, walidację uruchamiam zaraz po zakończeniu kalibracji. Wyniki są podobne za każdym razem. Próbowałem kalibrować wiele razy na różnych ustawieniach presetów temperatury, gain dla składowych RGB, jasności. Za każdym razem jest podobnie - ok. 5dE dla B i 10dE dla R (różne odcienie). Sytuację zmienia operowanie korekcją poszczególnych składowych (w menu monitora) - RGBCMY (hue i saturation). Niestety dojście do odpowiedniego poziomu graniczy z cudem i jest bardzo czasochłonne - jeszcze mi się nie udało :-)

andrusz napisał/a:
Mały OT się zrobił ;-)

I m.in. za to lubię to forum :-D

rjan to ja się poddaję. Musiałby się ktoś wypowiedzieć, kto dłużej zajmuje się kalibrowaniem monitorów. Bo monitor masz ekstra. Jak efekty na odbitce/wydruku będą ok, to ja bym się nie przejmował cyferkami ;-)

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
rjan, czy robisz kalibrację na rozgrzanym monitorze, tak po jakiejś godzinie świecenia ?

andrusz, no właśnie. Efekty na odbitkach (po wrzuceniu standardowego profilu ze strony Eizo) były raczej ok. Niedawno kolega kupił sobie kalibrator, więc pożyczyłem go na kilka dni i się zaczęło ;-) Sprawdzę jeszcze z wzornikami Kodaka przy świetle dziennym. Jak będzie dobrze, to póki co dam sobie spokój. Kiedyś, jak już dorosnę do własnych wydruków, i tak sprawię sobie jakieś ColorMunki.

[ Dodano: 2009-08-27, 16:02 ]
JackDeJack, na wszelki wypadek rozgrzewam monitor nawet dłużej - czasem i kilka godzin.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
To spróbuj jeszcz zakryć monitor na czas kalibracji i testu - może światło zewnętrzne robi problemy :idea:
Spyder zalecał ograniczenie zewnętrznego na czas kalibracji.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Raven napisał/a:
Czy ja dzisiaj mam ciężki dzień i czegoś nie zrozumiałem, czy to tylko wy nie zakminiliście, że chodzi o monitor za 4tys, a nie 4000tys? No bo jakoś ciężko mi pojąć, że coś takiego mogłoby istnieć?
niektórzy kochają czepiać się - tak mają

rjan, - ty masz wersje softową? Tzn. chodzi mi o to ze plik kalibracja generuje plik dla karty graficznej?
Wydaje mi się że może być problem z kolejnością czynności. Niestety tego oprogramowania nie znam - może zadzwoń do dystrybutora - lub naprawdę dokładnie przeczytaj instrukcję (to nie złośliwość - mi to pomogło jak przesiadłem się na LCD)

Fafniak napisał/a:
rjan, - ty masz wersje softową?

Tak - tylko profilowanie wchodzi w rachubę. Zgodnie z softem (Eye-One Match3) ustawiam kontrast, temperaturę i jasność, po czym uruchamiają się pomiary. W podsumowaniu wygląda wszystko super ale walidacja dołączonym softem krzyczy... Tak, jakby profil był źle przygotowany.

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
rjan napisał/a:

Mam Eizo L887. (...) Wyczytałem w sieci, że tego typu monitory wymagają do kalibracji spektrofotometrów (np. ColorMunki, i1XTreme) a nie kolorymetrów (Spyder2, Spyder3, i1Display2).

Do tego typu monitorów (wąskogamutowych czyli o przestrzeni barw w okolicach sRGB) wystarczy zwykły kolorymetr. Co innego jakiś CG albo S2231W.

[ Dodano: 2009-08-28, 17:32 ]
rjan napisał/a:
Fafniak napisał/a:
rjan, - ty masz wersje softową?

kontrast,
No to coś jest nie teges. Kontrast natywny monitora LCD jest jeden i powinien być on ustawiony. Jeśli ustawisz wyższy od natywnego będzie przepalenie barw. Jeśli ustawisz niższy - spadnie kontrast. Na moim modelu (na tym EIZO pewnie jest analogocznie) max kontrast natywny to "kontrast" na 50% i RGB na 100% ... RGB wiadomo ... będziesz zmniejszał podczas korekcji temp. barw ... ale tak by od 100% zmniejszyć tylko dwie pozostałe składowe.

HUE itp. daj na wartości fabryczne.

DarekK  Dołączył: 05 Lut 2008
i artykuł na swiatobrazu: Co powinieneś wiedzieć zanim wywołasz zdjęcia cyfrowe w laboratorium fotograficznym

http://www.swiatobrazu.pl...ograficz.html,1

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Odświeżę temat :)

A gdzie w systemie (WinXP) podejżeć czy pod monitor zapiął się profil z kalibracji ??

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Prawym na ekran -> Właściwości -> Zakładka Ustawienia -> Zaawansowane -> Zarządzanie kolorami -> Domyślny profil monitora

BartekKw  Dołączył: 12 Gru 2008
Dzięki ;-)

Czyli tutaj powinienem załadować profil po kalibracji?

A czy ktoś mógłby wrzucić screen'a z zakładki Color Settings z PS'a i przy okazji z Assign Prolile ? Rozumiem że tam nie podpinam profilu po kalibracji tylko sRGB

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
W tej zakładce klikasz na profil z kalibracji i odznaczasz "Ustaw jako domyślny".

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
W związku z zakupem nowego monitora pojawiło się kilka pytań na temat kalibracji.
Nie moge się uporać z ustawieniem balansu bieli na monitorze (biały jest żółty albo zielony).

Będę miał skalibrowany monitor colormunki display. Pojawiają się pytania:
1. Czy kalibracje przeprowadzać na zerowych ustawieniach monitora (suwaki rgb)?
2. Po kalibracji otrzymam plik icc który podpinam pod monitor jak standardowy w zarządzaniu kolorem w win7. Czy to wystarczy, czy muszę może gdzieś jeszcze coś ustawiać, ewentualnie jakiś program który będzie mi pilnował żeby profil był cały czas podpięty?
3. Teoretycznie nie wszystkie programy korzystają z profilu monitora. Np mam wgrany profil po kalibracji, ale mimo wszystko Opera dalej wyświetla kolory po swojemu. Czy programy LR, Opera, Irfanview, przeglądarka windowsowa obrazków, Faststone image viewer obsługują te profile? Bo jeśli nie to całe profilowanie monitora jest bez sensu skoro kazdy program wyświetla jak chce. Ewentualnie gdzie to ustawić, lub sprawdzić który program ma taką możliwość.

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
pazuzu88 napisał/a:
1. Czy kalibracje przeprowadzać na zerowych ustawieniach monitora (suwaki rgb)?

Najlepiej zaczac od zerowych - przy kalibracji program powienien cie poprosic o korekcje suwakow RGB i jasnosci. Ja osobiscie zmniejszam jeszcze kontrast ze standardowego 75, ale to zalezy od monitora

pazuzu88 napisał/a:
2. Po kalibracji otrzymam plik icc który podpinam pod monitor jak standardowy

Tak.

pazuzu88 napisał/a:
Teoretycznie nie wszystkie programy korzystają z profilu monitora. Np mam wgrany profil po kalibracji, ale mimo wszystko Opera dalej wyświetla kolory po swojemu. Czy programy LR, Opera, Irfanview, przeglądarka windowsowa obrazków, Faststone image viewer obsługują te profile? Bo jeśli nie to całe profilowanie minitora jest bez sensu skoro kazdy program wyświetla jak chce. Ewentualnie gdzie to ustawić, lub sprawdzić który program ma taką możliwość.

To w zaleznosci od programu i typu profilu - np. Chrome nie bangla z moim profilem ICC V4 LUT, wiec musze go zmusic do konwertowania wszystkich obrazkow uzyciem komendy "--enable-monitor-profile".

Nie wiem jaki profil wypluwa soft do Colormunki, ale moj (Argyll+Dispcalgui) pozwala na stworzenie takiego, w ktorym zamiast RGB jest GBR. Skutkuje to tym, ze jesli program go obsluguje, wszystko jest ok, zas jesli nie, kolory sa naprawde z kosmosu - dzieki temu wiem kiedy mi cos wysiadzie.

Bez takiej mozliwosci musisz sobie zmudnie przetestowac wszystkie aplikacje czy wyswietlaja obrazy tak samo - latwo to czasem przeoczyc.

Skocz do: