Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie co zrobić, żeby moja cyfrowa ciemnia komponowała się jako-tako z resztą pokoju, w którym się mieści i powiem szczerze, że zaczynam odczuwać bezsilność.
Co prawda to nie jest forum o dekoracji wnętrz, ale osoby zajmujące się fotografią mają - jak sadzę - ponadprzeciętny zmysł estetyczny i do tego wspólny problem. W dobie cyfrowej fotografii nie trzeba już się chować przed światłem dziennym jak w tradycyjnej ciemni, do tego przy obróbce zdjęć korzysta się ze sprzętu potrzebnego również do innych form aktywności (rozrywka, praca), czyli komputera. W związku z tym ciemnie cyfrowe trafiły "na salony", szczególnie w przypadku amatorów, którzy zajmują się zdjęciami w niewielkich mieszkaniach (składających się nierzadko jedynie z "salonu").
Wobec tego mam biurko, a na nim laptop w stacji dokującej, dodatkowy monitor, dodatkowy twardy dysk, tablet graficzny, dodatkowa klawiatura, czytnik kart, ładowarka akumulatorów do aparatu, ładowarka akumulatorów do lampy, skaner, drukarka, router, do wszystkiego zasilacze i przewody łączące sprzęt między sobą. Każdy sprzęt w innym stylu, bo jakoś dziwnym trafem dizajn nie idzie w parze z funkcjonalnością. Mimo zastosowania systemu organizacji kabli, nie wygląda to dobrze. Jak sobie radzicie? Do sypialni z tym nie pójdę bo na zdjęcia mam czas tylko wtedy, kiedy moja druga połowa śpi. Do jadalni z tym nie pójdę, bo wiadomo, jadalnie jest otwarta na kuchnię, a tam wilgoć, zapachy, itd. Pozostaje duży pokój, który nie powinien wyglądać jak biuro. Zanim więc moja luba wyrzuci moje elektroniczne królestwo przez okno, może wspólnie coś wymyślimy? Zamykać się z tym w szafie? Odgrodzić regałami? Kupić i-mac'a, który choć gorszy ma monitor to chociaż wygląda (co nie rozwiązuje problemu peryferiów i konieczności dokupienia laptopa, bo często pracuję poza domem)?
Wiem, że za mnie nie wymyślicie, bo nie znacie moich potrzeb i uwarunkowań, ale powiedzcie jak Wy sobie radzicie, może się zainspiruję :)
MX*2 + SMC 24/2,8 + SMC-M 35/2 + SMC-M 50/1.7 + printzflex 70-210 :) I luv plesniaki
Canon 400d + 30/1.4 + sigma 70-200/2,8