Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
Cyfrowa ciemnia wkroczyła na salony i co z tego wynika
Od dłuższego czasu nurtuje mnie pytanie co zrobić, żeby moja cyfrowa ciemnia komponowała się jako-tako z resztą pokoju, w którym się mieści i powiem szczerze, że zaczynam odczuwać bezsilność.

Co prawda to nie jest forum o dekoracji wnętrz, ale osoby zajmujące się fotografią mają - jak sadzę - ponadprzeciętny zmysł estetyczny i do tego wspólny problem. W dobie cyfrowej fotografii nie trzeba już się chować przed światłem dziennym jak w tradycyjnej ciemni, do tego przy obróbce zdjęć korzysta się ze sprzętu potrzebnego również do innych form aktywności (rozrywka, praca), czyli komputera. W związku z tym ciemnie cyfrowe trafiły "na salony", szczególnie w przypadku amatorów, którzy zajmują się zdjęciami w niewielkich mieszkaniach (składających się nierzadko jedynie z "salonu").

Wobec tego mam biurko, a na nim laptop w stacji dokującej, dodatkowy monitor, dodatkowy twardy dysk, tablet graficzny, dodatkowa klawiatura, czytnik kart, ładowarka akumulatorów do aparatu, ładowarka akumulatorów do lampy, skaner, drukarka, router, do wszystkiego zasilacze i przewody łączące sprzęt między sobą. Każdy sprzęt w innym stylu, bo jakoś dziwnym trafem dizajn nie idzie w parze z funkcjonalnością. Mimo zastosowania systemu organizacji kabli, nie wygląda to dobrze. Jak sobie radzicie? Do sypialni z tym nie pójdę bo na zdjęcia mam czas tylko wtedy, kiedy moja druga połowa śpi. Do jadalni z tym nie pójdę, bo wiadomo, jadalnie jest otwarta na kuchnię, a tam wilgoć, zapachy, itd. Pozostaje duży pokój, który nie powinien wyglądać jak biuro. Zanim więc moja luba wyrzuci moje elektroniczne królestwo przez okno, może wspólnie coś wymyślimy? Zamykać się z tym w szafie? Odgrodzić regałami? Kupić i-mac'a, który choć gorszy ma monitor to chociaż wygląda (co nie rozwiązuje problemu peryferiów i konieczności dokupienia laptopa, bo często pracuję poza domem)?

Wiem, że za mnie nie wymyślicie, bo nie znacie moich potrzeb i uwarunkowań, ale powiedzcie jak Wy sobie radzicie, może się zainspiruję :)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Bardzo inspirujący wątek http://pentax.org.pl/view...der=asc&start=0 ;)

Poohutch  Dołączył: 23 Kwi 2009
O, motyla noga. Widzę, że faktycznie poprawnie zdiagnozowałem "wspólnotę problemu"

JuiCe  Dołączył: 07 Sie 2007
Sprzetu mam co prawda duzo mniej ale lokalizacja podobna (stol w pokoju dziennym, i gaszcz kabli pod nim).

Ze swojej strony to co moge doradzic to - myszka i klawa bezprzewodowa.

Monitor z wbudowanym czytnikiem kart (wiem, ze juz masz ekran ale tak na przyszlosc :))

HD do backupu bedzie lezec w suzfladzie podlaczony do routera WIFI.

Ekstremalne rozwiazania to np. wpuszczenie tabletu w blat stolu albo wieszadelko na laptopa przyczepione na tylnej sciacnie monitora np. do uchwytu VESA. Ludzie robia takie "tzymadelka" z drucianych wieszakow albo Ikeowskich szufladek/segregatorow.

Kilka propozycji radzenia sobie z komputerowym sprzetem. Duzo z tych zdjatek nie jest warta ogladania ale na wielu znajduja sie ciekawe pomysly/inspiracje

Na stronie lifehacker.com co tydzien pokazywane sa najciekawsze propozycje.

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
Ja mam to tak zorganizowane.

Biurko: dwa monitory 19" i 17", klawa(wysuwana półka) i mycha bezprzewodowa. Z boku telefon stacjonarny z VOIPem, ładowarka do aku oraz BC 700. Oczywiście dodatkowo "potrzebne" p***** typu kubek, papiery etc. czasami laptop.

Szafka nad biurkiem czyli serwerownia :) modem dsl, router wifi, dell w obudowie miniatx na linuxie pełni rolę maszynki do ściągania, domowego serwera www oraz serwera plików ( backup etc). Jak znajde chwilę i chęci to router wifi wyleci i jego role przejmie dell.
Dyski z dell'a i zapiętej do niego kieszeni z przenośnym HDD zmapowane pod kompem na którym pracuje.

Komunikacja na drodze szafka-biurko po skrętce (ukryta oczywiście) bo szybciej. Laptop, telefon, etc lecą po wifi.

W serwerowni jak to w serwerowni: burdel na kółkach :) ale za to porządek na biurku i okolicach.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Powinieneś kupić szafę ;-)
Tak jak tu: http://tinyurl.com/llxwk9

Skocz do: