hammer404  Dołączył: 24 Mar 2009
Jeśli zamierzasz publikować zdjęcia i liczysz na dużą odwiedzalność czego zresztą życzę to szukaj czegoś z dużymi limitami transferu.

Na początek konto 90Plan w OVH - 600GB/msc powinno spokojnie wystarczyć:

http://www.ovh.pl/produkty/90plan.xml

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
pikolo, dzieki za cenne informacje, dotyczace LINUXPLM, to juz 2ga pozytywna opinia o nich, i ku nim sie skłaniam :]

a co do www wyslalem Ci PW :]

hammer404, jasne ze licze na duza odwiedzalność, ale 600 GB / m-c (= 200 zł / rok) to mocno przewyzsza taka lokalną działalność jaka planuje.

Dzieki Wam za informacje, jak zawiesze www to zamieszcze linkacza w hyde parku :]

Ważne jest zeby strona dzialala bez zarzutu; bo przez nia jest w sumie 1szy kontakt klienta ze mna. A jak wiadomo, pierwsze wrazenie jest ważne :]

deckard napisał/a:
Tzn. łączysz się z serwerem i pojawia Ci się konsola (np: bash http://linuxmg.org/web/png/bash02.png ) i jesteś na serwerze, możesz "lokalnie" edytować pliki, tak jak chciałeś.

deckard, a to co opisałeś w poście - tzn . edycja plików (ich dodawanie i usuwanie), to da sie nauczyć laikowi w miare bezboleśnie ?

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
darius_Er napisał/a:
ale 600 GB / m-c
darius_Er, ja do niedawna mialem 300GB na rok i nie zuzywalem nawet polowy. Na jednym koncie siedzi mi 7 blogow fotograficznych (z czego moj osobisty jest tylko jeden jak by co ;-) ), wrzucam mnostwo zdjec hotlinkowanych na forum, jakies tymczasowe galerie, ito. Do tego 3 z tych blogow ciesza sie niezla popularnoscia - przecietnie 100 i wiecej unikalnych wizyt dziennie. Chcialbym miec strone firmowa za 300 unikalnymi wizytami dziennie ;-) Pewnie bedziesz tez wrzucal galerie poslubne, ale to caly czas nie sa jakies wielkie transfery. Mysle, ze te 600GB to na rok by ci nawet starczylo :-)

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
absolutnie nie sugeruj się moimi inrofmacjami na temat firmy linuxpl.com , ponieważ za którko na nim jestem ( tydzień ) ! . Lepiej pytaj tych którzy już mają swoje serwisy na serwerach minimum pół roku .

Cytat
Tzn. łączysz się z serwerem i pojawia Ci się konsola (np: bash http://linuxmg.org/web/png/bash02.png ) i jesteś na serwerze, możesz "lokalnie" edytować pliki, tak jak chciałeś.

nie chcę zniechęcać cię ale jeżeli nie siedziałeś na linuxie to będzie ci raczej niesamowicie ciężko to wszysto ogarnąć w którkim czasie , obsługa systemu linuxowego przez konsolę to duże wyzwanie :D . Nauka edycji plików wiąże się ze znajomością albo programu MC , albo takich edytorków ja vi , vim itp , no i grzebanie w systemie bez doświadczenia to delikatnie mówiąc kaskaderstwo . Powłoka szelowa jest gigantyczna .

Misztu  Dołączył: 19 Mar 2007
Nie trzeba być mistrzem unixa/linuxa, żeby ogarnąć MC i jego edytor - mcedit. Ot, kwestia nauczenia się katalogów, i dwóch-trzech poleceń.

Niestety, największy problem jest taki, że żaden znany konsolowy edytor tekstu (poza vi) nie obsługuje kodowania UTF-8, które jest coraz bardziej popularne.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Misztu napisał/a:
żaden znany konsolowy edytor tekstu (poza vi) nie obsługuje kodowania UTF-8

skoro vi obsługuje, to chyba nie ma problemu

vi - THE ultimate Unix text editor :-P

Cytat
Jak zrobić prosty generator losowych znaków? Posadzić zwykłego człowieka przed vi i kazać mu wyjść z programu.

:D

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Misztu, ee tam, przesada ;-)
mimo że w unixach nie jestem obcykany, to do prostej i szybkiej edycji plików używam vi (jeżeli jest) :-P

nie mieć żadnej wiedzy o systemie unixowym i po założeniu konta szkolić się na serwerze usługodawcy , to początek godny dżejmsa bonda . Vi też nie jest taki trudny , moim zdaniem jest fajniejszy ( sprawa gustu ) , działa on w dwóch trybach i wystarczy znać dosłownie kołó sześciu komend .

Zresztą po kiego grzyba łączyć się przez ssh z jakimś tam serwerem , nie lepiej postawić sobie linuxa ( slackaware jesk kuuul ) i uruchomić na min wszystkie potrzebne usługi :mysql apacza php i potem przez ftp wrzucić to wszystko ci się stworzyło na serwer www. Po pierwsze bezpieczniej się pracuje z nowym projektem i po drugie niepotrzebnie nie wykorzystujemy przydzielonego nam pasma . Jeżeli chcemy postawić serwis www to przecież przy każdej zmianie trzeba odświeżyć stronę i wykorzystać przysługujący transfer za który płacimy .

[ Dodano: 2009-08-29, 21:11 ]
PS , nie będę ukrywał że logika myślenia w sposób taki jest trochę taka nzwę ją nietypową , to znaczy mam na myśli takie rozumowanie : kupię sobie serwer i przez łindołsa będę się szkolił w linuxie . Ciekawe jak bardzo pojętnym trzeba być żeby sobie poradzić w załóżmy miesiąc :D .

bix  Dołączył: 22 Sty 2008
Lepiej wypalić sobie jakąś plytkę z Live CD i na tym się szkolić, szybciej, efektywniej no i bezboleśnie.

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Ktos pisal o WEBD.PL Ja niestety nie moge ich polecic. Jestem z nimi prawie rok i niedlugo szykuje sie rozwod. Za duzo mieli awarii i przestojow. Kilka awarii baz danych. Serwer potrafil przeskoczyc z php5 na php4. Serwer MYSQL tez swirowal. Podobno juz pokonali wszystkie problemy, ale "niesmak pozostal", zwlaszcza ze nie odpowiadaja na pisma reklamacyjne.

baqers  Dołączył: 10 Kwi 2008
ja mam konto na smallservers.pl jak na moje potrzeby, to naprawdę jest ok. Polecam od siebie!

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
pikolo napisał/a:
absolutnie nie sugeruj się moimi inrofmacjami na temat firmy linuxpl.com , ponieważ za którko na nim jestem ( tydzień ) ! . Lepiej pytaj tych którzy już mają swoje serwisy na serwerach minimum pół roku .

coś w tym jest. sam jestem zainteresowany, więc podpytałem znajome osoby obeznane w temcie o tą firmę. pierwsze skojarzenie mieli bardzo niepochlebne. myk podobno polega na tym, że ta domena co to jest przez pierwszy rok gratis, jest zarejestrowana na samą firmę linuxpl a nie na klienta. co to w praktyce oznacza? to taki trochę hak - odejdziesz od nas, to zapomnij o swojej domenie i kup sobie inną. jeśli to prawda, to jest to bardzo nieelegancka zagrywka. w każdym razie jest to temat do podpytania w wypadku kupowania u nich czegokolwiek.

ja mam hosting w az.pl. w sumie jestem zadowolony, ale od jakiegoś czasu ni z tego ni z owego pojawiają mi się komunikaty, że nie udało się połączyć z serwerem bazy danych. trzeba odświeżyć stronę i jest ok. trochę irytujące. szczególnie jak się pracuje akurat nad jakimś wpisem.

W kwestii domen za 1 zł, gratis, czy jak to tam nazywają, ZAWSZE trzeba czytać regulamin.

Przy próbie zmiany providera lub przeniesienia domeny można się nieźle zdziwić. Czasami ceną, jaką życzą sobie za odnowienie, czasami zapisem w regulaminie, że biorąc domenę za 1 zł, zobowiązujesz się np. przedłużać ją w danej firmie przez kolejnych x lat.

To oczywiście są jedynie przykłady, które kiedyś obiły mi się o uszy.

gorky  Dołączył: 24 Kwi 2006
Ja mam od poczatku roku serwer wirtualny i domene w ovh.pl
Awarii nie zauwazylem, wydajnosc dobra, z supportu nie musialem korzystac wiec nie wiem jaki jest.
Ogolnie - polecam.

Dla zainteresowanych - ostatnio dodali mozliwosc edycji wpisow SRV w DNS, czyli mozna podpiac sobie Google Talk i miec jabbera we wlasnej domenie.

cube007  Dołączył: 12 Mar 2009
Misztu dobrze prawi - czytac regulaminy promocji "domena za 1zł" bo nie ma nic za darmo! Na dobra sprawe, jesli serwis ma dzialac dluzej niz rok, to takie promocje sie nie oplacaja :)

na home mają za darmo domeny

Domeny Rejestracja
.pl - 0 zł*
.com.pl - 0 zł*
regionalne (np. .waw.pl) -0 zł*

*Abonament promocyjny
:D

PS. ja nie mam nigdzie założonego konta , także nie będę wypowiadał się na temat jakości usług

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Szukam serwera pod stronę, która nie będzie miała gigantycznej liczby odwiedzin, będzie serwisem/wizytówką. Zwykle moim klientom zakładam strony na nazwa.pl ale tam ceny po roku za najtańszy zaczynają się od 300zł.

Co potrzebuję. Powiedzmy 10GB max. Transfer... nie wiem zwykle najmniejszy dostępny wystarczy. Na serwerze postawiona będzie Joomla więc mysql. Poczta i inne duperelki. Znalazłem na odt.pl dość ciekawą ofertę, ale ich nie znam.

Co macie sprawdzonego i polecicie z czystym sumieniem a czego nie? Cena za serwer w przedziale 100-150zł na rok mile widziana.

Zerknij na linuxpl.com. W grudniu stuknie mi 2 lata u nich i nie mam na co narzekać.
Serwer stabilny do tego jest możliwy dostęp do konta przez SSH; support przez e-mail reaguje ekspresowo.
Ogólnie kilku moich znajomych ma (lub miało tam konta) i nikt chyba się nie rozczarował.

ryve  Dołączył: 14 Wrz 2006
też polecam linuxpl.com - przeszedłem do nich z az.pl i to był bardzo dobry ruch. nie mam powodów do narzekań.

Skocz do: