cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
tu crop z większego kadru

tu cały kadr:

bardzo mała GO, trzeba mieć dobrze wyregulowany AF

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Odnośnie tego szkiełka - to jak już zauważyli przedmówcy. Warto je leciutko przymknąć. Do f/2. Na f/1.7 różnie bywa... Jak je kupiłem, to namiętnie używałem f/1.7 - okazało się, że te pół działki wyżej drastycznie zwiększa odsetek udanych zdjęć. Ja go używam głównie do wnętrz, przeważnie w miejscach gdzie zakazują używania lampy.

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
cerfes napisał/a:
bardzo mała GO, trzeba mieć dobrze wyregulowany AF

przy smc-m?

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Tak, przy smc-m, bo od regulacji AF zalezy kiedy aparat potwierdzi Ci ostrosc przy recznym ostrzeniu.

Dokładnie tak Kosmo, sylwiusz :) zmieniam korekcję AF specjalnie jak zakładam smc-m, inaczej potwierdzenie mi kłamie

Kosmo  Dołączył: 11 Mar 2008
ahi... no to ja mam chyba dobrze ustawione, bo nie spotkałem takich problemów

u mnie niestety zmienia się, Sigma 28-105 potrzebuje +140, Pentax SMC dobrze działa na 0, niestety nieco inaczej wygląda to przy świetle żarowym. Ponoć C i N też tak mają, ale nie wiem. Na pewno zbawieniem jest debug menu w sofcie 1.10, bo można włączyć w każdej chwili bez kompa.

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
Włączając się do dyskusji - 50 1.7 M jest jak dla mnie znakomitym obiektywem za naprawdę niewielkie pieniądze. Do gustu przypadła mi ostrość (od 2 jest praktycznie na całym obszarze), na 1.7 pojawiały się czasami abberacje (ostre krawędzie + kontrastowe tło). Poza tym - szkło zdecydowanie godne polecenia. Dzisiaj używane jest rzadko przeze mnie, ale nie zamierzam się z nim rozstawać - to kawał świetnego obiektywu. Co do jakości wykonania (metal etc.) jest naprawdę znakomite.
Przykłady z tego szkiełka:
1. SMC-M 50/1.7 na pełnej dziurze ( ostrość na dalsze oko, z tego co pamiętam):

2. Pełna dziura :

3. Również pełna dziura (rendering kolorów jest naprawdę znakomity)

4. Pełna dziura (z tyłu były krzaki, bokeh wyszła niesamowicie) :

Skocz do: