super_me napisał/a:
jeszcze trochę poczekamy i nawet za 2500 będzie można kupić przy dobrym kursie :)
tego nie zauwazyłem nato miastfakkovv napisał/a:Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm
także zalezy to od ogniskowej, najpierw jest lżej, cięzej w okolicach 40-50 mm a potem znowu lzejCytatJeszcze jedno pytanie: czy u was pierścień do zmiany ogniskowej działa z takim samym oporem w całym zakresie? Bo u mnie nie.
mekoen napisał/a:fakkovv,
fakkovv napisał/a:
Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm
tego nie zauwazyłem nato miast
former pentaxian
K-5/D-BG4/O-ME53/FS K3
Sigma 17-35 mm f/2.8-4 EX DG ASP, Sigma 24-70 mm f/2.8 EX IF DG HSM, Tokina AF 70-210 f/4.5
Metz 48AF-1; Velbon Sherpa 450R
Nie ma powrotu do jaskiń. Jest nas za dużo.
WKIPTJI
mac_27 napisał/a:fakkovv, u mnie też jest podobnie, ale bardziej zauważyłem, że jak przechylę w dół to wyciąga się obiektyw do ogniskowej 24mm, może nie od razu, ale przy lekkich wstrząsach.
JackDeJack napisał/a:Mój z 24mm przy celowaniu w górę chowa się jedynie jeśli potrząsam aparatem, czyli jak wymuszę i dodatkowo robi to bardzo wolno przy każdym jednym/kilku wstrząsach tubus chowa się po jakimś milimetrze. W dół nie chce się wysuwać nawet podczas potrząsania.
fakkovv napisał/a:Witam!
W poniedziałek odebrałem Sigmę 24-70 F2.8 Macro, starszą wersje bez HSM. Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm.
Mam pytanie: czy to normalne? czy mój egzemplarz jest walnięty?
mazi napisał/a:Kupiles zapewne uzywke
fakkovv napisał/a:mazi napisał/a:Kupiles zapewne uzywke
No właśnie nie - kupiłem nowy.
wyrzykus napisał/a:Tak ładnie piszecie o tym szkiełku że dziś powinno ono do mnie wylecieć od kolegi Adaptera. Jak tylko go złapię w swoje ręce wrzucę parę sampli z tego jak się sprawuje z K200D. Pewnie to będą weselne sample
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
Są dwa lematy Dady-Opiszona.
Trzeci lemat Dady - FuFu w kwadracie jest boskie.
Pozdrowienia z jaskini Kicka
smiena 8Ds , mir 17-50/2.8
nazirus2411 napisał/a:Ostatnio jak popilismy to wsadzilem k5 do wanny i to go chyba dobilo
Fujifilm XT-1, XF 10-24 F/4 R OIS, XF 18-135 F/3.5-5.6 R LM OIS WR, XF 60 F/2.4, XC 50-230mm F/4.5-6.7 OIS, Panasonic LX-100
Moje fotki : http://500px.com/6sycamor