mekoen  Dołączył: 09 Kwi 2009
nic tylko pozazdrościć i liczyć na jakieś sample ;-)

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
super_me napisał/a:

jeszcze trochę poczekamy i nawet za 2500 będzie można kupić przy dobrym kursie :)

szybko to napewno nie nastapi.
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

fakkovv  Dołączył: 03 Lis 2008
Witam!

W poniedziałek odebrałem Sigmę 24-70 F2.8 Macro, starszą wersje bez HSM. Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm.
Mam pytanie: czy to normalne? czy mój egzemplarz jest walnięty?

[ Dodano: 2009-08-21, 00:02 ]
Mam nadzieję, że w miarę jasno się wyraziłem... ;-)

[ Dodano: 2009-08-21, 02:20 ]
Jeszcze jedno pytanie: czy u was pierścień do zmiany ogniskowej działa z takim samym oporem w całym zakresie? Bo u mnie nie.

fakkovv,
fakkovv napisał/a:
Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm
tego nie zauwazyłem nato miast
Cytat
Jeszcze jedno pytanie: czy u was pierścień do zmiany ogniskowej działa z takim samym oporem w całym zakresie? Bo u mnie nie.
także zalezy to od ogniskowej, najpierw jest lżej, cięzej w okolicach 40-50 mm a potem znowu lzej

mekoen napisał/a:
fakkovv,
fakkovv napisał/a:
Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm
tego nie zauwazyłem nato miast

Hmm... Niedobrze, to znaczy że z moim jest coś nie tak... :-/

mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
fakkovv, u mnie też jest podobnie, ale bardziej zauważyłem, że jak przechylę w dół to wyciąga się obiektyw do ogniskowej 24mm, może nie od razu, ale przy lekkich wstrząsach.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Mój z 24mm przy celowaniu w górę chowa się jedynie jeśli potrząsam aparatem, czyli jak wymuszę i dodatkowo robi to bardzo wolno przy każdym jednym/kilku wstrząsach tubus chowa się po jakimś milimetrze. W dół nie chce się wysuwać nawet podczas potrząsania.

mac_27 napisał/a:
fakkovv, u mnie też jest podobnie, ale bardziej zauważyłem, że jak przechylę w dół to wyciąga się obiektyw do ogniskowej 24mm, może nie od razu, ale przy lekkich wstrząsach.

U mnie za to wysuwa się jedynie przy 28mm, przy innych ogniskowych, nawet przy wstrząsach, nic się nie dzieje.

JackDeJack napisał/a:
Mój z 24mm przy celowaniu w górę chowa się jedynie jeśli potrząsam aparatem, czyli jak wymuszę i dodatkowo robi to bardzo wolno przy każdym jednym/kilku wstrząsach tubus chowa się po jakimś milimetrze. W dół nie chce się wysuwać nawet podczas potrząsania.

Czyli wychodzi na to, że ten typ tak ma i tyle...

Dzięki za pomoc, bo bylem już trochę zaniepokojony i chciałem odsyłać obiektyw.

fakkovv napisał/a:
Witam!

W poniedziałek odebrałem Sigmę 24-70 F2.8 Macro, starszą wersje bez HSM. Zauważyłem że przy 24mm (czyli obiektyw najbardziej wysunięty) kiedy celuje w górę, zmienia się ogniskowa - obiektyw zaczyna się wsuwać. Przy lekkim podniesieniu zatrzymuje się przy 28mm, jeżeli celuje pionowo w górę - to w okolicach 40mm.
Mam pytanie: czy to normalne? czy mój egzemplarz jest walnięty?

Kupiles zapewne uzywke - obiektyw byl uzywany i "dotarl" sie na tyle, ze leciutko chodzi. Moj od nowosci sam nie zmienia ogniskowej :)
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

mazi napisał/a:
Kupiles zapewne uzywke

No właśnie nie - kupiłem nowy.

fakkovv napisał/a:
mazi napisał/a:
Kupiles zapewne uzywke

No właśnie nie - kupiłem nowy.

hmm. To nie wiem co powiedziec...
Np. S17-70 ktora mialem nie rozkrecala sie na poczatku sama, jednak po ~4 miesiacach uzywania zaczela. Tak samo kumpla S17-70.
S24-70 ktora mam nadal jest dosc sztywna, mimo roku uzytkowania.

Ja kupiłem używkę, w stanie "picuś glancuś", "jak ta lala" obiektyw ma równy rok (wg daty zakupu na paragonie) i nie wystepuje ten problem Więc albo był mało używany albo egzemplarz egzemplarzowi nie równy hmm :shock: A S17-70 też mi się poprzednio rozkręcała po 3-4 weselach ;-)

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
Tak ładnie piszecie o tym szkiełku że dziś powinno ono do mnie wylecieć od kolegi Adaptera. Jak tylko go złapię w swoje ręce wrzucę parę sampli z tego jak się sprawuje z K200D. Pewnie to będą weselne sample

wyrzykus napisał/a:
Tak ładnie piszecie o tym szkiełku że dziś powinno ono do mnie wylecieć od kolegi Adaptera. Jak tylko go złapię w swoje ręce wrzucę parę sampli z tego jak się sprawuje z K200D. Pewnie to będą weselne sample

Bedziesz zadowolony... ja jakos nie moge zebrac sie i wystawic swojej na alledrogo, bardzo przywiazalem sie do niej :-/

wyrzykus  Dołączył: 28 Lis 2008
No pewnie będę, wczoraj przyszła i niestety ok 1 cm ff, kombinuję teraz różne ustawienia af testu w debug modzie. Powinno być ok, dziś testy w świetle dziennym

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
Kolejne swietne szklo spada z ceny :
http://www.microglobe.co....fit-2470mm-lens
Ja juz zakupilem , po testach - mi z moim k5 ostrzy idealnie . No i ja nie wiem ale chyba mam wybrakowany k5 , to juz 4 szklo sigmy ktore mi ostrzy bez zadnego bf , ff , chyba go do kalibracji oddam bo cos z nim nie tak :mrgreen:

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Masz pewnie z tej wadliwej serii co ja i Zdano.

nazirus2411  Dołączył: 19 Lip 2009
no , a kolega do tego kupil d7000 i juz prawie ze mna nie gada ( jakies tam problemy ma , musi co miesiac myc matryce a o jasnym kundelku to moze zapomniec ) , ciezki los pentaliba :-P Podlizuje sie jak moge ale niestety w mojej puszce tylko do ttl sie mozna przyczepic , wiec to nie pomaga :mrgreen: Ostatnio jak popilismy to wsadzilem k5 do wanny i to go chyba dobilo :mrgreen:

sycamor  Dołączył: 10 Lut 2011
nazirus2411 napisał/a:
Ostatnio jak popilismy to wsadzilem k5 do wanny i to go chyba dobilo :mrgreen:

:-B

J.

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Ja podepnę si tutaj z "dylematem moralnym" albo "cierpieniami tego tam od otchłani":

Mam DA: 12-24, 17-70 i 55-300, dostałem w prezencie od rodzinki rzeczoną sigmę, 2 dni pofociłem no i mam rozterki:

1/ da 17-70 czy w/w sigma?

DA 17-70
za:
- zakres,
- waga.

przeciw:
- troszkę słabsza ostrość od sigmy,
- ciemniejszy.

Sigma 24-70
za:
- jakość obrazu,
- jaśniejszy.

przeciw:
- WAGA!
- mniejszy zakres ogniskowych.

Sigma jak wersji Dady - chyba do kalibracji, bo ostrzy "w punkt" :mrgreen:

I co? Palić mi się nie pali, sprzedawać "na biegu" nie muszę, czy zostawić oba (choć nie wiem po co...)

Skocz do: