janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
dagio napisał/a:
napisałem coś po polsku w oknie, i mi podkreśliło, no to kliknąłem podkreślony wyraz szukając poprawnej wersji, nie było polskiej, zauważyłem, że na dole wybrany słownik angielski i są też "inne słowniki".. 2 kliknięcia i koniec konfiguracji.
dagio :-B Proste, ale jakoś na to nie wpadłem ;-)

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Ale co z autoodświeżaniem?? Też wam ginie po napisaniu posta?

Zróbmy mały test, bo nie sprawdzałem jeszcze. Ustawiłem teraz autoodświerzanie i obaczymy co się stanie jak napiszę post. Trzy czte-ry.

EDIT: rzeczywiście zniknęło :roll:

pkosela  Dołączył: 25 Lip 2006
piotr_luk napisał/a:
Ale co z autoodświeżaniem?? Też wam ginie po napisaniu posta? Czy jest na to jakiś myk.

Gdyby autoodświeżanie działało dalej, mogłoby dojść do sytuacji, że formularz wysyłałby się w kółko (wiele razy). Tak przynajmniej sobie to tłumaczę ;-)

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
O co wam chodzi z tym odświeżaniem?

[ Dodano: 2009-09-03, 15:54 ]
pkosela, Tobie też nie wiem o co chodzi. Akurat przy wysłaniu dałem f5 i się wyświetliło i "Nie możesz wysłać dwóch takich samych wiadomości !". Czyli wysyła, a tylko w tym przypadku można w kółko wysyłać to samo (pomijając użycie Taskera czy czegoś podobnego).

Desmond, ustaw na stronie tego wątku autoodświerzanie na np. 5minut (albo inną dowolną wartość) a następnie napisz posta. Po wysłaniu posta/postu autoodświerzanie będzie wyłączone. Tzn. dla mnie nie jest problemem, bo autoodświerzanie mam ustawione tylko na "nieprzeczytanych".

A tak btw - w poprzednich wersjach też tak było, że po kliknięciu na belkę pod paskiem z kartami pojawiały się miniaturki stron?

sołtys napisał/a:
A tak btw - w poprzednich wersjach też tak było, że po kliknięciu na belkę pod paskiem z kartami pojawiały się miniaturki stron?
Nie było, ale da się wyłączyć (mi to nie potrzebne jest akurat).

Co do odświeżania, to właśnie sprawdzam ...

[ Dodano: 2009-09-03, 16:24 ]
No faktycznie, wyłącza się. Cóż - napisać maila do nich, może w 10.01 poprawią

Desmond napisał/a:
Nie było, ale da się wyłączyć (mi to nie potrzebne jest akurat).

No właśnie mnie też nie, ale taką ciekawostkę obaczyłem. Chyba też wyłączę, bo oczywiście odkryłem to przypadkiem i od czasu do czasu nadal odkrywam zamiast trafić w otwartą kartę :roll:

sołtys, zwłaszcza że miniatura i tak pojawia się w dymku jak dłużej potrzymasz kursor nad zakładką ...

Btw. Kiedy ktoś założy wątek z Firefoxie?

Desmond napisał/a:
sołtys, zwłaszcza że miniatura i tak pojawia się w dymku jak dłużej potrzymasz kursor nad zakładką ...

Hmm - chyba mam to wyłączone, bo nie pojawia misie :roll:

Zauważyłem też, że przy włączonej opcji Turbo pewne elementy na stronach www pojawiają się dopiero po kliknięciu na nie. Przed kliknięciem pojawia się "Element obsługiwany przez wtyczkę". To zapewne również powoduje, że strona sama w sobie ładuje się szybciej, bo nie wszystko ściąga się od razu. Z jednej strony to fajnie, no bo jest szybciej, ale z drugiej powoduje konieczność klikania na stronach, których się nie zna, bo nie wiadomo czy są tam elementy nawigacyjne czy tylko obrazki jakieś czy inne ustrojstwa przez co w ogólnym rozrachunku ładowanie strony się znacznie wydłuża i nie jest automagiczne :roll: .... chyba, że coś gdzieś można jeszcze skonfigurować czego nie odkryłem.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Przyszła mi do głowy taka rzecz.
1. Na deezerze mamy (my w Polsce) zablokowaną dużą część zawartości. Kiedyś to jeszcze znajdowało przez wyszukiwarkę tytuły, których nie możemy słuchać (tylko nie pozwalało ich puścić), teraz już ich nawet nie znajduje, pewnie żeby nas nie drażnić.
2. Opcja turbo opery 10 to nic innego jak łączenie się przez proxy kompresujące grafikę i nie będące w Polsce (a zarazem przepuszczające zawartości obsługiwane przez wtyczki).

1+2 -> z uruchomionym turbo mamy dostęp do kawałków, do których normalnie nie mamy dostępu.

I wiecie co? TO DZIAŁA!

Ciekawe tylko, jak długo jeszcze...

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Właśnie przeglądam net na Opera Turbo. Jeśli też używacie Opera Turbo, to kompresja grafiki wygląda tak, jak wyglądała u mnie, gdy używałem mobilnego internetu w UK. Ciekawe jak sprawdzi się tryb Auto. Czy przestanie kompresować zdjęcia po podłączeniu do szybkiego łącza. Wzrostu szybkości na razie nie zauważyłem, ale przeglądam głównie strony tekstowe, więc trudno porównać. Pora jeszcze na zainstalowanie słownika.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Wpienia mnie ta belka pod tytulami kart - co chwila sobie ja naciskam i mi sie otwieraja miniaturki stron na 1/5 ekranu - da sie toto jakos wylaczyc?

komtur  Dołączył: 04 Cze 2008
Bardzo mi się ta Opera podoba w końcu. Zwłaszcza fantastyczne filtrowanie wiadomości pocztowych. Genialny pomysł po prostu. Ale... Tak sobie oglądam Operę i za czorta nie mogę ustalić czy jest tam taki, bardzo mi pasujący, "ficzer" z Firefoksa polegający na tym, że jak wpiszę w pasku adresu tekst np. "forum pentax" (bez cudzysłowu) i nacisnę enter, to korzystając z chytrości Googla Firefox otwiera mi od razu moją ulubioną stronę? ;-) A... i jeszcze w polu wyszukiwarki (po prawej od adresu) zaczynam pisać np. "pent", to w Firefoksie widzę podpowiedzi, a tu nic i muszę pisać do końca :-( Poza tym dziwne to, ale jak otwieram sobie różne strony, to widzę że Firefox (3.5.2) pokazuje mi kompletną stronę wyraźnie szybciej niż Opera. Co więcej - im bardziej zawiła strona (więcej ramek, tabel, itp.) tym różnica na korzyść Firefoksa większa. Wydawało mi się w czasach Firefoksa 2.0 i 3.0, że jest na odwrót, czyli że Opera wyraźnie szybciej maluje załadowane dane na ekranie. Aha - łącze ok. 8 Mbit.

a3756  Dołączył: 02 Paź 2008
jeżeli wpiszesz forum pentax to otworzy stronę wyszukiwania google, ale jak wpiszesz interia to otworzy stronę interi. Żeby coś wyszukać nie musisz wpisywać w bocznym pasku, można w głównym poprzedzając literką "g" szukane słowo wyszukuje w google, poprzedzając "z" szuka na Amazon na przykład

Żaba  Dołączył: 08 Cze 2006
mygosia prawy klawisz myszy na miniaturze > dostosuj > pokaż przełącznik miniatur kart odznacz

mygosia, klikasz prawym na belce z kartami - potem "Dostosuj" i odznaczasz "Pokaz przelacznik miniatur kart"

[ Dodano: 2009-09-08, 21:35 ]
Żaba, tośmy się zsynchronizowali :-B

ach sołtys cóż za jedność...

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Ufff...

Dzieki chlopaki.

mygosia jest jeszcze 1 metoda. Gdy masz tą opcje włączoną myszką możesz regulować wysokość/rozmiar tego paska

Skocz do: