Pozdrawiam
kwantus
-----------
K200D+grip, DA 18-55 AL II + DA 50-200 ED + SMC A 50/1,7 + Samyang 10mm/2,8 ED AS NCS CS +Pentax smc DA 35 mm f/2.4 AL + Soligor C/D 70-210/3,5 Macro | M42--> Helios 44-M-4 58//2| Metz 58 AF-1
"Available light is any damn light that is available..." W.E. Smith
blog | 4x5" 6x6 6x7 24x36 | soczewki & pinhole | iPh
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:może facet chce coś ugrać więcej niż to, za co mu zapłacili.
A.Leibowitz przecież go zatrudniała, na pewno mieli jakąś umowę na papierze.. i teraz ktoś postanowił wykorzystać nie doprecyzowane punkty tej umowy, ale nei jest powiedziane że wygra, nie każde zdjęcie spełnia kryteria ochrony przez zapisy ustawy o prawie autorskim, więc może się okazać że facet się sam puści z torbami kosztami sądowymi (już musiał wpłacić 10% kwoty o którą pozwał A.L).
Taka pocztówka z włoch to wg mnie nie nosi znamion dzieła, czyli prawa autorskie nie przysługują..
(ale nie wiem jak jest w usa)
15-35-70 ltd
Cytatdo kampanii reklamowej w kwietniu 2008 .
CytatJednak kiedy w październiku opublikowano kalendarz
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
MMM napisał/a:
To już mało istotne jaką treść miała umowa.
:
Kapar napisał/a:
trochę długie odstępy czasu... minął prawie rok, od kiedy zauważył i dopiero wysłał pozew
guerilla napisał/a:Taka pocztówka z włoch to wg mnie nie nosi znamion dzieła, czyli prawa autorskie nie przysługują..
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
PiotrR napisał/a:guerilla napisał/a:Taka pocztówka z włoch to wg mnie nie nosi znamion dzieła, czyli prawa autorskie nie przysługują..
No co Ty? Do każdej stworzonej przez kogoś pracy (plastycznej, muzycznej, literackiej, "pseudoliterackiej") przysługują prawa autorskie.
guerilla napisał/a:MMM napisał/a:
To już mało istotne jaką treść miała umowa.
:
Tylko i wyłącznie liczy się jaką mieli umowę, bo od tego w dużym stopniu zależy wynik procesu i tzw. wina.
15-35-70 ltd
guerilla napisał/a:Taka pocztówka z włoch to wg mnie nie nosi znamion dzieła, czyli prawa autorskie nie przysługują..
W oczekiwaniu na K10D
MMM napisał/a:
Owszem, dla sądu tak ale czy dla zwykłego fana jej fotografii równiez?
15-35-70 ltd
guerilla napisał/a:Nie. Dzieło aby było chronione prawem autorskim musi wykazywać pewne cechy opisane w ustawie. Przede wszystkim musi nosić rys indywidualnej twórczości, i nie chodzi tu o jakość, ale o swego rodzaju wyjątkowość.
Jeśli nie wierzysz, to sprawdź sobie w ustawie, droga wolna.
guerilla napisał/a:Do pracy stworzonej przez kogoś którą mógłby zrobić każdy i wygląda jakby zrobił każdy nie można stosować ustawy o prawach autorskich.
CytatCzy ja nie rozumiem tego co czytam może?
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
Ale masz jakieś wsparcie?guerilla napisał/a:Do pracy stworzonej przez kogoś którą mógłby zrobić każdy i wygląda jakby zrobił każdy nie można stosować ustawy o prawach autorskich.
Między patentem, wzorem przemysłowym a prawem autorskim do własnoręcznie wykonanej fotografii jest jednak kilka różnic.guerilla napisał/a:Tak jak nie można opatentować koła, ani posiadać praw autorskich do zdjęć legitymacyjnych. A taka pocztówka może być zakwalifikowana blisko zdjeć paszportowych.
Co to jest: leży w trawie i nie dycha? Kadycha