Dziś akurat czytałem, więc pamiętam:dzerry napisał/a:To nie jest przypadek, ze zadna leica nie miala otwieranej tylnej scianki jak kazdy inny aparat.
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
dzerry napisał/a:To nie jest przypadek, ze zadna leica nie miala otwieranej tylnej scianki jak kazdy inny aparat.
CytatTrzecią rzeczą godną uwagi jest odchylana tylna ścianka, która w znacznym stopniu ułatwiała ładowanie filmu. Choć cała operacja i tak musiała być wykonywana od dołu to odchylenie pokrywy pozwalało na szybkie i wygodne ułożenie filmu na zębach prowadzących.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K10D | Z-1p | ME super | Nikon F100 | Yashica Mat-124g | Canon G5 | DA 70 f2.4 | DA 16-45 f4 | SMC-M 200 f4 | SMC-K 50 f1.2 | 360FGZ | D-BG2 | MOJE ZDJĘCIA
M4,5,6,7 i P tez taka maja. To jednak jest zupelnie co innego niz w we wszystkich innych aparatach. Dzieki tamkiemu rozwiazaniu, to caly czas jest korpus w jednym bloku.opiszon napisał/a:Leica M3 miała klapkę odchylaną po to, żeby
pozdrawiam,
dzerrry
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Nie wiedziałem, zasugerowałem się jednym zdjęciem. Podkulam ogon i wiszę Ci dzerry piwo...dzerry napisał/a:M4,5,6,7 i P tez taka maja.
Żaba, tak sie sklada, ze w tym miejscu masz w M9 i M8 LCD. Klapka w serii M to tylko kawalek blachy na zawiasach, ktory nawet nie ma zadnych zatrzaskow. Zgadnij co ten kawalek blachy trzyma w miejscu po zamknieciu. Uwierz mi, przy zachowaniu tej koncepcji, tam na serio na nic wiecej nei ma miejsca. To jest jeden kawalek metalu z dziura na obiektyw i klapke/LCD z tylu. Najwieksza zaleta jest to, ze tego naprawde nie da sie zepsuc. W zadnym apracie nie widzialem tak prostych i trwalych rozwiazan.Żaba napisał/a:dzerry czyli jednak klapkę da się zrobić i korpus nadal jest solidny?
pozdrawiam,
dzerrry
Carlos Cruz napisał/a:Nie wyprowadzajmy ludzi z tego przekonania, m5 sa za duze, brzydkie, uzywaja niedostepnych baterii, nie dzialaja ze wszystykimi obiektywami, nie wygladaja jak porzadna leica, maja slaby swiatlomierz, nie wspolpracuja z silnikami etc. etc.
dzerry napisał/a:o jest konsekwencja budowy tego aparatu. Po co wymyslac jakies cuda, skoro to rozwiazanie sprawdzilo sie przez dziesieciolecia?
dzerry napisał/a:Zdjecie tego spodu to jeden ruch motylka i po prostu nie da sie tego zepsuc.
dzerry napisał/a:Dzieki tamkiemu rozwiazaniu, to caly czas jest korpus w jednym bloku.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:
No jak w jednym jak ma jedna wielka dziure z tylu?
modern art = i could do that + yes, but you didn't
guerilla napisał/a:Po prostu, leika po prostu
W sensie slotow na karte pamieci? No a jesli chodzi o baterie, to w takiej M6 osiagneli juz szczyt inzynierskiego geniuszu i tez sie dziwie, ze nie pociagneli tej tradycji dalej. Chociaz z drugiej strony bardziej juz spieprzyc sie chyba nie daalkos napisał/a:ze inni zastosowali dziesieciolecia temu takie, ktore sprawdzily sie lepiej
Na pewno szybciej i pewniej niz glosza mity. Jak dla mnie zupelnie normalnie.alkos napisał/a:zaraz mi powiesz ze w Mkach szybciej, pewniej i wygodniej laduje sie film niz w czymkolwiek innym
Przyjrzalem sie i faktycznie kiepsko to wyglada. Ale na przyklad w LXie scianke zepsulem po miesiacu. Ogladajac jak to jest zrobione, zdziwilem sie, ze az po miesiacualkos napisał/a:W m6 na przyklad te srebrne kolki odpadaja...
Co nie zmienia faktu, ze to wszystko jest w jednym kawalku.alkos napisał/a:No jak w jednym jak ma jedna wielka dziure z tylu?
pozdrawiam,
dzerrry
alkos napisał/a:. Wsiakasz w mity, dzerry,
tak właśnie pomyślałem.guerilla napisał/a:Po prostu, leika po prostu
Pentagram napisał/a:Ale chała ten aparat.
-brak autofokusa
-brak obiektywów o ogniskowej dłuższej niż 135 mm
-gorzej wyprofilowany uchwyt
-wyświetlacz ma słabą rozdzielczość i jest ogólnie kiepski
-ramki w wizjerze
-brak Live View
-sposób wymiany karty pamięci
Kto wymyślił taki badziew?!
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Ostatnio poszły ploty o cyfrowym Zeissie... i podejrzane mi się wydało, że jakiś tam prezio osobiście te plotki dementował. Czyżby coś ten-teges?Żaba napisał/a:Wracając do tematu cyfrowych dalmierzy
Przeciez dalmierze skonczyly sie na dlugo przed cyfra. Ostatni sensowny dalmierz to Ikon, ktorego produkcja liczona jest w tysiacach. No moze jeszcze Contax G, ale to w zasadzie nie dalmierz.Żaba napisał/a:Wracając do tematu cyfrowych dalmierzy. dzerry nie jestem w cale przekonany czy wrócą i pojawią się cyfrowe bessy i inne. Długi czas nie było praktycznie nic jakiś epson i niewiele ponadto.
Powod jest jeden. Dalmierze maja praktycznie same wady w stosunku do SLR. To zawsze bedzie nisza i nigdy nie beda tanie. Wiekszosc zalet jest tak naprawde niemierzalnych, a jedyna racjonalna zaleta to szkla. Ale te konstrukcje maja sens tylko na 35mm.Żaba napisał/a:Nie wiem ale są powody dla których rozwiną się rynek dSLR a nie ddalmierz. Może wina technologi.
pozdrawiam,
dzerrry
Żaba napisał/a:Dalmierz leiki jest skierowany do konkretnej grupy, to nie jest aparat dla mas. W związku z powyższym możliwości / opłacalność są niższe.
nie ma mnie w internecie
m5+ canon 35/2, epson r d1 + 21/4, canon p 50/1.2, cv 28/1.9
Mialem nie odpowiadac, ale mi sie nudzi:-P Uzycie argumentow ad persona jest w kiepskim stylu, ale jeszcze podpinanie sie pod nie jest juz po prostu jak traktowanie Polakow przez Slowencow na wczorajszym meczu Nie wspominajac juz o tym zarzucasz mi wsiakanie w mity, a sam piszesz z pozycji srednio zainteresowanego teoretyka MSPANCŻaba napisał/a:Odnoszę wrażenie, że alkos właściwie to określił
Jesli uwazasz, ze teraz to jest wada, to w korpusach na film to rozwiazanie powinno dyskwalifikowac aparat - zmiana karty jest o niebo prostsza niz zmiana filmu. Mogli zrobic inaczej, pewnie lepiej, ale wtedy ten aparat nie nazywalby sie M9. Zachowanie tradycji to jest jeden z glwnych wyznacznikow tego produktu. To tak jakby napisac, ze generalnie fajny ten jeep, ale jest strasznie glosny w srodku, nie ma tapicerki i duzo pali.Żaba napisał/a:Ja twierdzę, że to rozwiązanie miało sens w aparatach na film
pozdrawiam,
dzerrry
dzerry napisał/a:Na pewno szybciej i pewniej niz glosza mity. Jak dla mnie zupelnie normalnie.
dzerry napisał/a:Masz madralo pomysl na slot karty i baterii przy zachowaniu tej filozofii?
dzerry napisał/a:Uzycie argumentow ad persona jest w kiepskim stylu
dzerry napisał/a:ze na 99% zaden z nas pewnie nigdy nawet nie zrobi zdjecia tym aparatem.
m5+ canon 35/2, epson r d1 + 21/4, canon p 50/1.2, cv 28/1.9
Carlos Cruz napisał/a:Caly spor o to czy szybciej sie laduje film z odchylana tylnia scianka czy nie wydaje mi sie bez sensu