Który obiektyw jest wg. Ciebie lepszy?
Sigma 30/1.4
45% Complete
48 (45%)
Pentax 35/2
54% Complete
58 (54%)

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
Morg napisał/a:
Szkoda że Pentax wycofał z produkcji tak dobry obiektyw i praktycznie nie ma nic co mogłoby go zastąpić (na filmie), dla mnie to ostateczny dowód że pełnej klatki od Pentaxa nie będzie ;-)

31 Ltd?

rjan  Dołączył: 18 Mar 2008
H.M. napisał/a:
31 Ltd?

Było praktycznie, nie w teorii :evilsmile:

Vide - cena...

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
No, bo ja wiem... cena 35 troszki zgłupła... Niedługo dojdzie Limiteda i problem praktycznej alternatywy się rozwiąże ;)

Cena sklepowa 35-ki jest teraz na poziomie abstrakcyjnym, dalekim od normalności. Szczerze wątpię, by ktoś o zdrowych zmysłach się na nią zdecydował. IMHO jedynym zamiennikiem tego szkła jest obecnie 35ltd, którego cena jest znośna w obecnych warunkach. Martwi mnie jednak brak ogranicznika AF, przez co pewnie działa on wolniej od FA...

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
rjan napisał/a:
przez co pewnie działa on wolniej od FA
jeżeli AF się zgubi to faktycznie ciągnie po całym zakresie i troszkę to trwa, jeżeli natomiast obiekt fotografowany nie jest w zakresie makro to da35 jest szybka nawet na gx-1s (ds2) ... imo widocznie szybsza od kita.

[ Dodano: 2009-09-23, 10:55 ]
Z FA nie mam porównania niestety ...

rysiekll, a ile to troszkę trwa? Właśnie sprawdziłem Tamrona 90. Cały zakres, łącznie z makro, przebiega w ok. 1.5 s na K-7. Jeśli DA35 działałoby podobnie, to byłbym zadowolony :-)

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Nie mam K-7, ale mam DA35 i miałem Tamrona 90. DA na pewno jest szybszy.

rysiekll  Dołączył: 10 Maj 2007
Na gx-1s (ds2) (nieskończoność) bzzyyyyyk puk bzzyyyyk (nieskończoność) ... myślę, że coś około pomiędzy 1.5 a 2.5 sekundy ... nie mam stopera ;-)

[ Dodano: 2009-09-23, 20:28 ]
aha ... różnica pomiędzy moją puszką i K-7 powinna być aż nadto widoczna

ultorx  Dołączył: 05 Kwi 2008
Tyż siem stałem posiadaczem onej Sigmy zacnej-w Foto-Rimex dobrzy ludzie :-B dali nawet 2 sztuki do wyboru, żebym nie płakał na jakie fronty czy zady :mrgreen:
I tak po powrocie do dom pstryknąłem coby popatrzeć co ono umi-mnie tam baardzo się spodobało
ISO1250 f:1.4 , 1/25s noc głucha i tylko boczne oświetlenie pokoju

kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Zolto, kompresja zjadla detala i szum. Moja malpka tez tak potrafi :D

MacRayers  Dołączył: 07 Wrz 2008
ultorx, bardzo ładna modelka :-B Co do kadru - wolałbym coś wrzuconego ze światłem dziennym (lub zrób korektę na te żółcie...)
To jest ISO1250 z K7 ?

void  Dołączył: 02 Mar 2009
MacRayers napisał/a:
To jest ISO1250 z K7 ?

Właśnie patrze na to iso i wygląda jak ode mnie z k10.
Chyba się jednak pogodze z puszką. :-)
(chyba staje się szumofobem ostatnio ;-) )

void napisał/a:
(chyba staje się szumofobem ostatnio ;-) )

Przestań, nie robisz się szumofobem, ale ISO1250 to chyba nie jest szczyt możliwości technologicznych aparatu prawda ? Podobne efekty zauważyłem gdy miałem przez tydzień K7; pokazałem nawet obrazki Michowi - cytując jego słowa "na pewno puszka walnięta"....

void  Dołączył: 02 Mar 2009
MacRayers napisał/a:
ale ISO1250 to chyba nie jest szczyt możliwości technologicznych aparatu prawda
W k10 jest ;-)

MacRayers napisał/a:
bardzo ładna modelka Co do kadru - wolałbym coś wrzuconego ze światłem dziennym (lub zrób korektę na te żółcie...)

Dzięki-za komplement dla mojej żony :-B Korekty na żółcie nie robiłem bo dokładnie taki odcień daje nasze ścienne oświetlenie-jest specjalnie słabe (lubimy półmrok), a i kolor ścian kremowo- żółty, więc suma daje dokładnie takie kolory :-P Namordowałem się deczko, żeby balans bieli oddawał kolory w tym oświetleniu tak jak wyglądają w realu (przynajmniej na moim monitorze :mrgreen: -a kalibrowany był tydzień temu :-B ) . Szumy wyłażą niestety przy dłuższych czasach od ISO 800-i fakt powyżej 1000 są w podobnym natężeniu do tych z K-10-tylko fakturę mają inną i więcej jest luminancji a mniej kolorowego. Dużo lepiej jest za to przy krótkich czasach w porównaniu do K-10. Fotek ze światłem dziennym z tej Sigmy jeszcze ni mom :-/ czasu brak i pogoda felerna - w domu i tak ciemno a na zewnatrz mżawa i mgła -nic tylko spożywać :-B Puszki nie ma co mordować. Aha i pomyłka w opisie fotki jest-zaraz poprawię-to 1/25s była :-B

ultorx napisał/a:
Dzięki-za komplement dla mojej żony

Tylko gratulować modelki :-B

ultorx napisał/a:
Korekty na żółcie nie robiłem bo dokładnie taki odcień daje nasze ścienne oświetlenie-jest specjalnie słabe (lubimy półmrok), a i kolor ścian kremowo- żółty, więc suma daje dokładnie takie kolory :-P Namordowałem się deczko, żeby balans bieli oddawał kolory w tym oświetleniu tak jak wyglądają w realu (przynajmniej na moim monitorze :mrgreen: -a kalibrowany był tydzień temu :-B ) .

Specem nie jestem, ale nie podoba mi się odcień skóry. To wygląda deko nieładnie... Tutaj bym starał się korygować. Na szybko korekta pipetką w iPhoto :

ultorx napisał/a:
Szumy wyłażą niestety przy dłuższych czasach od ISO 800-i fakt powyżej 1000 są w podobnym natężeniu do tych z K-10-tylko fakturę mają inną i więcej jest luminancji a mniej kolorowego.

Może niektórzy lubią taką kaszę na ISO1250.... :roll:

ultorx napisał/a:
otek ze światłem dziennym z tej Sigmy jeszcze ni mom :-/ czasu brak i pogoda felerna - w domu i tak ciemno a na zewnatrz mżawa i mgła -nic tylko spożywać

Na moje pogoda idealna - miękkie światło do portretów. Ja uwielbiam w takich warunkach robić zdjęcia w plenerze... ;-)

[ Dodano: 2009-10-24, 15:33 ]
void napisał/a:
W k10 jest ;-)

...ale w K7 ISO1250 chyba nie jest maksimum możliwości aparatu, prawda ? ;-) Skoro ISO1250 tak szumi, to jak będzie wyglądało ISO2500 na którym często robię fotki ? Na K20D lekko prześwietlając zdjęcia wychodzą jak najbardziej OK. Mam tylko nadzieję, że podobnie będzie w K7. Byle nie gorzej... :cry:

MacRayers napisał/a:
Specem nie jestem, ale nie podoba mi się odcień skóry. To wygląda deko nieładnie... Tutaj bym starał się korygować. Na szybko korekta pipetką w iPhoto :
Musiałbym Cię do domu zaprosić-to co wyszło po poprawce nie jest absolutnie zgodne z kolorystyką pokoju-nic tu nimom w takim kolorze jak u Ciebie po pipetowaniu, a moja żona nie pije tyle :-B żeby się tak blado czeronego koloru skóry dorobić :mrgreen: już nie mówiąc o lekko sinych ustach;u nas jest 21 stopni ,a nie -21 :!:
MacRayers napisał/a:
Na moje pogoda idealna - miękkie światło do portretów. Ja uwielbiam w takich warunkach robić zdjęcia w plenerze...

Nie wiem gdzie zamieszkujesz-u mne jest miękka zupa do mieszania, a nie światło :mrgreen:

ultorx napisał/a:
Musiałbym Cię do domu zaprosić-to co wyszło po poprawce nie jest absolutnie zgodne z kolorystyką pokoju-nic tu nimom w takim kolorze jak u Ciebie po pipetowaniu, a moja żona nie pije tyle :-B żeby się tak blado czeronego koloru skóry dorobić :mrgreen: już nie mówiąc o lekko sinych ustach;u nas jest 21 stopni ,a nie -21

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: pomiar brałem z oka (nic białego ani szarego nie znalazłem w tle)
Ale nieźle to określiłeś ;-)
ultorx napisał/a:
Nie wiem gdzie zamieszkujesz-u mne jest miękka zupa do mieszania, a nie światło :mrgreen:

W Toruniu do południa było miękkie światełko - można było porobić fotografie w parku etc.

action01  Dołączył: 22 Maj 2008
Jeśli kogoś nie obrzydza napis Samsung to jeszcze są dostępne 35/2 w AmazonUK po 255 funciszów ( około 1200 PLN) z wysyłką.
http://www.amazon.co.uk/S...56743078&sr=8-8

gezaj  Dołączył: 11 Mar 2008
action01 napisał/a:
Jeśli kogoś nie obrzydza napis Samsung to jeszcze są dostępne 35/2
szukałem na forum ale nie znalazłem :-?
czy to jest dokładnie to samo optycznie i pod względem budowy co FA35/2 Pentaxa?

Skocz do: