mycielski  Dołączył: 20 Kwi 2006
podepne sie pod temat i zapytam o kilka rzeczy. Zastanawiam sie jaki rodzaj oswietlenia wykorzystac w softboxach. Mam dwie lampy sigme i jakas NM podlaczone do wyzwalacza radiowego. Sigma ma mozliwosc regulacji w dwoch stopniach pelny blysk i 1/2 blysku druga lampa wali tylko pelnym blyskiem. czy waszym zdaniem ma to jakis sens czy lepiej kupic jakies tanie lampy z wlasna automatyka.

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
Postaram się...
mycielski napisał/a:
Zastanawiam sie jaki rodzaj oswietlenia wykorzystac w softboxach.

W softboksach stosuje się "przeważnie" studyjne lampy błyskowe. Na upartego można je zastąpić lampami błyskowymi "aparatowymi", ale niesie to spore komplikacje i po co?
mycielski napisał/a:
Mam dwie lampy sigme i jakas NM podlaczone do wyzwalacza radiowego.
Wszystko mi to mówi..
mycielski napisał/a:
czy waszym zdaniem ma to jakis sens czy lepiej kupic jakies tanie lampy z wlasna automatyka.

A w jakim celu chcesz stosować własną automatykę w tym przypadku?

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
w studio focisz tylko i wylacznie w trybie manualnym, nie ma nic z automatyki.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
Arti napisał/a:
Postaram się...
mycielski napisał/a:
Zastanawiam sie jaki rodzaj oswietlenia wykorzystac w softboxach.

W softboksach stosuje się "przeważnie" studyjne lampy błyskowe. Na upartego można je zastąpić lampami błyskowymi "aparatowymi", ale niesie to spore komplikacje i po co?

Jakie spore komplikacje ?
Nie masz pilotów i mniejszą moc trochę, to wszystkie implikacje ;-)
Nie takie spore jak nie masz forsy na studyjne lampy a masz jakieś z regulacją mocy (chociaż 1/2 to żadna regulacja).

guerilla napisał/a:
Jakie spore komplikacje ?

Softboksy, ajkie do tej pory widziałem miały mocowania na lampy, są jakies na flashe? Ja nie widziałem, co nie znaczy, ze nie ma. Poza tym regulacja mocy, piloty, zasilanie itp itd. Jak już to ja wolałbym parasolkę założyć...

dtox  Dołączył: 20 Maj 2007
kazdemu wg uznania, ja wole odbic swiatlo niz rozkladac parasolke... szybciej i mniej zachodu i bardziej kontroluje swiatlo :-) oczywiscie wszystko ma swoje granice :) i kazdy rodzaj oswietlenia ma swoje miejsce...

A bo tak w ogóle, to mycielski postawił problem chyba od "strony ogona". Jak do tej pory myślenie idzie w stronę, lampa i co na niej, jaki soft, może parasolka, beauty dish itd. A tu padlo pytanie co włożyć do softboksu. No generalnie to lampa błyskowa. A jaka? A to temat rzeka.

Fresh  Dołączył: 03 Paź 2008
chociazby taki softbox, nie do kupienia u nas z tego co wiem http://www.bhphotovideo.c...ftbox_with.html

Fresh, no też podejrzewałem, że mogą być. Na forum Nikona jest akurat wątek o softach na lampe "aparatową" http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=75852
JA jednak jestem leniwy, wolałbym albo parasolkę, albo lampy studyjne.

marcin-t1  Dołączył: 19 Wrz 2008
  doświadczenia...
Witam ponownie!
Nie tak dawno zastanawiałem się czy własne studio na kilku metrach kwadratowych ma sens. Pytałem jaki sprzęt za skromne 2k. zakupić na pierwszą sesję. Dziś już wiem, że studio wraz z zestawem, który wybrałem spełnia swoje zadanie. Kilka sesji wykonanych za pomocą jednej lamy, dwóch softboxów i blendy dały dobry efekt www.pentax.org.pl/album_page.php?pic_id=674 . Mogę powiedzieć, że własne studio o wymiarach 3x4,5x2,5m i mocą ok. 400Ws nie stanowi przeszkody do robienia zdjęć na przyzwoitym poziomie.
Zachęcam wszystkich, tak jak ja kiedyś, niezdecydowanych - do zabawy z fotografią studyjną.

geeker84  Dołączył: 30 Mar 2009
Witam "błyskotliwych" forumowiczów.
Wiem, że to temat o Quantuum ale może mi ktoś podpowiedzieć z jakiej firmy jest ten zestaw (pytam, bo na zdjęciach skutecznie osunęli markę, a z numeru wychodzi, że to Powerlux VC500)
i co to jest focus capture panel?
Też myślałem nad Quantuum, konkretnie SQ-201 - 2x 200 Ws, ale pomyślałem, że czasem 200W może być za mało na powiedzmy kilka osób no i jeszcze kwestia używania poza granicą PL...(bo jakoś nie mogę znaleźć Quantuum w UK lub IE) wolałbym kupić coś tu żeby nie było kłopotu z ewentualnym serwisem :-/
Najpierw zastanawiałem się nad światłem ciągłym ale po przesiedzeniu przed kompem i po wertowaniu masy opinii o tym typie światła w fotografii padło na błyskowe... przecież są żarówki pilotujące.... i nie trzeba błyskać po omacku :roll:
Jeśli chodzi o ten pierwszy zestaw to mam nadzieję, że nie jest to ten z tych co nie trzymają temperatury barwowej
A może lepiej ten :!: droższy ale chyba markowy :->
Mam już dosyć siedzenia przy kompie... tyłek boli, plecy też i żadnego pożytku jak do tej pory... właściwie to jest jeden już wiem, że: świetlówki do kuchni, halogeny do wylęgarni.
Jeszcze dodam, że zależałoby mi na względnej mobilności zestawu...
Proszę o radę i pomoc

rdomino  Dołączył: 25 Kwi 2009
Wybaczcie, że tak inne forum cytuję, ale dobra rada to dobra rada:
miniporadnik na cyberfoto

Myślę, że przy portrecie jednakowoż dobrze mieć oprócz głównego jeszcze boczne oświetlenie...
Statywy fajnie jest mieć z amortyzacją, bo jak przez nieuwagę się popuści to nie walnie w podłogę fundując lampie wstrząs flaków i oberwanie softboxa...

Sebastian  Dołączył: 19 Kwi 2006
Moj kolega w Anglii kupowal lampy tu: http://www.studio-flash.com/

Seria "M" dziwnym trafem jest ludzaco podobna do Quantuum http://www.studio-flash.com/m-series/ podejrzewam, ze to ten sam chinczyk, tylko inna nazwa.

Już kiedyś na tą stronę wchodziłem, jak szukałem oświetlenia ciągłego i na "błyskotki" nie zwracałem uwagi.
A które twój znajomy kupował?
Nie wiem dlaczego, ale wczytuje mi może 1/4 zawartości strony i to tyle... może jutro się odblokuje i poczytam co nieco o zestawach.
Sebastian napisał/a:
podejrzewam, ze to ten sam chinczyk, tylko inna nazwa

pewnie tak
nie raz tak było, że jakaś znana firma wypuszczała na rynek swoje produkty pod inną nazwą, bo np. w głośnikach uszczelka lekko się przesunęła i byłoby hańbą sprzedać to pod znaną marką, więc wymyślali jakieś dziwne nazwy i sprzedawali dużo taniej... a ci co się znali, kupowali i się cieszyli

[ Dodano: 2009-09-21, 23:26 ]
Ten zestaw wygląda dość ciekawie

Kolega kupil te 600Ws, nie wiem czy az takie mocne sa potrzebne, chyba nie. W/g mnie 300Ws wystarczy w zupelnosci.

Jak nie będzie potrzebne 600W to można przykręcić moc a zawsze będzie zapas w razie potrzeby.
Jak długo kolega ich używa? Zadowolony jest? Kupił zestaw czy osobno? Proszę wypytaj się go jak możesz, czy jest zadowolony i czy poleciłby je np. tobie, czy lepiej zainwestować w inne. Pisze tak bo jakieś muszę kupić a wolałbym mieć dobry towar ;-)
pozdrawiam

Jest zadowolony :) Wysle Ci na priv jego nr gg, to sobie pogadacie :)

dzięki
:-B

Skocz do: