godojoshi  Dołączył: 22 Wrz 2009
GX-20 - luz wewnątrz (???)
Witam! Mam nadzieję, że nie przeoczyłem podobnego problemu. Otóż w swoim GX-20 zauważyłem, że obracając body (nawet z wymontowanym obiektywem i bateria na wszelki wypadek) slysze i czuje jak w środku coś się przemieszcza, mam wrazenie ze w plaszczyznie poziomej aparatu. Czy to typowy objaw?

Drugie pytanie. Wskaznik punktu focusa w wizjerze wydaje sie polozony lekko na lewo od centrum pomiedzy ( ). Czy jest to do zaakceptowania i czy moze miec to na cos wplyw.
Dziekuje za pomoc.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
godojoshi napisał/a:
Witam! Mam nadzieję, że nie przeoczyłem podobnego problemu. Otóż w swoim GX-20 zauważyłem, że obracając body (nawet z wymontowanym obiektywem i bateria na wszelki wypadek) slysze i czuje jak w środku coś się przemieszcza, mam wrazenie ze w plaszczyznie poziomej aparatu. Czy to typowy objaw?

Było wielokrotnie na forum o tym. Matryca jest ruchoma w tych aparatach. Stabilizacja, innymi słowy, tego wymaga.
godojoshi napisał/a:
Drugie pytanie. Wskaznik punktu focusa w wizjerze wydaje sie polozony lekko na lewo od centrum pomiedzy ( ). Czy jest to do zaakceptowania i czy moze miec to na cos wplyw.
Dziekuje za pomoc.

Do zakaceptowania. Może mieć wpływ, chociaż wcale nie musi.

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
+ żyroskop położenia aparatu, czy aparat trzymasz w pionie czy w poziomie.

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Andre53 napisał/a:
żyroskop położenia aparatu

Gdyby był to żyroskop, to aparatu byś nie odwrócił. :mrgreen:

Meggido,
takie było jedno z moich tłumaczeń, choć zasugerowałem się (fakt że pojedyńczym) zdaniem znajomego posiadacza K20D, który niby nie zauważył takiego zachowania.
Przepraszam zatem za zdublowanie problemu!
Choć moje pytania obracały się w szerszym kontekście, tzn. sporego FF, dla którego jednak wydaje się brakować skali. Dlatego też zapytałem również wskaźnik punktu focusa, choć wydaje mi się, że jego przesunięcie nie za bardzo ma zwiazek z FF.
Pozdrawiam

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie ma związku z FF. W ogóle może Ci się wyświetlać kwadracik w trochę innym miejscu niż faktyczny punkt AF - nie są to rzeczy fizycznie powiązane. Poza tym kwadracik jest dużo mniejszy niż punkt AF.

Co do FF - jeśli przy maksymalnej korekcji (-10) i zdjęciach na wprost (ważne) masz zupełnie nieostro, to najlepiej wymień aparat w sklepie. A jeśli nie możesz, oddaj do naprawy. Z taką wadą nie da się robić zdjęć, niestety.

Chyba, że zdjęcia wydają Ci się nieostre, bo oglądasz na 100% powiększeniu, a to w końcu 14 megapikseli. Ale jeśli jest ostro, tylko dalej niż ustawiałeś, to trzeba wymieniać.

ubeuszek  Dołączył: 03 Cze 2008
No to muszą być palce filipinki!

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Meggido napisał/a:
Andre53 napisał/a:
żyroskop położenia aparatu

Gdyby był to żyroskop, to aparatu byś nie odwrócił. :mrgreen:

Zyroskop czy nie żyroskop, w każdym razie jakiś czujnik mechaniczny reagujący na położenie aparatu.

ubeuszek,
tak slyszalem ;-)

dsk
co do zwiazku punktu ostrosci z FF, to tak myslalem, ze brak zwiazku

co do samego FF, nieostre to nieostre, a nie trafiona ostrosc w punkt to nie trafiona ostrosc w punkt. Zreszta tyle sie juz o tym tu naczytalem, ze nie sposob tego zle zinterpretowac :cry:
Dzieki za pomoc! Zatem jezcze troche sprzet podotykam i sie nim pociesze, a potem reklamacja. Wymiana jest raczej nierealna, bo tych aparatow malo juz mam wrazenie (po tego jechalem 50km, bo u mnie juz nie bylo). Pozdrawiam!

Angel TM  Dołączył: 03 Sie 2009
Cytat

Tak, to normalny objaw (bdw. było już kiedyś poruszane)...

Co do drugiego pytania, nie zaobserwowałem u siebie takiego problemu, a zdjęcia wychodzą ostre...
wiec, albo Ci się zdaje :-P albo serwis... :evilsmile:

Skocz do: