zbirr  Dołączył: 01 Paź 2009
Wszystkich serdecznie witam, to mój pierwszy post na tym forum.
Przychodzę jako "canoniarz" po radę (ale zaczynałem od analogowego pentaxa ;) , canon wpadł po drodze jako okazjonalny za pół ceny zakup i tak zostało). Ale do rzeczy.

Statyw wybrałem benro A-297n6(dzięki temu wątkowi który jest zaje..., no powiedzmy że na poziomie). Teraz pytanie co do głowicy. Ma być kulowa i dosyć że tak powiem stabilna, bo np. body+grip+mieszek+szkło M42 swoje waży przy makro, ewentualnie inne działy ale korzystam tylko z M42 więc tu też waga bywa słuszna. I teraz jaką głowicę możecie polecić za powiedzmy niewielkie pieniądze. Z tego co wyczytałem to benro odpada, niektórzy chwalą goldphoto ale tutaj to loteria, albo trafimy spoko sztukę albo "wybitny" egzemplarz pod kompakt. Co powiecie na temat np. tej głowicy: http://www.stopfoto.pl/Gi...8910,9125).aspx gdyż mogę ją mieć za jakieś 140-150zł funkel nówkę
Aha jaki sklep możecie polecić na zakup statywu i ewentualnie głowicy?
pozdrawiam.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ogólnie polecamy sklep jabbafoto.pl - sprawdzony, prowadzony przez forowicza.

sebaa.pendrive  Dołączył: 01 Paź 2009
Jak tak jakolega zbirr, zaczynam na forum. ;-)

Potrzebuję statyw tak żeby utrzymał, k10d + grip i jakiś obiektyw włącznie z tymi na m42.
Statyw potrzebuję do fotografi makro, nocą i chciałbym spróbować astrofotografii. :-D
Co jest godne uwagi za nie wygórowaną cenę?
pozdrawiam. ;-)

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
sebaa.pendrive masz wszystko w tym wątku! Czytałeś?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
zbirr napisał/a:
Z tego co wyczytałem to benro odpada
Poważnie ? Mam B-1 i sobie chwalę.

argawen napisał/a:
Mam B-1 i sobie chwalę.

no dla mnie nie ta półka cenowa, max 300zł, a im mniej tym lepiej bo mam trochę wydatków do końca roku.
pozdr.

hasos  Dołączył: 09 Kwi 2009
polecam goldphoto 324 lub 314 + głowica jakaś - w 300 się zamkniesz

chodziło mi 300zł max na głowicę, na statyw że tak powiem mam zaskórniaki o których moja piękna nic nie wie i lepiej jakby tak zostało, z 300zł się wytłumaczę i niech żyje w przekonaniu że to za całość ;)
więc jaka głowica do 300zł?
Są opinie że benro budżetowe czyli seria BH niezbyt udana podobno też producent rezygnuje z produkcji tej serii jak również z KB,KS,KV i KJ czyli zostaje tylko B na którą mnie nie stać, z goldphoto nie wiadomo co się trafi. Gitzo odpada z wiadomych względów, giottos również loteria tzn z tych co mnie interesują to z 7001, nie wiem jak jest natomiast z 7000. Zostaje chyba tylko Manfrotto 486RC2, chyba że coś z velbona albo silka.
Doradzicie coś? Kurde kusi mnie ten giottos 7000 ale sam nie wiem by potem nie płakać. Używa ktoś tego giottos MH7000?
pozdr.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
zbirr napisał/a:
chodziło mi 300zł max na głowicę
zbirr napisał/a:
zostaje tylko B na którą mnie nie stać
?
Nieduży wybór ale jednak jedna jest.
Chyba, że cena 309 zł jest już nie do zaakceptowania (sprawdziłem tylko w jednym sklepie).

wojtek_84  Dołączył: 14 Sie 2009
Chciałem zapytać posiadaczy statywu goldphoto 324 jak sprawdza się on w terenie. Jak jest ze stabilnością i możliwością zaliczenia gleby :) ? Czy baliście się kiedyś o sprzęt zamontowany na nim ? Przyznam że ten statyw bardzo przypadł mi do gustu ze względu na swoje wymiary i możliwości.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
wojtek_84 napisał/a:
jak sprawdza się on w terenie.
Jest wszystko ok! Stabilny - pełne zaufanie, nawet nie pomyślałem, aby coś się stało ze sprzętem jest masywny itp! 99% pewności! :lol: No i cena bardzo dobra, jestem zadowolony z tego sprzętu!!!

corvus83  Dołączył: 15 Lis 2009
Jako, że to mój pierwszy post witam wszystkich forumowiczów!

Teraz pytanko:
Szukam głowicy kulowej z ruchomą podstawą do panoramowania.
Czy miał ktoś z was styczność z głowicą PHOTTIX KB-1 albo chociaż z marką Phottix?
http://allegro.pl/item813808115.html ?

Wygląda to na kopię Benro KB-1 lub B-0 tylko za 1/2 ceny - myślicie, że warto?

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Tu masz ofertę konkurencyjną - http://www.funsports.pl/p...ca+ft6664h.html - mam taką głowicę i wydaje się być całkiem OK. Funsports oferuje 3 modele tych głowic różniące się nośnością i rozmiarami - ta to środkowy model - na podstawie porównania ciężaru wydaje się mniej więcej odpowiadać tej Twojej. Różnicą w udźwigu (6 vs. 8kg) nadmiernie bym się nie sugerował - bez podania bliższych danych o kryteriach pomiaru wskaźnik ten może silnie zależeć od samopoczucia osoby decydującej o wartości wpisanej do katalogu.

Marek Wyszomirski napisał/a:
Tu masz ofertę konkurencyjną - http://www.funsports.pl/p...ca+ft6664h.html - mam taką głowicę i wydaje się być całkiem OK...

jak długo jej już używasz bo widzę że masz ją już kilka m-cy, zmieniło się coś od ostatniego posta na temat jej jakości/żywotności? i drugie pytanie czy szybkozłączka jest metalowa czy z tworzywa?
pozdr.

bsq  Dołączył: 28 Lip 2009
Czolem! Mam problem z zakupem statywu, a im wiecej czytam tym wiecej mam watpliwosci wiec standardowo chcialbym poznac Wasze opinie.
Chce kupic statyw i pierwszy dylemat jaki sie pojawia to glowica. Dotychczas pracowalem na dupnych glowicach 3d, chwytalem kilka innych (niby teoretycznie lepszych) i z glowic 3d nadal bylem niezadowolony poniewaz ciezko bylo mi przestawic np aparat o 1mm...

Dlatego tez mysle ze lepszym rozwiazaniem bylaby glowica kulowa, ale tutaj boje sie ze moze byc problem z ustawieniem idealnie poziomym....

Tak wiec - reasumujac, przydalby sie statyw z poziomica...
Przechodzac do sedna sprawy - co jestescie w stanie polecic? Czy warto ladowac sie w Slika?
Czy ktos mial przyjemnosc dotykac statyw marumi?

Dobrze byloby gdyby statyw mial albo mocno rozstawiane nogi, albo ewentualnie mozliwosc odwrotnego zamocowania aparatu. Ekstra wysoki nie musi on byc - mam 170cm, wiec taka maksymalna wysokosc nawet bylaby odpowiednia.

Aha... no i najwazniejsze - budzet to ~250zl

a i jeszcze jedno - w tematach znalezionych w szukajce jest taki balagan ze ciezko cos sensownego znalezc bede wiec wdzieczny za niespamowanie. Bedzie wiekszy pozytek z tematu.

Peterka  Dołączył: 01 Paź 2008
250zł na statyw i głowicę :shock: . Ja na Twoim miejscu kupiłbym Sherpa 600r :->

chodzi o to jaki statyw z jaka glowica... tzn ma to byc osobny zakup statywu + glowicy.

Mowimy tu o jednosci.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Gdybyś miał po 250 na głowicę i statyw, czyli 500 zł w sumie, to możnaby coś już kombinować i montować. Tak to dobrze Ci radzi Petarka - trzeba myśleć o jakimś przyzwoitym kompletnym statywie. Nic lepszego się nie wymyśli.

Marek Wyszomirski  Dołączył: 18 Kwi 2006
Zbirr - jestem przekonany że kilka dni temu odpowiedziałem już na Twoje pytanie, a tu... wchodzę na stronę i odpowiedzi nie widzę:-((((( Nie wiem, dlaczego się nie pojawiła lub zniknęła. Co do trwałości - wiele się w moich doświadczeniach nie zmieniło - w sumie mało robię zdjęć ze statywu i od września kiedy chyba poprzednio o tej głowicy pisałem użyłem jej zaledwie kilka razy. Wszystko działa jak powinno, żadnych oznak zużycia nie widać, ale... przy takiej intensywności używania skandalem by było gdyby już się pojawiły.
Szybkozłączka i płytka mocująca są metalowe. Przyznam, ze nie spotkałem głowicy sprzedawanej oddzielnie bez statywu z plastikową szybkozłączką - nawet w tych najtańszych chińskich za ok. 60zł były metalowe. Plastikowe szybkozłączki widziałem tylko w najtańszych statywach z niewymiennną głowicą.

[ Dodano: 2009-12-02, 20:21 ]
Bsq - też sądzę, zę za 250zł porządnej głowicy i dobrego statywu osobno nie kupisz. Na głowicę musisz przeznaczyć co najmniej ok. 100zł, za 150 sensownego statywu nie kupisz. Jeśli uda Ci się za te pieniądze kupić jakiegoś Velbona z serii Sherpa - to może to być rozsądny wybór.

no ja mam wlasnie ma mysli przyzwoitym kompletnym statywie. Problem polega tylko wlasnie na jego glowicy :P

mam nadzie ze juz wiadomo ocb :D

Skocz do: