Biba  Dołączył: 02 Paź 2009
K20D, jeśli zamiast 14 damy 10 mpx, to będzie mniej szumu...
Witam,

debiutuję pierwszym postem. I zapodaję problem do mądrzejszych w temacie...

Zatem jeśli na pełnej rodzielczości K20D, czyli na 14 mpx, przy czułości 3200 szumi, to tak samo będzie, gdy się będzie fociło na ustawieniu 10 mpx?
I analogicznie. Jeśli 14 mpx aparacik trzaska 3 na sekundę, to czy szybciej będzie focił serią, gdy ustawi się 10 mpx?

joker333  Dołączył: 24 Cze 2009
Biba napisał/a:
Zatem jeśli na pełnej rodzielczości K20D, czyli na 14 mpx, przy czułości 3200 szumi, to tak samo będzie, gdy się będzie fociło na ustawieniu 10 mpx?

watpie nie zmieni to w zaden sposob upakowania pikseli na matrycy
Biba napisał/a:
Jeśli 14 mpx aparacik trzaska 3 na sekundę, to czy szybciej będzie focił serią, gdy ustawi się 10 mpx?

calkiem mozliwe ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Biba napisał/a:
Jeśli 14 mpx aparacik trzaska 3 na sekundę, to czy szybciej będzie focił serią, gdy ustawi się 10 mpx?

Niestety nie.

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Hmm.. przecież aparat skaluje 14 do 10MPx, a nie jakimś cudem omija 4MPx - więc do tego trzeba dodatkowej obróbki. Raczej celowałbym w stwierdzenie, że seria będzie wolniejsza :-P

Cytat
Hmm.. przecież aparat skaluje 14 do 10MPx, a nie jakimś cudem omija 4MPx - więc do tego trzeba dodatkowej obróbki. Raczej celowałbym w stwierdzenie, że seria będzie wolniejsza :-P

nie wiem jak w tym aparacie jest ale czasem pojemnosc bufora decyduje o serii a mniej mp to mniejszy plik

joker333, bufor to raz, a ile może przetworzyć proc to drugie. Im więcej przetwarzania obrazu przed zapisem do jpg tym szybciej zapchasz bufor.

Cytat
joker333, bufor to raz, a ile może przetworzyć proc to drugie. Im więcej przetwarzania obrazu przed zapisem do jpg tym szybciej zapchasz bufor.

aj noł :mrgreen:
ciekawe swoja droga czy ma to i jaki wplyw w praktyce w k20 bo teoretyzujemy tylko w tym momencie ;-)

joker333 napisał/a:
Cytat

aj noł :mrgreen:
ciekawe swoja droga czy ma to i jaki wplyw w praktyce w k20 bo teoretyzujemy tylko w tym momencie ;-)

Nie mogę sprawdzić, bo mi jeszcze kurier nie dowiózł aparaciku. Ale skoro maszynka może cyka 21 1,6 mpx fotek na sekundę, to dlaczego ma robic tylko 3 na sekundę wielkości 10 mpx. Teza o tym, że 10 mpx powinno być cykane wolniej od 14, bo 10. robi się z przeróbki softowej 14. jakoś do mnie średnio przemawia. Jeśli miałoby to być prawdą, to w jaki sposób aparacik trzaskałby 21 1,6mpx fotek na sekundę?

Biba, w trybie burst migawka się nie rusza - jest stale otwarta. Przy 10MPx chodzi tak samo jak przy 14 - sprawdziłem :-P

matth napisał/a:
Biba, w trybie burst migawka się nie rusza - jest stale otwarta. Przy 10MPx chodzi tak samo jak przy 14 - sprawdziłem :-P

No tak, miałem nadzieję, że jakoś da się coś dookoła wycisnąć :-D

Pawelzqx  Dołączył: 22 Mar 2009
Raczej nie da rady szybciej. Głównie myślę, że to z powodu dwukanałowej matrycy(wolny odczyt), bo przy 10 mpx i tak zgrywa wszystko z matrycy. Poza tym dochodzi kwestia mechaniki(lustro i migawka).

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: K20D, jeśli zamiast 14 damy 10 mpx, to będzie mniej szum
Biba napisał/a:
I analogicznie. Jeśli 14 mpx aparacik trzaska 3 na sekundę, to czy szybciej będzie focił serią, gdy ustawi się 10 mpx?
Niestety wąskim gardłem jest tutaj nie najszybszy odczyt danych z matrycy. Numer o jakim piszesz jest możliwy w pełnoklatkowych Nikonach. Po przełączeniu na tryb APS-C wzrasta im ilość klatek na sekundę, w przeciwieństwie do ilości MP, która spada do jakiś sześciu.

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Biba,
w/g instrukcji w K20D możesz robić serią 21 klatek na sekundę przy ustawionej wielkości JPEG na 1.6M

kopperek  Dołączył: 18 Maj 2009
odnosnie szumow i downsamplingu:
http://blog.dpreview.com/...ampling-to.html

Andre53  Dołączył: 31 Lip 2009
Seria powinna być minimalnie szybsza bo zapis na karcie 10 MP jest krótszy niż 14 MP.

jzapoto  Dołączył: 25 Cze 2009
Andre53 napisał/a:
Seria powinna być minimalnie szybsza

Niestety nie jest szybsza. Przynajmniej jest niezauważalna. Ustawiłem pełny manual i wykonałem po 5 strzałów przy zdjęciach seryjnych szybkich na 14MP i 2MP. Wydaje mi się że sama mechanika jest tu ograniczeniem.

BTW bardzo ciekawe zagadnienie bo po 3 miesiącach zabawy z K20 przestawiłem rozdzielczość na 10MP ze względu na ciężar plików. Zastanawiam się w jaki sposób jest wykonywane przeskalowanie. Czy są jakieś efekty uboczne oprócz mniejszego rozmiaru pliku:)? Na chwilę obecną, po jakichś 2 tygodniach na 10MP, nic negatywnego nie zaobserwowałem. Z pozytywnych rzeczy to jedynie lżejsze pliki;).

Co do szumów to przekonuje mnie artykuł podlinkowany przez kopperek. Pozostaje jednak pytanie jakiej metody przeskalowania używa K20. Czy jest to skalowanie takie jak jedno z przykładów w artykule czy może jakaś inna magia :-/ ?

kris1980  Dołączył: 24 Lut 2008
To wy pstrykacie jpg ?
Mając K20 grzechem jest nie pstrykać w RAWie...
Po wywołaniu RAWa rożnica jest nieraz kolosalna...

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Kris1980, zdjęcia "arhtysthyczne" czy też ważne z innego powodu lecą w rawach, ale takie np. zdjęcia roślinek w terenie wykonywane na szybko w zastępstwie zrywania ich w celach dokumentacyjnych nie wymaga jakiejś szczególnej jakości. A miejsca na karcie i owszem. :->

jzapoto  Dołączył: 25 Cze 2009
kris1980 napisał/a:
Mając K20 grzechem jest nie pstrykać w RAWie...

A co jeśli rawów wołać się jeszcze nie umie? Jestem żywym przykładem. Niestety samodoszkalanie wymaga czasu, którego ciągle jakoś brakuje :-P
kris1980 napisał/a:
Po wywołaniu RAWa różnica jest nieraz kolosalna...

Chętnie zobaczę przykład takiej różnicy. Możesz podpiąć jakieś swoje prace? Zapewniam, że jeśli różnica jest naprawdę taka znacząca, to zmotywowałoby mnie to skutecznie do nauki :idea:

Jacek-aj  Dołączył: 11 Gru 2006
Cytat
Chętnie zobaczę przykład takiej różnicy. Możesz podpiąć jakieś swoje prace? Zapewniam, że jeśli różnica jest naprawdę taka znacząca, to zmotywowałoby mnie to skutecznie do nauki

-no już było o tym do znudzenia.
Kwiatki na łące proponuję focić jakimś kompakcikiem (lżej i taniej).
A tak w jednym zdaniu, to można by tak:
-w RAW-ie masz "sterowalność" wszystkich parametrów, jak sobie TY życzysz, a nie producent, który zawsze "interpretuje po swojemu" -przetworzenia JPG. Czyli to są takie ustawienia fabryczne.
Warto też archiwizować RAW-y, bo można w innym "momencie życia", zupełnie inaczej "przeinterpretować" zdjęcie.
A obróbka ? - każda "interwencja"szopa-pracza obniża jakoś jakość, nie myślałeś o tym?? W RAW-ie, z wieloma parametrami można poradzić sobie wcześniej.

Faktem jest, przy zdjęciach pamiątkowych, z wakacji, w dobrych war.oświetleniowych i dobrze dobranym balansem bieli, można od bidy i na jpegach, tylko po co?

W innych sytuacjach zdjęciowych, tak jakoś szkoda tej Twojej roboty na jpg.
Proponuję mniej strzelać, a celniej :evilsmile:

pozdro

Skocz do: