Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
  Omijac Parisoptique z daleka!
Jakiś czas temu znajomy zamówił dość drogie szkła i oprawki. Okulary przyszły i zostały odebrane. Po tygodniu odwiedził okulistkę i tak ni z tego ni z owego poprosiła go o zdjęcie okularów, żeby je obejrzeć. Zrobiła dziwną minę i zapytała co to miały być za szkła, bo te co są teraz to jakaś tandeta.

Z racji tego, że znam bardzo dobrze pewną osobę pracującą w PO ok 3 miesięcy zapytałem co jest grane. No i się dowiedziałem, że zlecenia lecą albo z dopiskiem "MA BYĆ [i tu pada nazwa firmy]" (jeśli klient wykaże wiedzę o szkłach), a jeśli tego dopisku brak dostaje się tanią podróbkę.

Okulary poleciały do ekspertyzy i sprawa oparła się w sądzie.

Podobno jest wiele takich przypadków i gro, o których nikt nie wie.

Rżną nas na wszystkim. A cierpi najbardziej ten co się nie zna... Ja sam noszę okulary.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Ja miałem jeszcze bardziej zdziwioną minę jak się okazało po 2 latach, że optyk zamienił mi szkła (prawe na lewe i odwrotnie)... Jak się okazało nie byłem jedynym tak fachowo obsłużonym klientem Pani Jasiczek w mym pięknym mieście. Od tego czasu okulary zamawiam w Vision Express - obsługa miła i ceny niższe.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Mam okulary z Vision Express. Po kilku miesiacach poajwily sie na nich dziwne artefakty - jakby rozwarstwienie powlok. Ciezko opisac - moze sprobuje sfotografowac, bo to ciekawe.

Stalo sie to po raz drugi - pierwsze szkla po kilku miesiacach poszly do wymiany. Za drugim razem przeoczylam "termin gwarancji" [chociaz moze by to objelo?] i dalam sobie spokoj pozniej. Troche uposledza to patrzenie.

Za niedlugo czeka mnie wymiana okularow i mam zagwozdke co wbrac. Czy znow zaryzykowac VE i ewentualnie reklamowac do bolu?

Proponuję normalnego optyka na osiedlu, który już lata prowadzi tam interes nie sieć.

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
To ja dorzucę: moja mama kiedyś w VE robiła okulary, odbiera i widzi w nich gorzej niż bez nich. Sprawdzają, wszystko się zgadza z receptą. Tylko okazało się, że okulista z VE zapisał w recepcie jakieś bzdury, które nie wiadomo skąd mu się wzięły. Nie wiem, jak to możliwe, może był przemęczony, czy coś.

PS. Ja od lat robię okulary w VE i nie miałem żadnych problemów.

jorge.martinez  Dołączył: 16 Maj 2007
Najlepsze hity wychodzą, jak człek roki sobie w VE badanie wzroku. W każdym z punktów wyjdzie wam inna wada :-)

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
jorge.martinez napisał/a:
Najlepsze hity wychodzą, jak człek roki sobie w VE badanie wzroku. W każdym z punktów wyjdzie wam inna wada :-)

tu jak zwykle duże znaczenie ma czynnik ludzki czyli wszystko (wynik badania) zależy od osoby obsługującej sprzęt i jej wiedzy/umiejętności

paweł p  Dołączył: 20 Lis 2008
troszkę też jest tak, że w VE robi się zakupy przy okazji zakupów w centrach handlowych , i nie ma czasu i warunków np na poszerzenie źrenic - co czasem się przydaje przy doborze okularów. Poza tym gdzie można kupić np. lepszą wędlinę - w supermarkecie (idą na ilość), czy np w osiedlowym sklepiku u np pani Basi (by przetrwać musi iść na jakość)?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
mygosia napisał/a:
Za niedlugo czeka mnie wymiana okularow i mam zagwozdke co wbrac. Czy znow zaryzykowac VE i ewentualnie reklamowac do bolu?
PiotrR napisał/a:

PS. Ja od lat robię okulary w VE i nie miałem żadnych problemów.
Też się uzależniłem od VE, nie miałem tam żadnych problemów, ale jak ostatnio zostawiłem okulary na wakacjach, to z ciekawości zaglądnąłem do Fielmann'a w Galerii Krakowskiej. Badanie jest za darmo, bez konieczności kupna okularów. Wybrałem sobie oprawki, które mi się spodobały najbardziej, okazało się, że kosztują 20pln - już dobrze. Do tego mają ofertę dla własnych oprawek, że najtańsza opcja razem ze szkłami kosztuje łącznie 40pln. Ja wybrałem sobie dodatkowo antyrefleks, całość wyszła 80pln. I za te osiem dych mam przyjemne oprawki, szkła Zeissa (ponoć), jakieś gwarancje i ecie-pecie w stylu pudełko i chustka.

Trochę mnie to zaskoczyło - od lat byłem przyzwyczajony do tego, że okulary to wydatek rzędu ~200-300 złotych i w górę. Teraz co prawda mam szklane soczewki, ale mimo potężnej wady nie ciążą mi w żaden sposób, niewiele różnią się od poprzednich. Jak do tej pory żadnych problemów. Jedyny minus był taki, że odbiór był tydzień później (informują, że 2 tygodnie, ale jak się wyrobią wcześniej, to wysyłają SMS'a)

VE polecam, jeśli komuś pasują ich promocje (te co przychodzą listownie) - pamiętam, że raz czy dwa zagrałem tymi karteczkami tak, że wyszło całkiem sensownie.
*puf*

Szkła Zeissa w takiej cenie?

j+  Dołączył: 01 Sty 2008
Crow, jakiej odpowiedzi oczekujesz? ;-) Znać się nie znam, ale jakoś źle przez nie nie widzę. Chcesz konkretniejszych informacji to albo tutaj http://www.fielmann.pl/ albo w salonie :-)
*puf*

j+ napisał/a:
Teraz co prawda mam szklane soczewki,

zboczenie zawodowe, ale sądzę, że powinny być zakazane, mało fajnie takie szkło z oka wyciagać (dla pacjenta szczególnie), a czasami zdaża się

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Myślałem, że szkło już dawno zostało wyparte przez plastik. Same zalety.

A te powłoki antyrefleks coś dają czy tylko błyszczą się na zielono?

Effendi napisał/a:
A te powłoki antyrefleks coś dają czy tylko błyszczą się na zielono?

działaja podobnie do tych na objektywie :-P ;-)

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
paweł p napisał/a:
działaja podobnie do tych na objektywie
Są różne powłoki tak jak różne bywają obiektywy. Czasem bardziej wyglądają niż działąją.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
mygosia napisał/a:

Nie wiem. Też robiłem u nich dwie pary i nic się nie psuje... Ale jak chcesz dobrze i tanio to znajomi polecają optyka przy rynku (przy wylocie w stronę sądu). Podobno ceny oprawek dużo niższe niż w sieciach.

Powłoki na soczewkach okularowych i na obiektywach działają tak samo, oczywiście są lepsze, gorsze, moga mieć kolor zielony, niebieski, złotawy, mogą lepiej lub gorzej likwidować odbicia światła na szkle, lepiej lub gorzej chronić przed brudem, dawać lepsze utwardzenie powierzchni itp, itd

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Ja mam w okularach soczewki Hoya - bardzo polecam. :mrgreen: Tyle że są "plastikowe". Z dość dobrymi powłokami.

gajos007  Dołączył: 19 Cze 2008
dsk napisał/a:
Ja mam w okularach soczewki Hoya - bardzo polecam. :mrgreen:
ja też i też polecam.....nie rysują się :mrgreen:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
Mam okulary z powłokami i parę zapasowych okularów bez powłok (takie co to je właśnie wziąłem w VE w promocji "druga para gratis" i nie chciałem już za nic dopłacać). W pewnych warunkach różnica jest wyraźna. W okularach z powłokami nigdy nie mam blików, a w tych bez powłok, gdy jakieś źródło światła jest na obwodzie pola widzenia, to i owszem.

Skocz do: