Benek  Dołączył: 18 Wrz 2008
opiszon napisał/a:
Benek, no przecież pisałem o tym już wcześniej :-/

Ale dopiero teraz to sobie zwizualizowałem :lol:

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Benek, mówię ci, nie ma co się zastanawiać, bo w końcu i tak kupisz 540tkę, po co się kręcić w te i wewte :?:

[ Dodano: 2009-10-14, 23:14 ]
Benek napisał/a:
Ale dopiero teraz to sobie zwizualizowałem
:-B

darkduch  Dołączył: 29 Cze 2008
Benek, pierwsza lampa. Całkowitą moc często gęsto używam. Najbliższy kościół jest wysoki i ciemny itd.

Nawet na małej sali gimnastycznej, lubię mieć równo oświetlone.

Przy pionowych kadrach bez obracania lampy sobie nie wyobrażam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Benek, miałem wcześniej Tumaksa 386 (który dwukrotnie zszedł) i bardzo często brakowało mi mocy, teraz mam Metza 48 i mocy też brakuje ale na szczęście rzadziej.

plwk napisał/a:
Benek, miałem wcześniej Tumaksa 386 (który dwukrotnie zszedł) i bardzo często brakowało mi mocy, teraz mam Metza 48 i mocy też brakuje ale na szczęście rzadziej.

:!: Dzięki, właśnie, o takie opinie mi chodzi. Cholera, a już byłem prawie zdecydowany na FGZ 360, prawie zamawiałem... :-/

P.S. W jakich sytuacjach brakowało ci najczęściej mocy?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Większe pomieszczenia z wysokim sufitem a ludzie kilka metrów ode mnie (takie typowe przedszkola i szkoły :mrgreen: ), otwarta przestrzeń wieczorem i konieczność/chęć doświetlenia większej grupy.

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Światła zawsze jest za mało. Ja już standardowo noszę w torbie dwie lampy: AF-540 FGZ oraz nikona SB 24 z założoną na stałe fotocelą, której używam jako kontry. Nigdy nie narzekałem na nadmiar światła i coraz częściej używam trzeciej lampy z fotocelą.
Plastyka tak zobionych zdjęć rekompensuje mi ciężar torby, którą muszę nosić.

plwk napisał/a:
Większe pomieszczenia z wysokim sufitem a ludzie kilka metrów ode mnie (takie typowe przedszkola i szkoły :mrgreen: ), otwarta przestrzeń wieczorem i konieczność/chęć doświetlenia większej grupy.

Cholera. Właśnie o takich rzeczach myślałem. No cóż, ciągle się waham, ale czuję, że jednak wysupłam więcej grosiwa na FGZ 540...

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
Benek, nie będziesz żałował :-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
matth napisał/a:
Benek, nie będziesz żałował

Zdecydowanie nie będziesz. Warto!

Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
zabawę będziesz miał przednią, ja moją 540stkę mam od roku i nacieszyć się nią nie mogę ;) ratuje życie, zwłaszcza o tej porze roku
mały przykład poniżej

Olo73  Dołączył: 13 Paź 2008
Benek posłuchaj. Mam 540 i 2 x 360. Pierwszą lampą (dedykowana do Pentaxa) jaka kupiłem była 360. Po jej zakupie więcej jak się okazało nadal używałem starego metza 40 mz-2 niż 360 a dlaczego a dlatego , że metz był 1- mocniejszy chociaż pod względem mocy 360 też nieźle daje radę ale 2. metz obracał się na boki a 360 nie. Więc moja rada jest taka jak możesz to kup 540 - kupisz raz i nie będziesz miał uczucia niedosytu i tego, że ci czegoś brakuje. Jak 540 jest za droga to rozważ sigmę 530 dg super cena coś koło tysiąca - duża moc, HSS, wireless, obracany i podnoszony palnik albo metza 48 za niecałe 900zł.

So Seductive  Dołączył: 14 Cze 2009
Zastanawiam się nad kupnem AF360 i ciekawi mnie jedna rzecz , jak często korzystacie z obracanego palnika w innych lampach ? Bo widzę głównie to mnie może ograniczać w pracy z nią. A nie wiem czy po prostu nie olać tego i się nią cieszyć. No chyba , że ten brak jest praktycznie zawsze odczuwalny. Bo kiedyś wydawało mi się , że najczęściej będę odbijał od sufitu. :evilsmile:

squonk  Dołączył: 01 Wrz 2008
Obracany palnik się przydaje... miałem 360-ykę, sprzedałem, teraz mam 540 pentaxa i 44 af-1 metza - oba kręcą mordką..

No tak , niestety na 540 mnie na razie nie stać , a 44 bodajże nie ma HSS :roll: trzeba czekać na jakiegoś Metza 48 na giełdzie :lol:

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
So Seductive napisał/a:
Bo kiedyś wydawało mi się , że najczęściej będę odbijał od sufitu. :evilsmile:

Sufity mają to do siebie, że czasem nie są tam gdzie być powinny...
Zdecydowanie polecam lampę kręcącą mordką.

So Seductive napisał/a:
No tak , niestety na 540 mnie na razie nie stać , a 44 bodajże nie ma HSS :roll: trzeba czekać na jakiegoś Metza 48 na giełdzie :lol:
Albo Metz 50 (nowa wesja 48-ki). Kupowanie (zwłaszcza po obecnych cenach) 360 imho mija się z celem...

50'tek mało na razie , trudno poczekam trochę :) dzięki za odpowiedzi.

Lento Violento  Dołączył: 13 Kwi 2010
squonk napisał/a:
Kupowanie (zwłaszcza po obecnych cenach) 360 imho mija się z celem...

A jaka była wcześniej cena ? Od niedawna obserwuję rynek pentaxa więc pytam z ciekawości ..

ja kupowałem za ok.600pln, teraz uważam że przepłaciłem...

Skocz do: