sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
Wizjery elektroniczne coraz lepsze
Powolutku wizjery elektroniczne wkraczają na obszar do tej pory zarezerwowany tylko dla wizjerów optycznych. Po Panasonicu G1 i jego wizjerze w technologii LCOS o rozdzielczosci 1,4 MPix dającym obraz większy niż np. ten w K10D(!) na rynek wchodzi Epson z wizjerem w technologii HTPS (high-temperature polysilicon TFT color LCD) o nazwie firmowej Ultimicron. Rozdzielczość 800x600 (łącznie 1,44 MPix), szybkie odświeżanie, oddanie 92% kolorów z przestrzeni barwnej sRGB zapewnią wysokiej jakości obraz, gdzie na pewno ciężko będzie się dopatrzyć pojedynczych pikseli. Jak widać po ostatnich akcjach producentów era bezlusterkowców nadchodzi, zapewne coraz więcej firm będzie miało takie systemy w swojej ofercie - miejmy nadzieję, że wkrótce dołączy do nich i Pentax.

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
sylwiusz napisał/a:
miejmy nadzieję, że wkrótce dołączy do nich i Pentax.
a ja mam wielką nadzieję że nie. Wizjer optyczny pokazuje więcej kolorów :-P

Bawiłem się G1, wizjer jest ciekawy ale przypomina mi to czasy użytkowania hybrydy canona s1is, nie chcę powracać do tych czasów, nie ma to ani krzty feelingu, nie wiem co po za ew. podświetleniem przemawia za wyższością takiego wizjera, wyświetlenie informacji bezpośrednio na nim?
Chyba wolę parametry poniżej wizjera a nie na nim.

Takie wizjery to jak biust silikonowy, niby większe i ładniejsze (chociaż też nie koniecznie) ale sztuczne. Do tego świadomość tej sztuczności ciągle pozostaje.

Czy ciągły podgląd na żywo (na dużym LCD czy też takim wizjerze elektronicznym) nie wymusza stosowania mniejszej matrycy, żeby uniknąć problemów z przegrzewaniem?
Czy da rade zamontować jakoś dodatkową matrycę "roboczą" specjalnie do tego LV tak, żeby nie trzeba było używać lustra, czy jednak była by ona zamontowana w komorze pryzmatu?

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
sylwiusz, a gdzie jest to Twoje charakterystyczne: ;) na końcu wypowiedzi?

matth  Dołączył: 21 Kwi 2008
No nie wiem.. Może to będzie krok do przodu dla wszelakich hybryd i zaawansowanych kompaktów, ale imo krok wstecz dla użytkowników lustrzanek z pryzmatem pentagonalnym :roll:

Eldred napisał/a:
Bawiłem się G1, wizjer jest ciekawy ale przypomina mi to czasy użytkowania hybrydy canona s1is, nie chcę powracać do tych czasów, nie ma to ani krzty feelingu, nie wiem co po za ew. podświetleniem przemawia za wyższością takiego wizjera, wyświetlenie informacji bezpośrednio na nim?

Jest wiele "za" - histogram na zywo, podglad na biezaco balansu bieli, linie pomocnicze bez wymiany matowki. Jasne, ze sa tez wady, ale wyglada na to, ze kazde z rozwiazan ma swoje "za" i "przeciw". Wlasnie jedno "przeciw" - slaba rozdzielczosc EVF - odpadla ;-) No i wraz z wizjerem elektronicznym nie ma potrzeby uzywania lustra i jego komory - zmniejsza sie rozmiar korpusu oraz szkiel, ktore moga byc wielkosci tych do dalmierzy a ze wzgledu na blizsza odleglosc tylnej soczewki od matrycy - polepszaja sie znaczaco parametry szerokokatnych obiektywow o niemal symetrycznej konstrukcji jak np. Biogon Zeissa - to zawsze zawsze bylo mocna strona dalmierzy.

Cytat
Chyba wolę parametry poniżej wizjera a nie na nim.

W G1 mozna sobie zrobic i tak, do wyboru do koloru :-)

Cytat
Czy da rade zamontować jakoś dodatkową matrycę "roboczą" specjalnie do tego LV tak, żeby nie trzeba było używać lustra, czy jednak była by ona zamontowana w komorze pryzmatu?

Da sie:
http://www.dpreview.com/reviews/olympuse300/

[ Dodano: 2009-10-15, 11:51 ]
Samp napisał/a:
sylwiusz, a gdzie jest to Twoje charakterystyczne: ;) na końcu wypowiedzi?

Hehe, bo nic nie wiem o bezlusterkowcach Pentaxa poki co :-) Ale wiem, ze za pare dni bedzie wielka, kilkudniowa konferencja Pentaxa dla dealerow - cos powaznego sie szykuje, za pare dni pewnie ladnych pare osob w Europie bedzie nawet wiedzialo co ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
sylwiusz napisał/a:
histogram na zywo, podglad na biezaco balansu bieli, linie pomocnicze bez wymiany matowki
Akurat tych rzeczy wogóle nie potrzebuję, ale:

sylwiusz napisał/a:
zmniejsza sie rozmiar korpusu oraz szkiel, ktore moga byc wielkosci tych do dalmierzy
To jest moim zdaniem ogromna zaleta, jeśłi przy utrzymaniu jasności można zrobić mniejsze szkła, i przy utrzymaniu wielkości matrycy mniejszy aparat, to jestem jak najbardziej za.
Problem polega na tym że nie widziałem jeszcze obiektywu dedykowanego pod 4/3 który miałby f1.4, a z f1.7 jest tylko jeden (jeśli dobrze pamiętam do 20/1.7) co więcej matryca jest mniejszą niż aps-c.
Wygląda więc na to że ten trend nie idzie w kierunku zachowania plastyki obrazu a jedynie w kierunku minimalizacji i rozbudowania funkcji związanych z filmowaniem.

No a z tą matrycą to wiedziałem że coś takiego jest, i chyba także w lustrzankach sony, tylko nie byłem pewien. Pewnie że wygodnie było na hybrydzie pracować w trybie M, kiedy od razu widziałem czy przy danych ustawieniach będzie odpowiednio jasno na zdjęciu i jak wygląda w danym momencie ustawienie WB, ale taki już urok lustrzanki, i wolę robić zdjęcia tak jak na k20d, tym bardziej że robię tylko w rawach więc nie przejmuje się tak balansem.

Masaho  Dołączył: 31 Sie 2008
Pamiętam czasy gdy fociłem Minoltą Z1. Aparat ten ma coś w stylu wizjera z matrycą (tylny wyświetlacz obraca się wewnątrz kompaktu i widać go przez wizjer). Największą zaletą dla mnie był podgląd zrobionego zdjęcia bez odrywania oka od aparatu, na prawdę fajna rzecz.

A co myślicie o wizjerze optycznoelektronicznym? Do wyboru w zależności od sytuacji? Albo taki nakładany na siebie z regulacją przezroczystości każdego z nich? To dopiero by było ciekawskie :mrgreen:

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Wielką, często niewykorzystaną zaletą EVF jest możliwość obracania takiego wizjera w różnych osiach, niczym wizjer kątowy. Niektóre hybrydy z tego korzystały, np. Minolta serii A i wcześniejsze modele, jak Dimage 7i, itp.
Inną zaletą jest to, że można zrobić całkiem fajnego pseudo lustrzankowca w stylu Pentaksa ME Super. Miałem w ręku już PENa i wiele mniejszy od ME nie jest. Przy dobrym EVF możnaby zrezygnować z zewnętrznego LCD i dzięki temu umieścić matrycę głęboko przy tylnej ściance i wszystko zmieścić w obudowie rozmiarów PENa + pentaksowe naleśniki i bijemy konkurencję pod postacią Olympusa i Panasonica (zakładając oczywiście, że w jakimś innym aspekcie Pentax nie da plamy) :-P

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
pawelek-79 napisał/a:
Przy dobrym EVF możnaby zrezygnować z zewnętrznego LCD

...i wtedy dać akcesoryjny, większy wyświetlacz lcd na kabelku wpinanym w gniazdo na obudowie ;-)

thrackan napisał/a:
...i wtedy dać akcesoryjny, większy wyświetlacz lcd na kabelku

O! I to jest właściwy kierunek rozwoju EVF. Wywalić ten wielki, zajmujący coraz więcej miejsca LCD i zastąpić go malutkim i zgrabiutkim EVF.
A co powiesz o wpinanym lcd w sanki lampy i sierowanym w górę, jak matówka w lustrzankach bez kominka? ;-)

Ryszard  Dołączył: 04 Paź 2006
Eldred napisał/a:
Problem polega na tym że nie widziałem jeszcze obiektywu dedykowanego pod 4/3 który miałby f1.4

Dla ścisłości Leica ma chyba 25/1.4 Ale cena i gabaryty okrutne, no i nie ma mowy o jakichkolwiek opcjach do wyboru. Dla mnie to szkło to raczej ciekawostka przyrodnicza.
Eldred napisał/a:
co więcej matryca jest mniejszą niż aps-c

A tego bym nie przeceniał. Tak naprawdę, to APS-C bliżej wielkością do matryc 4/3 niż do FF.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
pawelek-79 napisał/a:
A co powiesz o wpinanym lcd w sanki lampy i sierowanym w górę, jak matówka w lustrzankach bez kominka? ;-)

Też ciekawe, zwłaszcza, jeżeli to byłby właśnie jeden i ten sam monitorek (jak chcesz, to zwisa na kabelku, a jak potrzeba stabilności, to na sanki go). Tylko nie wiadomo, czy taki zminiaturyzowany aparacik będzie się w miarę wygodnie trzymało i obsługiwało na modłę średniego formatu ;-)

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
sylwiusz napisał/a:
Ale wiem, ze za pare dni bedzie wielka, kilkudniowa konferencja Pentaxa dla dealerow - cos powaznego sie szykuje, za pare dni pewnie ladnych pare osob w Europie bedzie nawet wiedzialo co ;-)

Sylwiusz już 645D? Czy cos innego? Kiedy konkretnie ta konferencja?

Crow  Dołączył: 08 Paź 2008
Oj szykuje, się szykuje ;)

Konferencja bedzie na dniach :-)
BTW - takie male porownanie dwoch 35/1.4 do FF, zgadnijcie, ktora jest do lustrzanki a ktora do dalmierza? :-D

gebi  Dołączył: 05 Maj 2006
sylwiusz, chyba nie sugerujesz, że Pentax na konferencji chce pokazać prototypy bezlusterkowych "luster"? :-)

gebi napisał/a:
prototypy bezlusterkowych "luster"?

Po sukcesie PENa to chyba każda firma w tej chwili chce :mrgreen:

Ja tam bym zwrócił uwagę na poniższą część wypowiedzi Sylwiusza:
sylwiusz napisał/a:
dwoch 35/1.4 do FF
:-P

Ale dalsze dyskusje na ten temat proponuję w dziale - "plotki". Tu mówimy o EVF.
Mnie zawsze zastanawiało, dlaczego Minolta mogła w modelu A2 wstawić wizjer nieporównywalnie lepszy od pozostałych (przynajmniej w kwestii rozdzielczości) i nie znaleźć naśladowców, a co więcej - zrezygnować z niego w następnym modelu. Akurat w tym czasie to była chyba jedna z najlepiej sprzedających się hybryd.
Dopiero teraz wejście "dalmierzy" cyfrowych w rynek DSLR zmusiło producentów do zainteresowania się wysokorozdzielczymi ekranami.

A ja to bym chciał zasadzić na bagnet bezlustrowca moje limitedy...

Crow napisał/a:
A ja to bym chciał zasadzić na bagnet bezlustrowca moje limitedy...

Bez przejsciowki nie da sie. A zprzejsciowka to nawet na Samsunga NX da sie.

To to ja wiem dlatego liczę, że do nowego dziecka będzie można dokupić odpowiedni pierścień. Tylko jak to będzie wyglądało wtedy... Jakiej on powinien być grubości bo mi się szukać nie chce a z głowy nie pamiętam :?:

Skocz do: