Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Z cyklu "procesory do notebooka", T9600 czy P9600?
Witam serdecznie,

Pytanie jak w tytule, który z tych procesorów będzie lepszy ? T9600 niby jest nieznacznie szybszy, ale zużywa o 10W więcej oraz słyszałem, że się bardziej grzeje.
A jak jest z podkręcaniem? Który z nich nada się do tego lepiej?
Bardzo proszę o wszelkie wskazówki ;-)

Pozdrawiam :-B

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
espresso napisał/a:
jaki to ma sens? czy to nie tak jak z malucha robić F1?

dopoki chlodzenie daje rade, mozna sie tak bawic, jesli komus zalezy na wyciagnieciu wszystkiego z komputera i nie zalezy na gwarancji :).
zreszta popularna praktyka wsrod producentow jest "sztuczne" obnizanie taktowania procesora. czemu wiec nie wykorzystac drzemiacych w procesorze mozliwosci? :-)

Oj tak tylko zapytałem dodatkowo, nie robmy z tego wojny ;-)

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Przemekbelch, jeśli już masz wiadomości ze bardziej się grzeje, to ja bym wziął ten chłodniejszy... irytuje mnie jak wiatrak się za bardzo rozkręca, a jak odpalisz coś procesoobciazajacego to będzie gorąco nawet na obudowie...

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
Ja mam core 2 Duo t6400 Cpu 2.00Ghz - Dobry to procesor ? wydajny jak na lapka?

negocjatorek  Dołączył: 12 Kwi 2007
Przemekbelch dokładnie tak jak pisze espresso. Nie wiem czy to twój pierwszy laptop czy nie i jakie masz doświadczenia z nimi związane, ale wiatraki w lapkach są bardzo irytujące jak się rozkręcają na maksa a z takimi prockami nie będzie trudno...

Tak, to ma być mój pierwszy laptop. Ale chciałbym nim zastąpić obecnego PCta, więc nie ma mowy o 1.6 bo zwyczajnie programy graficzne i gry, których używam się nie wyrobią.
Tak więc chciałbym, by procesor był mocny. Stąd moje pytanie ;-)
Nie mam pojęcia jak wyje wiatrak w lapku, ale u mnie w pcie też potrafi trochę posuszyć. Z tym, że jeżeli nie załaduję po granice możliwości procka to chyba nie powinien się za mocno rozkręcać?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Jeśli chcesz obrabiać zdjęcia to o laptopie nawet nie myśl. To co widać na monitorze jest tak zmienne, w zależności od kąta patrzenia, że szkoda czasu i nerwów.

TomaSzSz  Dołączył: 04 Lip 2007
plwk, zewnętrzny monitor daje radę ja tak robię i nie narzekam. Fakt za cenę mego laptopa kumpel kupił stacjonarny 4 rdzeniowy z 8g ramu i jakimś tam geforcem na wypasie, + monitor full hd.

espresso, muszę, niestety. Komputer ma jeździć ze mną dosyć często, a taszczenie stacjonarki nie wchodzi w grę...
Co do gier- chciałbym spróbować paru nowych pozycji, bo obecny komputer mimo, że nie najgorszy- niestety nie pozwala mi na to.
plwk napisał/a:
Jeśli chcesz obrabiać zdjęcia to o laptopie nawet nie myśl. To co widać na monitorze jest tak zmienne, w zależności od kąta patrzenia, że szkoda czasu i nerwów.

Coś Ty, mam zamiar podpinać pod to porządne CRT jeśli chodzi o obróbkę.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
no wlasnie - wszystko zalezy jaki laptop. sa jeszcze produkowane takie, na ktorych z powodzeniem mozna edytowac fotografie i nie tylko :), np.:
thinkpad w700

edit:
dla nie wladajacych anglosaskim
kalibracja wbudowana w komputer, dodatkowy ekranik chyba widac :), jest tam tez wbudowany tablet i rysik do niego, podwojny dysk dla backupu, full HD i inne takie :D
cena tez full HD :evilsmile:

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
negocjatorek napisał/a:
to będzie gorąco nawet na obudowie...
To jest podstawowa zaleta notebooka przy pracy jesienią i zimą - podgrzewana klawiatura. ;-) (mam z natury zimne dłonie). Jak sobie jeszcze dodatkowo stopy na zasilaczu położę... (choć, cholera, dwie to ledwo, ledwo się mieszczą i jest niewygodnie, więc się na ogół grzeją na zmianę)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Przemku, kup sobie xboxa do gier i tańszego lapka :P

YellowLabel, wpadniesz do mnie ze swoim Xboxem i pokażesz z czym to się je ? :-D

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
Stary, przepraszam.
Jak tylko pewne sprawy w życiu osobistym się unormują to obiecana wódeczka + xbox na pewno do Ciebie zawitają! wraz ze mną ofc :)

Skocz do: