Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Szumak, ale teraz mam 1MB cache jak mniemam. A w tym jest ich 12MB. Słyszałem gdzieś kiedyś, że to głównie cache procesora daje mu "kopa".
Pamięć w PC to 1GB 667Mhz. Tutaj ma być 4GB 1066Mhz. Nie wiem jedynie jak z szyną procesora.
Planuję zakupić Photoshopa wersji 2/3 i tutaj chciałbym, żeby nie dusił się na lapku. Można mieć taką nadzieję?

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
OMG, wy na nawiasy narzekacie. Mi poszło na odwrót, strasznie się wyrobiły i teraz klapkę jak nieco bardziej od pionu odchylę, to jeżeli się nie zorientuje zawczasu, to słyszę takie ŁUP! Mój kolega nie ma tego problemu (też ma Acera), ale w razie czego ma możliwość dokręcenia ich śrubokrętem, u mnie takiego luksusu nie ma (ASPIRE 1640Z, 15'4). Inna sprawa - padł mi slot ramu na karcie. Najpierw były efektowne zawieszki, potem kilka niebieskich ekranów aż w końcu przy starcie wyskakiwał czarny ekran (przekładałem ram parę razy bo miałem dwie kości, zatrybił dopiero jak jeden slot pusty zostawiłem). W dodatku, nie uwierzycie - wlazł m ROBAL pod matrycę!
Tutaj macie zdjęcie: http://desmond.sextv.pl/IMGP7609.jpg *

Poza tymi problemami to sądzę że jeszcze ten laptop mi trochę posłuży, ale osobiście jak bym kupował (a będę) coś nowego, to innej firmy. Z serwisu nie korzystałem.

A, ten acer kosztował 2,6 k, więc chyba do kategorii "droższe" się zalicza ;>

Uprzedzając panikarzy, na tej stronie nie ma wirusów, zresztą jak niby obrazkiem komputer zainfekować?

Szumak  Dołączył: 18 Cze 2007
Przemekbelch napisał/a:
teraz mam 1MB cache jak mniemam. A w tym jest ich 12MB.
Przemekbelch napisał/a:
Pamięć w PC to 1GB 667Mhz. Tutaj ma być 4GB 1066Mhz.

Poza tym zmieniasz AMD na Intela ;)
W takim razie powinieneś odczuć różnicę. Szopa nie będzie dusić laptopa o takich parametrach przy obróbce zwykłych zdjęć.

Desmond napisał/a:
Inna sprawa - padł mi slot ramu na karcie. Najpierw były efektowne zawieszki, potem kilka niebieskich ekranów aż w końcu przy starcie wyskakiwał czarny ekran (przekładałem ram parę razy bo miałem dwie kości, zatrybił dopiero jak jeden slot pusty zostawiłem).

1. Przedmuchałeś sloty?
2. Sprawdziłeś obie kości osobno? Częściej uszkodzeniu ulega kość pamięci.
Testy rób przy pomocy memtest86+

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Desmond napisał/a:
A, ten acer kosztował 2,6 k, więc chyba do kategorii "droższe" się zalicza ;>

mój kosztował 3 kloce, więc był z jeszcze droższej półki ;-) (czyli póki co 1kPLN rocznie - mam zamiar zejść z tym ratio trochę niżej :-P )

Ja kupiłem rozbudowaną Toshibę L300, mam ją od 6 miesięcy, 2 razy była w serwisie i kwalifikuje się do trzeciej wizyty. Wymieniona była płyta główna, bios a teraz pada inwerter napięcia podświetlenia matrycy.
Pewnie gdybym kupił Acera zapłaciłbym sporo mniej i miał święty spokój :)

Przemekbelch  Dołączył: 05 Lut 2008
Szumak, mam ew. do wyboru procesor P9700 z dwoma jajkami. Mniej się grzeje (28W vs 45W). Ale tak myślę, że skoro intel wycenia Q9100 na ponad 500 dolarów więcej, to coś musi być na rzeczy ?

Tutaj: http://www.cpubenchmark.n...100+%40+2.26GHz także ma znacznie więcej pkt (2,252 ma p9700, 3,349 ten czterojajowiec).
Ale z drugiej strony testy to jedno, a rzeczywistość drugie... Sam już nie wiem :roll:

Desmond  Dołączył: 07 Paź 2008
Szumak napisał/a:
2. Sprawdziłeś obie kości osobno? Częściej uszkodzeniu ulega kość pamięci.
Testy rób przy pomocy memtest86+
Przekładałem pamięci na wszystkie możliwe sposoby, wszystkie kombinacje, cokolwiek bym nie włożył do tego slotu to nie działało. Ale przyznam, że slotów nie przedmuchiwałem.

[ Dodano: 2009-10-31, 17:21 ]
Cytat
Ja kupiłem rozbudowaną Toshibę L300, mam ją od 6 miesięcy, 2 razy była w serwisie i kwalifikuje się do trzeciej wizyty. Wymieniona była płyta główna, bios a teraz pada inwerter napięcia podświetlenia matrycy.
Znajomy ma Della (XPS 1330 albo coś takiego), ma go krócej odemnie a już mu płytę główną już wymieniali, klawiaturę i coś jeszcze. Ale ma gwarancję "Next business day", serwisant mu do domu przyjeżdżał.

Przemekbelch napisał/a:
Tutaj: http://www.cpubenchmark.n...100+%40+2.26GHz także ma znacznie więcej pkt (2,252 ma p9700, 3,349 ten czterojajowiec).

Wszystko się zgadza, pamiętaj tylko, że 1 wątek może się wykonywać tylko na 1 rdzeniu - w zależności od systemu operacyjnego może być przypisany do tego rdzenia albo przerzucany między rdzeniami przy każdym kwancie czasu jaki dostaje. Innymi słowy i poprzez analogię: uruchomienie 1 wątku obliczeniowego na maszynie 16-procesorowej wcale nie spowoduje 16-krotnego przyspieszenia jego wykonania.

Effendi  Dołączył: 20 Kwi 2006
Przemekbelch napisał/a:
Ale tak myślę, że skoro intel wycenia Q9100 na ponad 500 dolarów więcej, to coś musi być na rzeczy ?

Wyższe koszty produkcji i pozycjonowanie.

Mam quada na komputerze stacjonarnym. Poza renderingiem 3D, gdzie każdy rdzeń ma obłożenie 100%, do niczego więcej się to nie przydaje. Chyba, że lubisz jednocześnie oglądać film HD, odtwarzając muzykę przy kompresujących się w tle plikach, zapuszczonym batchu na RAWach i jednoczesnej pracy w PS nad jakimiś sporymi plikami... Wtedy też nie odczujesz żadnej różnicy bo Twój dysk nie wyrobi i będzie wąskim gardłem. :-)

Do PS spokojnie wystarczą 2 rdzenie. Przy takim budżecie może warto rozejrzeć się w innych markach? Może DELL - ma chyba najlepszy serwis.

Jeśli będziesz miał zewnętrzny monitor to nie bierz 17'' grzmota. Jest to wielkie, ciężkie i prądożerne. Nie zmieści Ci się do standardowej torby/plecaka.

Większy nie znaczy bardziej wydajny - 14'' też może mieć wypas konfig, a RAM zawsze można dokupić za grosze jeśli jest 2. wolny slot. Jeśli nie grasz w nowożytne gry i nie korzystasz z aplikacji wymagających potężnego wsparcia 3D, możesz zdecydować się na model ze zintegrowaną kartą i nie odczujesz żadnej różnicy.

Effendi napisał/a:
Wtedy też nie odczujesz żadnej różnicy bo Twój dysk nie wyrobi i będzie wąskim gardłem.

Ramdysk, USB, e-sata oraz dyski sieciowe pozwolą nieco radzić sobie z tym problemem.
Effendi napisał/a:
a RAM zawsze można dokupić za grosze jeśli jest 2. wolny slot.

hmmmm, około 1200zł za 2x4GB to 1/3 ceny laptopa... nawet biorąc na fakturę długo się zastanawiam nad zasadnością takiego wydatku.
Poza tym zgadzam się z Twoim punktem widzenia.
Dobrym rozwiązaniem byłoby poszukać 2 rdzeniowego procesora o wyższym taktowaniu od posiadanego (przez Przemka) + możliwie wysokie parametry pamięci i dysku.

Thadeus  Dołączył: 21 Mar 2008
Szumak, Troche Cie rozczaruje Toshiba to obecnie straszny chłam - nie jest to juz ta sam toshiba która była za czasów Pentiumów pierwszych. Okres spadkowy jakos od 3-4 lat.

Desmond, Hiehie śmu rentgena zrobił.

Przemekbelch, To tak 4 rdzenie jak już koledzy zauważyli nie przyda Ci się za wiele a to po pierwsze ze na windzie nie poszalejesz za bardzo (home zdaje się ma ograniczenie co do obsługiwanych procesorów do 2 sztuk (lub rdzeni jak kto woli).

Do tego musiał byś zainstalować Linuxa z jądrem SMP ( nie wiem jak ze sterownikami itp teraz bo dawno temu jakieś problemu z jadrami SMP były i kombinacje trzeba by było uskuteczniać) i do tego przekompilować sobie programy (szczerze mówiąc nie mam pojęcia czy obecnie kompilacje mają wbudowana obsługę wielu jader w takim np gimpie w takiej standardowej instalacji linuxa)

Inna sprawa - chcesz przenośności - MacMini i dwa monitory w dwóch miejscach ;)

A z innej beczki jeśli dysponujesz taka kwota na tego grzmota na twoim miejscu brał bym bez wahania Macbooka. Nowa Makówka śmiga do 7h wbudowanej baterii i spokojnie starczy mocy do zdjec etc - ram dokupisz zwykły so-dimm.

A jeśli już chcesz w PC inwestować to bierz ten procesor który mniej zużywa energii. Laptop będzie działał dłużej a Ciebie nie będzie cholera brała od szumu i nagrzewania pod nadgarstkiem.

Thadeus napisał/a:
Szumak, Troche Cie rozczaruje Toshiba to obecnie straszny chłam - nie jest to juz ta sam toshiba która była za czasów Pentiumów pierwszych. Okres spadkowy jakos od 3-4 lat.

Długo się zastanawiałem co wziąć dla siebie po nietrafionej inwestycji w laptopa HP (gorszych firmowych chyba nie ma). Kupiłem L300 bo mam ich kilka w pracy i zero problemów z nimi, miałem okazję przetestować je pod kątem swoich potrzeb i sprawdziły się. Niestety, trafiłem w kiepski egzemplarz jak się okazało.
Thadeus napisał/a:
(home zdaje się ma ograniczenie co do obsługiwanych procesorów do 2 sztuk (lub rdzeni jak kto woli).

Mam na stacjonarnym 3-rdzeniowym Viśtę home premium - działa jak najbardziej wykorzystując w pełni możliwości tego procesora.
W XP były ograniczenia o ile mgliście pamiętam.
Thadeus napisał/a:
Do tego musiał byś zainstalować Linuxa z jądrem SMP

Przy czym jądro SMP nie pozwoli przeskoczyć ograniczeń o których pisałem wyżej.
Aktualne i popularne dystrybucje nie powinny wymagać kompilacji czegokolwiek - wszystkie dzisiejsze systemy przygotowywane są do pracy na maszynach wielordzeniowych. Niektóre bardziej zaawansowane systemy dodatkowo automatycznie obsługują platformy 32/64bit
Aplikacje typu "gimp" nie obsługują procesorów. To jądro systemu zajmuje się szeregowaniem procesów i współdzieleniem zasobów sprzętowych, jądro systemu decyduje na którym procesorze ma się wykonywać dany proces.
Jedyne co można zrobić po stronie aplikacji to napisać ją w taki sposób, by przetwarzanie danych odbywało się równolegle na wielu procesach/wątkach. Jest to o tyle trudne, że w przypadku przetwarzania tej samej grupy danych (dla przykładu operacje wykonywane na jednym obrazie) wszystkie procesy/wątki muszą być ze sobą synchronizowane więc dochodzi do sytuacji, gdy np. 3 procesy czekają w uśpieniu na dokończenie obliczeń przez 1 proces (spadek wydajności + skomplikowane procedury synchronizacji).

Skocz do: