pawel1967 napisał/a:Poprawili się jak i z zegarkami w latach 50 a raczej w drugiej połowie
Świat już wszystko połknął, strawił, wysrał i prezentuje to jako materiał twórczy.
pozdrawiam,
dzerrry
Stachu napisał/a:
Co zrobić, żeby pozbyć się odcisków palców na błonie/papierze? Wystarczy ładowanie w rękawiczkach gumowych?
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
KA-DWA-ZERO-DE + 10-20 + 28-75 + 29->58->135->180->200/2.8, + 85/1.5 + 85/1.4...zeiss, helios itp. :D
KA-DWA-ZERO-DE + 10-20 + 28-75 + 29->58->135->180->200/2.8, + 85/1.5 + 85/1.4...zeiss, helios itp. :D
Palacz napisał/a:jest wykonany na podłożu z folii polietylenoej (bez warstwy papieru), przeznaczony do czarno-białych powiększeń fotograficznych . Gradacja normalna charakteryzuje się kontrastem ISO 80 i czułością ISO 400."
i tu moje pytanie co oznaczaja te podane czułości bo nie bardzo rozumiem biorąc pod uwagę Twoje wyliczenia ??
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem, to klisza pękła, i ch*j!"
radekone napisał/a:
Czyli tak naswietlony papier wystarczy tylko pozniej wywolac i utrwalic i wychodzi obraz negatywowy ktory mozna sobie przeskanowac?
xrog napisał/a:
a możesz być koszerny i zrobić odbitkę stykową by uzystkać pozytyw.
radekone napisał/a:
Nie wiem o co chodzi
Myslalem ze stykowki to z negatywow..?
radekone napisał/a:
ISO 'faktyczne' (kliszowe:) papieru ktore mnie interesuje bedzie rzedu 5-15? Bo znajac to juz sobie ekspozycje policze bez trudu. Czy tak jakos to bedzie? Thx