zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Stara lampa z automatyką
Cześć,

Ostatnio wszedłem w posiadanie i postanowiłem wypróbować starą lampę RevueTron C35s. Na ryzyk fizyk podłączyłem ją do K100D, nawet działa. Mam jedynie problem z załapaniem jej obsługi (instrukcji nie posiadam). O ile w trybie M wszystko mi się mniej więcej pokrywa z teorią, to w przypadku A (automatyki) kompletnie nie wiem jak to działa. W jaki sposób WY radzicie sobie z ustawianiem parametrów w aparacie i w lampie, jeśli ktoś z Was używa podobnego ustrojstwa?

Lampa ma dodatkowo odchylany palnik, czy ktoś z Was wie jakie należy ustawiać parametry ekspozycji przy zmianie kierunku rażenia, czy może robi się to na tzw. czuja?

Zdjęcie tyłu lampy:

pozdr
zasiu

andrusz  Dołączył: 27 Lip 2007
Miałem kiedyś coś podobnego. W trybie "A" możesz ustawić trzy poziomy mocy: żółty, zielony albo czerwony. Zasięg każdego z nich pokazany jest kreskami o tym samym kolorze u góry.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Piktogram nastawionego programu zgrywasz z nastawioną wartością ISO. Kolor przy podziałce pokazuje zasięg przy błysku na wprost a liczba na przesuwce jaką przesłonę nastawić. Ponieważ masz podgląd jak wychodzi to bez problemu skorygujesz jeśli przesłona niedokładnie odpowiada działaniu lampy. Przy odbijaniu światła automatyka działa tak samo tylko drastycznie maleje zasięg.
Nawiasem mówiąc mam, jako zapas, identyczną lampę.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
zasiu napisał/a:
Na ryzyk fizyk podłączyłem ją do K100D, nawet działa.
Nie wiem jakie dopuszczalne napięcie ma K100D oraz
Cytat
K-7
Ta lampa ma 10.58 V wg http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
plwk napisał/a:
Kolor przy podziałce pokazuje zasięg przy błysku na wprost a liczba na przesuwce jaką przesłonę nastawić.

Dzięki, właśnie to było dla mnie najbardziej niezrozumiałe - doświadczalnie czerwony program jest najsłabszy, a zgodnie z tabliczką ma największy zasięg. Jak się skoryguje dla każdego programu przysłonę w aparacie wg linii przy przesuwce, to się już będzie zgadzało :)

P.S.

plwk, jeszcze małe pytanie uzupełniające, skoro masz taką lampę jako backup do współczesnej - jak wypada funkcjonalnie porównanie lampy z pTTL z taką stareńką lampą z automatyką tyrystorową? W ilu sytuacjach pTTL "ratuje" ujęcie z którym C35s by sobie nie poradził?

[ Dodano: 2009-11-04, 10:46 ]
dickkett napisał/a:
zasiu napisał/a:
Na ryzyk fizyk podłączyłem ją do K100D, nawet działa.
Nie wiem jakie dopuszczalne napięcie ma K100D oraz
Cytat
K-7
Ta lampa ma 10.58 V wg http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.html

K100D podobno do 30V
K-7 nie znalazłem info w sieci, trochę boję się próbować
na K100D eksperymentować mogłem, bo się zamortyzowało ;-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
zasiu napisał/a:
K100D podobno do 30V

http://pentax.org.pl/viewtopic.php?p=259537#259537

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
zasiu napisał/a:
małe pytanie uzupełniające

Trudno mi odpowiedzieć bo użyłem ze dwa razy i rozwiązał mi się problem z lampą podstawową.

Skocz do: