phackemer  Dołączył: 27 Sty 2008
zestaw bezcieniowy, który kupić?
bardzo prosze o pomoc, mam około 300 zł do wydania, chciałbym robić fajne zdjęcia obiektywom, zastanawiam się który zestaw wybrać oscylując koło 300 złotych, aparat to gx-10

1)LINK 1

2)LINK 2

3)LINK 3

4)LINK 4

5)LINK 5

wszelkie propozycje mile widziane

proszę o pomoc

Dzidziu  Dołączył: 16 Wrz 2008
psobecki, proszę zmień na klikalne linki to będzie wygodniej oceniać :)

done:)

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
psobecki, Dobry pomysł. Czasami masz naprawdę fajne rzeczy w świetnym stanie, jednak na fotkach które robisz z wbudowaną lampą ni cholery tego nie widać.

dlatego chce zainwestowac w cos takiego :) ale nie wiem ktore kupić czy to w ogole jakaś różnica jest?! czy mam mieć lampy z kloszem czy nie, czy mam mieć 3 lampy czy dwie, jaki namiot mam kupić itp itd

sylwesto  Dołączył: 16 Sie 2008
psobecki, Najtańsze rozwiązanie to kupić w IKEA biały kosz na bieliznę do prania. Mają różne wielkości. W niczym to to nie różni się od prawdziwego namiotu bezcieniowego, trzeba tylko porobić dziury na obiektyw. Wyobraź sobie, że na czymś taki pracuje Leszek Szurkowski. Zresztą kupił w Ikei sporo innych przydatnych do makro gadżetów.

szpajchel  Dołączył: 20 Kwi 2006
Zestawy nr 3 i 4 mają lampy, a nie oprawki. Powinny być mniejsze straty światła dzięki reflektorom.

lobo  Dołączył: 30 Kwi 2009
O ile dobrze pamiętam:
- jeśli chcesz mieć zupełny brak cienia - to lepiej już stół bezcieniowy i 3 lampy (2 po bokach i 3 od dołu)
- jeśli wystarczy sytuacja w której cień jest, ale delikatny i miękki - wystarczy namiot i 2 lampy

A zupełnie najtańszą opcją jest kosz na bieliznę i dwa halogeny - tylko są problemy z balansem bieli i mocno się grzeją, na dłuższą metę nie polecam. Za to da radę zmieścić się w 100 zł.

kupiłem ten z lampami dwiema z kloszami, oto pierwsze efekty:

wydaje mi się ze na czerwieni jeszcze ladniej wyszło :)

boober  Dołączył: 28 Wrz 2009
czerwień zdecydowanie lepiej się prezentuje. to drugie tło szare, a białe - możesz pokazać?

niestety to jest wlasnie białe tło, nie wiem czy lampy za słabe czy co, ale czerwień mnie w 100% satysfakcjonujje:)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
psobecki napisał/a:
niestety to jest wlasnie białe tło, nie wiem czy lampy za słabe czy co
Po prostu światłomierz w aparacie działa prawidłowo.

[ Dodano: 2009-11-06, 16:54 ]
Dwa ruchy levelsami i tło jest białe.

Jeśli zmodyfikowałem to zdjęcie bezprawnie i mam je usunąć to proszę dać mi znać.

Jarek Dabrowski napisał/a:
Po prostu światłomierz w aparacie działa prawidłowo.

a da się w takim razie go jakoś "uszkodzić" ? :evilsmile:

o patrz jak ładnie Ci wyszło, dzięki, a co zmieniłeś? kontrast i jasność?

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Jarek Dabrowski, ale dlaczego poprawiasz cos, co powinno byc zrobione w trakcie robienia zdjecia? :-P uczysz zlych nawykow! :evil:

psobecki napisał/a:

a da się w takim razie go jakoś "uszkodzić" ? :evilsmile:

Korekta ekspozycji, opcjonalnie punktowy pomiar światła i celowanie w lekko ciemniejszy punkt?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
psobecki napisał/a:
a co zmieniłeś? kontrast i jasność?
Levels = poziomy. Równie dobrze można wygiąć krzywą. Chodzi o to, żeby rozjaśnić jasne partie obrazu, niezależnie od ciemnych.
tatsuo_ki napisał/a:
Jarek Dabrowski, ale dlaczego poprawiasz cos, co powinno byc zrobione w trakcie robienia zdjecia?
Jakiś czas temu wspólnie z innymi kolorowymi ustaliliśmy, że moderatorzy mogą rozjaśniać światła w cudzych zdjęciach. Admini dodatkowo mogą grzebać się w cieniach, l_uka może dorysowywać wąsy.

Swoją drogą, w trakcie robienia zdjęcia to ja tutaj nie widzę innej opcji jak tylko mocniejsze doświetlenie tła. W namiocie bezcieniowym to chyba nie takie łatwe.

[ Dodano: 2009-11-06, 17:04 ]
lobo napisał/a:
celowanie w lekko ciemniejszy punkt?
Wtedy obiektyw będzie szary.

W namiocie przy zachowaniu tego samego tła warunki oświetleniowe są najczęściej stałe, więc może da radę przestawić aparat na M, kilka testów i robić większość zdjęć na jednym ustawieniu czas/przysłona.

Chociaż fakt, też może nie dać rady :-) Dlatego jak bawiłem się namiotem bezcieniowym najprostszym rozwiązaniem wobec braku dodatkowego światła było napisanie kilku skryptów Imagemagick które zmniejszały zdjęcie, rozjaśniały i dodawały podpis.

tatsuo_ki  Dołączył: 01 Mar 2009
Jarek Dabrowski napisał/a:
mocniejsze doświetlenie tła

na przyklad... postawic namiot przy oknie, albo lampki blizej. chyba, ze lampki staly juz najblizej jak sie dalo, wtedy rzeczywiscie nie ma innego wyjscia jak bawic sie w PS'ie i zwracam honor :oops:

jak na razie biale tlo mnie rozczarowalo, ale czerwone bardzo pozytywnie zaskoczylo, szkoda ze te maty sa z jakiegos sztucznego materialu, nie da sie tego nawet wyprasowac, a lekko pogiete sa jak widac na zamieszczonym obrazku

wiecie moze jakim szkielkiem najlepiej robic zdjecia przedmiotom, w takim namiocie bezcieniowym? sample zrobiłem kitem, ale moze warto pomyslec o czyms innym do tego przedsięwzięcia ?

no_name  Dołączył: 01 Cze 2009
psobecki napisał/a:
jak na razie biale tlo mnie rozczarowalo

No tutaj będę bronił tego tła. Znam kolesia i to na pewno nie jego wina :mrgreen:

Za to na pewno rozczarowanie wynika z braku wiedzy o działaniu światłomierza obsługującego aparat.
To jest normalne. Światłomierz jest daltonem i dąży do 18% szarości. Koledzy podpowiedzieli jak sobie z tym poradzić.

Skocz do: