kierdel  Dołączył: 20 Lip 2007
Nie kumam za bardzo dlaczego convert.exe z cygwina nie jest natywnym programem windowsowym, ale nie wazne.

Narzedzia sa kwestia preferencji i potrzeb i moim zdaniem to nie temat na dyskusje tutaj. Uwazam ze ludziom jest prosciej zainstalowac z jednego pliku setup.exe niz skladac srodowisko z kawalkow. Latwiej zmienic w pliku z wlasciwosciami niz w skrypcie. Latwiej kliknac 2 razy myszka niz kopiowac i odpalac etc.

Z mojej strony EOT :-B . Jezeli juz to PW.

Caly czas walcze z imagemagick :evilsmile:

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
TLu, może i Ty masz, ale dla wielu jest to nie do przejścia; ja Twoejgo posta wogóle nie zrozumiałem . I nawet nie chcę próbować go zrozumieć . ;-)

kierdel, wytłumaczył zauważ wszystko przystępnie dla laików w tym temacie i chwała mu za to.

Hello,

Mam nowy skrypt i kilka wiadomosci:
1. Dzieki uprzejmosci kolegi Ijon mam gdzie wrzucac skrypty. Stara paczka jest teraz dostepna TUTAJ.
2. Skrypty poki co bede wrzucal TUTAJ , kazdy w oddzielnym katalogu. Jak widac doszedl skrypt 'thumbnails', ktory generuje miniaturki ze zdjec i wkleja na nich histogram. Dla zdjec raw (.pef, dng) generowana jest miniaturka z .jpg zawartego w rawie, wiec operacja powinna byc duzo szybsza niz wywolywanie i pozwala na szybkie zapoznanie sie ze zdjeciami ew. odsianiem gniotow. Czyli robic cos takiego:

3. Skrypty 'labels' - generowanie podpisow oraz 'resize' - czyli resize tez sa troche poprawione (mozna je zastapic nowa wersja). Po pierwsze potrafia dzialac na pojedynczych plikach, czyli nie konieczne jest wybieranie katalogu. Po drugie potrafia dzialac na katalogach ze spacjami w nazwie (dzieki uwadze mateo_m).

Mam nadzieje, ze komus to sie przyda, ew. podpowie ciekawy pomysl.

kierdel, mi sie udalo zainstalowac skrypt do podpisywania i skalowania zdjęć, niestety nie na moim komp. ale dziala super !

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
kierdel napisał/a:
Mam nowy skrypt i kilka wiadomosci
[...]
Mam nadzieje, ze komus to sie przyda, ew. podpowie ciekawy pomysl.

kierdel szalejesz :-B

To jakby ci się nudziło ;-) to może zrobiłbyś skrypt do porównywania dwóch zdjęć, który działał by mniej więcej tak:
1. wycina z obu zdjęć (jeśli porónujemy dwa zdjęcia) cropy: ze środka, boku i z rogu (np. prawego), każde o wielkości 200x200 pikseli
2. składa z nich zdjęcie o wymiarach 400x600, gdzie po lewej byłyby cropy z pierwszego zdjęcia (środek, pod nim wycinek boczny, a pod nim róg), a po prawej to samo z drugiego.

Da się zrobić coś takiego?

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
andrusz, da się, nawet całkiem łatwe. Do wycięcia convert, a do składania montage

andrusz napisał/a:
To jakby ci się nudziło ;-) to może zrobiłbyś skrypt do porównywania dwóch zdjęć, który działał by mniej więcej tak:

Hehe, dobre. Jak najbardziej wykonalne. Najlepiej to jakby lecial po wszystkich w katalogu (bo np mozna ze 3 wrzucic zdjecia) i znich wycinal i robil zestawienie. Myslze, ze w miare proste do zrobienia.

andrusz, Podrzuciles mi jeszcze jeden kurde pomysl. Zeby tak poczytac jak sie liczy MTF to moza by walnac skrypt ktory liczy mniej wiecej rozdzielczosc na zdjeciach i robi jakis wykres center, border, extreme border. Hmmm. Wow, to by bylo :shock:

[ Dodano: 2009-11-05, 15:10 ]
Te skrypty malo kogo interesuja, wiec nie bede podbijal watku. Napisze tylko, ze jakby co to jest versja 0.6 skryptu do podpisywania, w ktorej dodalem mozliwosc zrobienia winietki, wewnetrznych ramek no i wlaczania wylaczania niektorych opcji (jak rysowanie paska czy ramek czy winietki) poprzez ustawianie wartosci na 0.

I tak dla przykladu to zdjecie jest z logiem i winietka:

To zdjecie jest z ramkami, logiem ale bez winietki:

A to zdjecie jest z podpicowanymi ramkami, bez loga i z winietka:

Wszystko z tego samego skryptu ale z roznymi ustawieniami.

kierdel napisał/a:
Te skrypty malo kogo interesuja

Raz na jakis czas zawsze sie znajdzie ktoś, komu bardzo zależy na tym.

A mozna też dodawać ramki o nierównych krawędziach dzieki tym skryptom ?

darius_Er napisał/a:
A mozna też dodawać ramki o nierównych krawędziach dzieki tym skryptom ?

Ramki sa zawsze rowne. Zapodaj jakis przyklad, to moze da sie latwo dorobic.

No niech bedzie cos z tematu o fotoblogach:
http://lesparticulesetran...p?showimage=629

Niekoniecznie takie same, ale chodzi o "styl".

Da sie to :?:

darius_Er napisał/a:
TLu napisał/a:
Te skrypty malo kogo interesuja

darius_Er ja tego nie napisałem, czytaj uważniej

TLu, ja czytam uważnie, ale nie od dziś wiadomo, ze na forum nie działają dobrze cytaty, i czasem się cos przekręci. Juz poprawiłem, wszystko gra :-B

darius_Er napisał/a:
Da sie to :?:

Hej. Te "wyszczerbienia" na przykladowych zdjeciach to jest taka statyczna ramka i jest na kazdym ze zdjec identyczna. Mysle, ze moznaby dodac mozliwosc wklejania przezroczystej maski zdefiniowanej dla kazdej ze stron z osobna, ktora bylaby skalowana do dlugosci bokow i odpowiednio spreparowana moglaby imitowac takie "podniszczenie" zdjecia albo nierowne krawedzie.

miklo  Dołączył: 09 Lip 2007
TLu napisał/a:
Jeśli potrzeba mi basha i paru narzędzi to mam stąd: http://unxutils.sourceforge.net/
silniejsze ;-) narzędzia: Perl, Python, Tcl/Tk (mój ulubieniec) także są w wersji natywnej.

Troszkę odkopię, ale może komuś się przyda... Pod Windą korzystam oczywiście z natywnych binariów IM (jeśli macie OS x64, to radzę zainstalować binaria pod x64 - różnica w szybkości poważna). Skrypty zacząłem pisać w Windows PowerShell. Mam katalog z 29 zdjęciami w JPG full size wprost z Canona 5D2 (czyli sporo mpixów), na którym zawsze przeprowadzam testy porównawcze. Takie są różnice w czasach pomiędzy Cygwin, a natywnym IM x64:

1. Stary pecet z procem typu Quad (Q8300) bez podkręcania:
- cygwin + bash - 42s
- IM x64 + PowerShell - 24s

2. Notebook z I3:
- cygwin + bash - 52s
- IM 32 bity + PowerShell - 48s
- IM x64 + PowerShell - 34s

Na początku dla starego Unixowca było problematyczne zrobienie pętli w Windowsie, ale się opłacało ;)

miklo, podrzuć skrypcik w PowerShellu z pętlą, czegoś się nauczę

miklo  Dołączył: 09 Lip 2007
A prącie bardzo ;) Skrypt grzebie w katalogu src i wrzuca gotowe zdjęcia do src\gotowe. Nie chciało mi się parametryzować póki co :)

Get-ChildItem -Path .\src\*.jpg | foreach {
$SrcDir = $_.DirectoryName;
$SrcFile = $_.FullName;
$Dst= $_.Name;
$DstDir="$SrcDir\gotowe"
$DstFile="$DstDir\$Dst"

write-host "Robie $Dst"
convert -filter Lanczos -resize 1020x680 -unsharp 0.25x0.25+6.0+0 -sampling-factor 1x1 -type TrueColor -depth 8 -quality 85 $SrcFile $DstFile
}

Problemem jest komenda convert windy. Zmieniłem nazwę convert z IM na iconvert i tak wstawiam w skrypcie, ale tutaj zmieniłem na oryginalną nazwę ;)

Skocz do: