adamszmu  Dołączył: 17 Lut 2008
dzieki za odpowiedz.
Niestety gdy importuje zdjecia prosto z aparatu nie moge wybrac takiej opcji.
mam tylko do wyboru: konwertuj na dng albo importuj jpg.

marrkj  Dołączył: 17 Mar 2007
Ja mam taki problem że robię rawa w ligtroom i wszystko już mi odpowiada iportuje do jpg i mam inne kolory niz te w ligtroom znaczy się bardziej wyblakłe Panowie wiecie co trzeba przestawić żeby po inportowaniu kolorki były takie same jak w lightroom.

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
marrkj napisał/a:
iportuje do jpg
Importuje? A nie eksportuje?
marrkj napisał/a:
Panowie
Panie są na forum również.
marrkj napisał/a:
żeby po inportowaniu kolorki były takie same jak w lightroom
Ustawić przestrzeń kolorów na sRGB?

Sory pomyliłem się chodziło mi o eksport zdjęć. Przy eksporcie mam ustawione sRGB i dalej jakieś takie wyblakłe

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Monitor też jest na sRGB?

plwk zaraz sprawdze wiem że wcześniej takiego problemu niemiałem.

Monitor jest cyfrowy więc jest n sRGB na 6500k

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Raczej albo sRGB albo 6500 ale to nie to samo. W pracy na yiiamie jak włączę sRGB to blokuje wszelkie inne ustawienia.

przestawiłem teraz już na sRGB i dalej to samo :/

Po lewej Ligtroom po prawej eksport do jpg :/

mario1  Dołączył: 17 Paź 2008
marrkj, miałem ten sam problem. Niestety zrobiłem kilka rzeczy na raz i nie wiem dokładnie co pomogło. Po pierwsze trzeba by sprawdzić czy profile koloru w windzie są poprawnie ustawione,. Ja używam win 7 tam w panelu sterowania jest aplet zarządzanie kolorami. W przypadku XP sprawa może wyglądać inaczej. Znalazłem na jednym forum informację że to może pomóc: http://www.microsoft.com/...&displaylang=en

Druga rzecz odinstalowałem kilka programów, przeglądarki zdjęć (bałem się że może to one wrzucają jakieś dziwne profile kolorów). Na koniec odinstalowałem jakieś oprogramowanie od Apple (nawet nie wiem skąd mi się to na kompie wzięło). W tych czasach trzeba uważać co się instaluje. Człowiek ściągnie jakiegoś triala, przy okazji zainstaluje mu się kupa głupot nie wiadomo do czego ;)

Pozdrawiam - życzę powodzenia

Kuzyn Mygosi  Dołączył: 08 Wrz 2008
Jarek Dabrowski napisał/a:
Ustawić przestrzeń kolorów na sRGB?
Wszędzie polecacie ("na pałę") wycinać przestrzeń barw do sRGB (co moim zdaniem jest bez sensu) zamiast zasugerować poprawną konfigurację profili. Jak będzie miał źle skonfigurowane profilowanie to choćby to sRGB ustawił przy eksporcie to i tak nie wykluczone że będzie kupa (co najwyżej przez zbieg okoliczności może być poprawnie).

[ Dodano: 2009-11-17, 14:51 ]
mario1 napisał/a:
Po pierwsze trzeba by sprawdzić czy profile koloru w windzie są poprawnie ustawione,.
I to jest dobra sugestia. ... a kolejna to sprawdzić jak są ustawione programy "przez" które oglądamy/pracujemy z foto (zarządzanie kolorem).

Skocz do: