JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Strange69 napisał/a:
nawet jakby tam nie było akumulatora tylko zwykły styropian to i tak ergonomia jest 100% lepsza.
To poczekam na opinie o ergonomii jak ten akku zdechnie :-( i będziesz musiał zasadzić bateryjki do kasetki :-P .
Dlatego wolałem Dicaina bo wył pozbawiony wady posiadania wbudowanego akku o niewiadomych parametrach.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
JackDeJack napisał/a:
Dlatego wolałem Dicaina bo wył pozbawiony wady posiadania wbudowanego akku o niewiadomych parametrach.

Tak, tylko gdy skończą się akumulatorki, to aby je zmienić trzeba grip odkręcić :-P

Swoją drogą... jestem ciekaw, czy pojawią się tego typu wynalazki do K-x, jeśli zyska na popularności :-)

WuWu84 napisał/a:
Tak, tylko gdy skończą się akumulatorki, to aby je zmienić trzeba grip odkręcić
Jak w Ansmannie skończy się akumulator i musisz użyć AA to też musisz odpiąć gripa - na stałe - i cała ergonomia idzie w ....
W Dicainie ergonomię tracisz jedynie na jakieś 30 sek.
Dodatkowo po podpięciu klocuszka możesz cieszyć się dodatkowym spustem.

kabu  Dołączył: 01 Lip 2007
Dicain-ładny skromny wygląd,pasuje do kasetki. Stawiałem na wygląd,więc nie mogłem zakupić innych gripów,wyglądających jak cegłówki przy kasetce,wole mieć zapasową parę akumulatorków i dicina niż taką brzydką cegłe;] Co do Ansmanna to troche głupota z tym akumulatorkiem wbudowanym.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
kabu napisał/a:
Co do Ansmanna to troche głupota z tym akumulatorkiem wbudowanym.

Dlaczego, jeśli jest wydajniejszy prądowo niż akumulatory AA ...

plwk napisał/a:
Dlaczego, jeśli jest wydajniejszy prądowo niż akumulatory AA ...

Tyle, że zgodnie z prawami Murphiego prąd kończy się zawsze w najmniej odpowiednim momencie :-D

No, ale zawsze można mieć dwa takie gripy wtedy wymiana krótsza niż JackDeJack-kowskie 30 sekund :-P

Tu jednak widać przewagę ownusera - po prostu przełącza się koszyczek :-)

Można mieć w zapasie 4 eneloopy ;-)

plwk napisał/a:
Można mieć w zapasie 4 eneloopy ;-)

Ale wtedy jak słusznie zauważył JackDeJack, nie mamy gripa :-P

WuWu84 napisał/a:
można mieć dwa takie gripy
ty nie jesteś Hardkorem, jesteś Strongmanem :-P . Poza tym też musiałbyś odpiąć Asmanna, wytargać z torby drugiego i podpiąć :-(
WuWu84 napisał/a:
Tu jednak widać przewagę ownusera - po prostu przełącza się koszyczek
gdyby jeszcze ładnie pasował do aparatu i nie był taki brzydki to nawet, nawet.

JackDeJack napisał/a:
gdyby jeszcze ładnie pasował do aparatu i nie był taki brzydki to nawet, nawet.

Dopasowany jest bardzo dobrze - sam się zdziwiłem. Przy okazji rozwiązał problem luźnej klapki baterii :-P

Ale OK, wiem o co wam chodzi - przy zgrabnej skądinąd kasetce wygląda niespecjalnie. Natomiast jak już wspomniałem wcześniej w zestawie z obiektywem i lampą już się tak nie wyróżnia - nie wiem czy specyficzne wykończenie sigmy ex nie rzuca się bardziej w oczy :-)

Kwestia tego czego chcemy
Jeśli jedynie poprawy ergonomii to Dicain, jeśli dodatkowe zasilanie Ownuser lub Ansman.
Porównanie wzrokowe.
Ownuser
Dicain
Ansmann
Ansmann 2

Wady i zalety nie patrzę na wygląd.
Ownuser
+ możliwość dodatkowego zasilania 2x6AA; możliwość stosowania również baterii/aku CRV3, Pentax D-L150, Minolta NP-400, etc; dwa dodatkowe spusty (ucieszy leworęcznych); zawieszki do paska po obu stronach gripa; dodatkowe wejście na węzyk spustowy.
- konieczna praca z otwartą pokrywką złącz w aparacie jeśli chcemy korzystać z zasilania lub spustów; wiszące kabelki z wtyczkami jeśli chcemy wyłączyć spusty migawki.

Dicain
+ łączówka grip-aparat umożliwiająca używanie sustu w gripe zasłania i chroni pokrywkę złącz w aparacie; zawieszki do paska po obu stronach gripa
- brak możliwości stosowania dodatkowego zasilania z gripa, łączówka grip-aparat umożliwiająca używanie sustu w gripe zasłania inne gniazda i wymaga odpięcia razem z gripem na czas wymiany baterii.

Ansmann
+ wbudowana bateria podłączana do aparatu przez gniazdo baterii w aparacie
- przy rozładowaniu baterii w gripie nie ma możliwości korzystania z aparatu; brak zawieszek do paska, brak dodatkowego spustu migawki

Bardzo fajne zestawienie. Do opisu ownusera dodam jeszcze, że jego obecna wersja ma czarną naklejkę z napisem Ownuser, zamiast rzucającej się w oczy białej oraz nie ma już diody informującej o rozładowanej baterii.

WuWu84 napisał/a:
obecna wersja ma czarną naklejkę z napisem Ownuser, zamiast rzucającej się w oczy białej
tu Dicain rulez :-P
WuWu84 napisał/a:
nie ma już diody informującej o rozładowanej baterii.
rozładowywała baterie :?: :mrgreen:

JackDeJack napisał/a:
rozładowywała baterie :?: :mrgreen:

Nie miałem, ale podejrzewam, że była równie użyteczna jak wskaźnik w aparacie :mrgreen:

dominiq_liq  Dołączył: 27 Paź 2008
Kolejne pytanie dotyczące gripa do K100D Super. Czy pasuje do niego Dicam SG I (ten od DS) bo Foto Rimex-ie powiedzieli mi, że Dicama SG-IIdo k100D już nie będą ściągać. Widziałem takowy na E-bay ale wolałbym kupić w Polsce. Proszę o pilną odpowiedź bo jeżeli pasuje a nikt nie będzie chciał się pozbyć Dicam SG-II :mrgreen: , to wezmę ten od ds.

dominiq_liq, wystarczy chyba porównać wymiary body żeby stwierdzić, że to nie może pasować.

trzeba mieć drugie body żeby porównać. Nie mam takowego

[ Dodano: 2010-11-02, 21:59 ]
A może ktoś ma na sprzedaż gripa

Wymiary są ogólnie dostępne na wielu stronach. Kasetka jest o 4 mm szersza od DS-a.

Ożesz......
Przyznaję się. Nie czytałem. No to wielka szkoda bo FotoRimex chciał mi za 1/2 ceny opchnąć. Dicain SG-I od DS :-(

dominiq_liq, na giełdzie leży kasetka z Dicain SG-II - dogadaj się ze sprzedającym ;-)
W Rimexie cena kosmiczna - wiec i jest z czego targować :mrgreen:

Skocz do: