valdi99  Dołączył: 08 Cze 2006
Ramka pod matówkę K10D
Dociąłem sobie matówkę z klinem ze starego analoga, ale nie mam owej ramki co idzie między matówkę a pryzmat, przez co mam trochę nieostro w wizjerze :evil:
Czy ktoś ze szczęśliwych posiadaczy na forum mógłby zmierzyć suwmiarką, jaką ta ramka ma grubość? Może wtedy dociąłbym sobie z czegoś..? Ewentualnie odkupię od kogoś.

motaba_virus  Dołączył: 16 Mar 2008
valdi99, to zalezy od grubosci matowki jaka przyciales

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Jak moje oczy dobrze czytają to ramka ma 0,3 mm . Ramki nie było ? Z oryginalną ostrzyło bez ?

motaba - obraz przecież powstaje na matowej płaszczyźnie matówki od strony pryzmatu, więc grubość matówki nie powinna mieć znaczenia, ale jej odległość od obiektywu - ma.

gezeb - poprzednio 'też tak sobie' było z ostrością na matówce, więc ostrzyłem na potw. ostrości głównie. I w sumie dlatego szarpnąłem się na klin. 0,3mm mówisz? Hmm, co by tu jeszcze miało te 0,3mm... Stara klisza?

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
Wszelkie wytłaczane opakowania chińszczyzny ( słuchawki , wkręty itp.) mają dużo prostej powierzchni może coś spasuje :)

valdi99, ja to widze tak: (uwaga czyste dywagacje, dane techniczne nie maja prawa sie zgadzac ;-) )
powiedzmy ze ostrosc jest ok na oryginalnej matowce bez podkladki (u mnie chyba tak bylo ale glowy nie dam czy jakiej s podkladki tam nie bylo) a jej grubosc to 2,5mm wiec jesli przytniesz matowke ktora ma 2mm grubosci to zeby ostrosc na niej byla ok musisz podlozyc 0,5mm podkladke wiec wg mnie zalezy to od grubosci matowki, ale mam prawo sie powaznie mylic ;-)

motaba - no więc wg mnie nie. Wyobraź sobie to tak, licząc od góry mamy: pryzmat, matówka, lustro. Obraz powstaje na tej zmatowionej powierzchni matówki, która jest z wierzchu, tj. bliżej pryzmatu, a od strony lustra matówka jest gładka i lekko wypukła (zdejmij obiektyw i spójrz sam). Jak dajesz ową ramkę/podkładkę, to dosuwasz matówkę (matową płaszczyznę na którą lustro rzutuje obraz) bliżej lustra, prawda? Czyli znaczenie ma odległość matówki (tej matowej płaszczyzny) od lustra, bo światło pada od lustra. A jak dasz grubszą czy chudszą matówkę, to położenie owej matowej płaszczyzny matówki się nie zmieni, więc nie ma znaczenia jej grubość.

Poprawcie mnie jeżeli bredzę...

valdi99, a widzisz ja zalozylem odwrotnie: ze dajesz podkladke "miedzy" lustro a matowke zeby dosunac ja do pryzmatu no i wtedy grubosc mialaby znaczenie

chociaz w tym przypadku ktory opisujesz tez moglaby miec znaczenie bo jak zamontujesz ciensza matowke to "opadnie" ona na podtrzymujaca ramke (ramka nie bedzie scislo trzymac) przez co odsunie zmatowiona powierzchnie od pryzmatu- ale to juz takie gdybanie

PS przy oryginalnej matowce w K10 jest podkladka miedzy matowka a pryzmatem? bo ja u siebie nie mialem takiej (chyba ;-) no tak na 85% :-P )

Też nie miałem w K10.

valdi99 napisał/a:
Też nie miałem w K10.

wiec mogloby to swiadczyc o tym ze matowka jest dosunieta maksymalnie do pryzmatu czyli podkladke trzeba wciskac miedzy matowke a lustro...

ale to moze niech ktos madrzejszy sie wypowie :->

U mnie w K10 od nowości było tak, że puszka dawała jakby lekki FF (ostrzyła za obiekt) podczas gdy ja miałem ostro na matówce. Wykoncypowałem że oba tory optyczne (gdzie 1 to scena-matryca, 2gi to scena-matówka) nie są zgrane. Skrócenie dystansu scena-matówka daje pożądany efekt, dlatego tej cholernej ramki szukam...

valdi99 napisał/a:
U mnie w K10 od nowości było tak, że puszka dawała jakby lekki FF (ostrzyła za obiekt)

to chyba BF (ale ja nigdy w tych skrotach biegly nie bylem ;-) )

a nie latwiej skorygowac w menu serwisowym? bez zabawy w przycinanie ramek, tylko kilka guzikow nacisnac i juz

A jakbys sie uparl jednak na podkladke to obawiam sie ze i tak grubosc bedziesz musial dobrac sobie sam, indywidualnie pod twoje body bo masz okreslone odchylenie ktore musisz skorygowac a innni moga miec inne...

Oczywiście BF chciałem napisać. Menu serwisowe matówki nie dotyczy, a mnie o matówkę właśnie chodzi...

PS
Tak czy owak :-B za pomoc w rozgryzaniu problemu.

valdi99 napisał/a:
Menu serwisowe matówki nie dotyczy, a mnie o matówkę właśnie chodzi...

a potwierdzenie ostrosci "pikalo" jak miales ostro na matowce? czy jak miales nieostro na matowce ale ostro na zdjeciu?

pikało i na matrycy było ostro, ale nie na matówce.

valdi99 napisał/a:
pikało i na matrycy było ostro, ale nie na matówce.

a to faktycznie menu serwisowe nie pomoze, moj blad...

sprawdz rozne rodzaje folii bo z niej chyba najlatwiej bedzie wyciac podkladke.

Sprawdzę, ale - jakby ktoś miał zbędną ramkę - to wolałbym ją.

krzpob  Dołączył: 17 Lis 2009
valdi99, no ale grubość ramki musisz sam sobie dobrać, bo to zależy od egzemplarza aparatu.

Skocz do: