argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
muciaq napisał/a:
pamietaj, ze tak zawsze jest
Ja wiem dlaczego tak jest. Źle zacytowałem, to było do zaroowki :oops: .

Jacek S  Dołączył: 28 Kwi 2008
zaroowka napisał/a:
K10d (w moim przypadku przynajmniej) źle zlicza pojemność karty i ilość zdjęć - 4GB

A może chodzi o to, że rawy (PEF) są kompresowane (oczywiście bezstratnie) i mają różną wielkość. U mnie od 9Mb do 11Mb.

zatem w przybliżeniu:
4000/9= ok 444
a
4000/11= ok 363.

Skoro aparat nie wie jakie zdjęcia zrobisz i jak je skompresuje to nie może podać dokładnej liczby pozostałych zdjęć ;-)
PS. Jeśli robisz w JPG to rozrzut będzie jeszcze większy.
PS2. DNG mają prawie zawsze 16Mb i tutaj wskazania aparatu powinny być najbliższe prawdy.

piotr_pb  Dołączył: 29 Sty 2008
Wg mnie to jest błąd w oprogramowaniu aparatu raczej a nie tylko rozrzut w naliczaniu.
Na mojej karcie 8 GB K200 pokazuje 999 jpg i ponad 400 RAW wolnego miejsca.
Po zrobieniu kilkudziesięciu zdjęć pokazuje to samo.
Wydaje mi się, że już o tym tutaj pisano.
Na mniejszej karcie licznik zaczyna być wiarygodny...

piotr_pb napisał/a:
Wg mnie to jest błąd w oprogramowaniu aparatu
Tak, z pewnością. Masz absolutną rację. Nie mylisz się.

argawen napisał/a:
Tak, z pewnością. Masz absolutną rację. Nie mylisz się.

Uszczypliwy jesteś?
Czy przyznajesz rację?
Bo ja o tej porze tygodnia nie bardzo rozgarnięty jestem ;-)
Tak w ogóle, to nie uważam żeby taki błąd licznika w czymkolwiek przeszkadzał.
Chciałem tylko kolegę uspokoić, że to nie jego aparat jest walnięty, tylko tak jest w innym też.

Ponad 400 zdjęć na ośmiogigowej karcie - zakładając 16Mb na plik DNG to wynik dosyć zbliżony do rzeczywistego.

Wydaje mi się, że aparat podaje raczej pesymistycznie mniejszą liczbę niż optymistycznie zbyt dużą. Wolę to, niż błąd w drugą stronę ;-)

piotr_pb napisał/a:
Uszczypliwy jesteś?
Tak.

argawen napisał/a:
Tak.

:oops:
Zatrybiłem...

:-B dla Ciebie... :-)

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
muciaq napisał/a:
pamietaj, ze tak zawsze jest, np przy pamieci o pojemnosci 512 mB masz 492 mB, przy 4 giga masz 3,9 giga itd... :P
ale czemu tak jest?? moze oprogramowanie zle nalicza? nie wiem ;p

Producent określa, że jego urządzenie cech.uje* się pojemnością 1 GB co zwykle odczytuje się jako 1 073 741 824 bajtów, podczas gdy wg producenta (i zgodnie ze standaryzacjami IEC) to 1 000 000 000 bajtów co daje różnice 70 MB.

Już wiesz dlaczego ?

Prościej o mając kartę 5 GB masz tylko 4880 MB około.

Słowo cech.uje bez kropki uznaje za przekleństwo . ehh ;-)

luhso  Dołączył: 22 Maj 2008
TomaSzSz napisał/a:
Słowo cech.uje bez kropki uznaje za przekleństwo . ehh

Cóż za dbałość o detale

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
argawen - pokazuje mi (przykładowo - bo nie pamiętam dokładnie ile), że mogę strzelić 742 jpg'i, wysptrykam tyle i nagle pokazuje, że na karcie mam jeszcze miejsca na ileś tam (chyba coś koło 250). Cóś nie tak z obliczaniem pojemności. Biorąc pod uwagę, że testowałem na Kingstonie 4GB SDHC, 2 Sandiskach 4GB SDHC i jakimś czymś (Pretec chyba?) to wynik raczej miarodajny - innego k10d nie miałem do sprawdzenia pod ręką.
Fakt - nie przeszkadza mi to w niczym, pliki zapisuje bez żadnych problemów, odczytuje tak samo, ale różnica jest.
IMO - problem tkwi w nieprzewidywalności kompresji JPG w odniesieniu do użytkownika - nie da się różnych zdjęć skompresować tak samo (skrót myślowy - duży ;-) ) zróbcie jpg z szumem kolorowym wygenerowanym w jakimś programie, każdy pixel innego koloru. Porównajcie wielkość z wielkością pliku który zawiera tylko białe pixele. ;-) Druga możliwość, że k10d odczytuje błędnie wielkość karty - mało możliwe, biorąc pod uwagę, że przy gnieździe jest napis SDHC, a nie wierzę, żeby Pentax nie przygotował k10d do współpracy z najmniejszymi SDHC na wynku - czyli 4GB.

TomaSzSz - weź jeszcze pod uwagę, że zapis na karcie to jakiś system plików (w przypadku SDHC FAT32 - i musi zawierać dane pomocnicze np. w postaci tablicy alokacji plików - a na to też idzie jakaś część pojemności. Mało kto o tym pamięta.

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
A wlasnie, nie wiem czy juz ktos pisal ;p
W menu aparatu jest taka opcja, jak ma liczyc ilosc zdjec do pojemnosci karty,
tzn. albo calkowite miejsce albo od jakiegos tam momentu?
Nie pamietam dokladnie bo to raz ustawilem pol roku temu i tak zostalo;p
Ale wiem, ze jest na pewno.

muciaq napisał/a:
Nie pamietam dokladnie

Ale pamiętasz dokładnie w jakim aparacie? ;-)

qameleo  Dołączył: 04 Wrz 2007
miodzik napisał/a:
8 gb sdhc nie chciała działać w k10 i gdzieś później wyczytałem że k10 obsługuje kartu sdhc ale TYLKO do 4gb

a tu na stronie kingstona

Maximum Memory: 16 GB SecureDigital (SD)

muciaq  Dołączył: 01 Wrz 2007
Jacek S napisał/a:
muciaq napisał/a:
Nie pamietam dokladnie

Ale pamiętasz dokładnie w jakim aparacie? ;-)

w gx-10...
to i w k10 jest :P

muciaq napisał/a:
w gx-10...
to i w k10 jest :P

nie ;-)

TomaSzSz  Dołączył: 05 Lip 2007
Napiszę jeszcze.. w wątku obok nikt mi nie odpisał. Mam k200d i Kartę adata 16 gb do dziś wszystko śmigało pięknie ładnie nagle nie chce mi wykrywać karty, wczoraj używałem jej w kamerce. Dziś nie czyta aparat jej, w kamerce formatuje się na kompie też < baaardzo wolno> a w aparacie nic. Wyskakuje " Błąd Karty Pamięci" ... Znacie jakiś programik, którym bym mógł to naprawić ?

grzegorzgr  Dołączył: 13 Lis 2009
piotr_pb, k 100 z karta 2 gb pokazuje ilość zdjeć do zrobienia. z kartą 4 gb informuje max 999. winien temu jest wyświetlacz który ma tylko 3 okna do pokazania cyfr. pojemność kart przekroczyła mozliwości wyświetlacz aparatu podejżewam że w k200 jest tak samo

MCsubi  Dołączył: 27 Paź 2009
TomaSzSz, w takim przypadku ściągałem kilka programików z netu, zdjęcia odzyskałem ale karta zaliczyła zgon ostateczny. Chyba szkoda czasu, zwłaszcza gdyby była na gwarancji.

Skocz do: