doszukiwac sie cholera wie jakich przekazów i motywacji?
a czy ja sie tam doszukuje afirmacji tradycyjnych, czy specjalnych technik, a deprecjacji fotografii cyfrowej? chcialem jedynie zwrocic uwage, ze mz przede wszystkim trzeba docenic wysilek jaki zostal wlozony w przyblizenie gawiedzi tego, co zapomniane, miast czepiac sie organizatorow, ze wybrali takie, a nie inne zdjecie. tym bardziej, ze nie kazda z tych technik nadaje sie do reprodukcji kazdego rodzaju zdjecia. konieczny byl wybor, ktory wygladalby poprawnie i na gumie i na "oleju".
alkos napisał/a:
Od tego są muzea
i swiat sie zawali, jesli ktos troche te muzea powyrecza... zwlaszcza, gdy muzeum fotografii w Polsce znajdzie sie w kazdej gminie... no i przeciez Polacy to do muzeow chodza regularnie, taka narodowa tradycja, co sobote pojawic sie w innym muzeum...
Cytat
zdjęcie (...) może się komuś zwyczajnie nie podobać. Kwestia gustu.
tylko, ze tutaj nie nalezy kwestii rozpatrywac w kontekscie gustu. zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?
tapirek napisał/a:
dużo lepiej jak ta owca w stadzie, beczeć że coś jest fajne bo wszyscy wkoło beczą...
no wlasnie zdawalo mi sie, ze wszyscy becza "gluu.u.u.u.u.pie, gluuu.u.u.u.u.upieee"
tylko, ze tutaj nie nalezy kwestii rozpatrywac w kontekscie gustu. zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?
No toż napisałem, że fajna ciekawostka. Co mam paść na kolana i wznosić modły?
Czy każdą inicjatywę trzeba lukrować na glanc i doszukiwac sie cholera wie jakich przekazów i motywacji?
(...)
Od tego są muzea.
Przyzwyczajeni do fotek z internetu możemy nie doceniać wartości odbitki, zwłaszcza takiej, zrobienie której wymaga dużo od autora, więc, alkosie, trochę się dziwię tej wypowiedzi.
Tak a'propos odbitek wykonanych szlachetnymi technikami polecam manifest Demachy'ego , myślę, że czasy sporów analogowo-cyfrowych sprzyjają, by przypomnieć pewne kwestie.
Dlaczego? Tak właśnie myślę. Nie znosze gdy forma techniczna przerasta wartość.
Inna sprawa, że chętnie bym obejrzał wystawę, ale najwyzej jako katalog technik fotograficznych.
tatsuo_ki napisał/a:
i swiat sie zawali, jesli ktos troche te muzea powyrecza...
A czy ja pisze ze nalezy przestac to robic? Histeryzujesz. Ja tylko mowie ze mnie to nudzi jako wystawa fotograficzna.
tatsuo_ki napisał/a:
zaloze sie, ze jak przyjdzie czlowiek opowiedziec o tajemnicy zycia, to pierwsza reakcja Polakow bedzie stwierdzenie, ze krawat nie w tym kolorze, ze facet za malo przystojny itp. itd. naprawde tak ciezko skupic sie na tym, co najwazniejsze i to docenic?
No wlasnie wydaje mi sie ze nie widzisz, ze tu przyszli pokazać krawat, a niektorzy szukaja pod nim tajemnicy zycia.
Inna sprawa, że chętnie bym obejrzał wystawę, ale najwyzej jako katalog technik fotograficznych.
A czymze innym jest ta wystawa? Ale wy kombinujecie Pisalem to samo u Rdolfa pod wpisem dotyczacym wystawy zdjec grzybow atomowych. Fotografia ma wiele aspektow, w tym techniczny. Gdziez indziej go pokazac jesli nie w galerii fotografii?
Błędem ZPAFowców było wybranie potwornie nudnego zdjęcia do kopiowania w różnych technikach - tym sposobem stworzyli typologię technik różnorakich, ale zdjęcie - pomnik anioła? no bez jaj! Już w latach 20 tych Bułhak czy Weston by tego nie łyknął
modern art = i could do that + yes, but you didn't
Dlaczego? Tak właśnie myślę. Nie znosze gdy forma techniczna przerasta wartość.
Ale wartością tej wystawy jest właśnie forma techniczna, jej wielość, jakość, jej aspekt ludzki, rękodzieło i entuzjazm. Tworzenie odbitek to jest część fotografii, komplementarna do jej treści. Ludziom tego brakuje, popularność technik alternatywnych rośnie.
Moim zdaniem.
Czy dalibyscie swoj bardzo dobry negatyw do skopiowania stu printerom z calego swiata?
Heh, mam tyle tego, że nie odczułbym straty.
A co do wyboru zdjęcia - nie jest złe samo w sobie, ale też mam takie odczucie, że mogłoby być inne - temat zdjęcia powinien bardziej pasować do techniki.
A czymze innym jest ta wystawa? Ale wy kombinujecie Pisalem to samo u Rdolfa pod wpisem dotyczacym wystawy zdjec grzybow atomowych.
A jeśli chodzi o tę wystawę, to pomimo tego, że trudno się w tych fotografiach doszukiwać artyzmu, to jednak mnie osobiście bardzo one poruszyły. A niby zwykłe dokumentalne foty...